Den här utrustningen och hårdvaran bör alla gamers ha

Om du tycker om att spela datorspel så är du långt ifrån ensam. Hundratusentals svenskar spelar idag datorspel regelbundet och det kan vara ett fantastiskt sätt att underhålla sig själv under de mörka vintermånaderna som ligger framför oss. Samtidigt så kan nu vara den perfekta tidspunkten för att se över ens gamingutrustning och mjukvara, då det har hänt mycket spännande inom branschen.

Samtidigt så är det bra att börja kika på detta nu, då det ofta finns en hel del extrapriser att ta del av kring både black friday och mellandagarna. I den här texten kommer vi att gå igenom utrustning och hårdvara som kan göra ens liv som gamer väldigt mycket bekvämare och enklare. Många av dessa saker är inte unika för gamers men är extra bra att titta på om man spelar regelbundet. Oavsett om du känner att det börjar bli dags för ett nytt gaming tangentbord, eller om du vill uppgradera dina hörlurar så kommer vi komma med bra tips i den här artikeln och rangordna det som är viktigast.

En högkvalitativ stol

Detta är något av de som är absolut viktigast om man sitter mycket framför en dator, oavsett om man spelar spel eller inte. Att ha ett ordentligt stöd för ryggen gör att man orkar sitta längre framför datorn, samtidigt som man inte riskerar att utveckla samma problem med ryggen som om man suttit på en billig kontorsstol eller pinnstol.

Men en riktigt bra stol kan också vara tämligen dyrt att köpa, men det är den absolut bästa investeringen som en gamer kan göra. Att ha ett ordentligt stöd för rygger går verkligen inte att underskatta och det kan göra underverk för hela ens spelupplevelse. Här kan man välja mellan gamingstolar eller högkvalitativa kontorstolar. Se därför till att du har läst på och gjort lite research för att se till att du hittar en stol som faller väl i linje med dina ändamål och din personliga smak.  

Kabelhantering

Strömkablar och liknande är bland det mest irriterande som finns när det kommer till gaminghårdvara. Att behöva hantera jobbiga och ofta fula sladdar kan vara väldigt jobbigt. Men genom att köpa en kabellåda och sedan binda ihop sladdar och annat med buntband så kan man skapa en väldigt stilren look som gör det lättare att dammsuga, samtidigt som det hela blir väldigt mycket snyggare.  Detta kan göras för en väldigt billig peng och låt fantasin flöda för att hitta det som passar allra bäst för dig och ditt skrivbord.

Trådlösa hörlurar

I kampen mot irriterande kablar så är trådlösa hörlurar en gamers bästa vän. Trådlösa hörlurar eliminerar inte bara irritationsmomentet som kan uppstå när ens sladdar trasslar in sig i hjulen på ens stol, utan det blir också väldigt mycket lättare att ställa sig upp och gå iväg för att hämta någonting eller för att fylla på ens vattenflaska. Istället för att behöva pausa sin konversation kan man ställa sig runtom i sin bostad och göra andra sysslor samtidigt som samtalet eller musiken kan fortsätta strömma ut i lurarna.

Här finns det gott om olika hörlurar att välja på, men tänk på att batteritiden som tillverkare uppger inte alltid är helt korrekt. Se därför till att läsa på och ta del av olika recensioner för att se vilka hörlurar som faller dig bäst i smaken. Ljudkvaliteten är ofta väldigt god, men även här kan det vara värt att lägga ut lite extra pengar för att få ett par högkvalitativa hörlurar som kommer att hålla länge. Om de skulle råka få slut på batteri medans man spelar så kan man alltid använda sig av en sladd för att ladda upp batterierna igen.  

Trådlös mus

På samma tema så fortsätter vi sedan in på det viktigaste verktyget i alla gamers utrustning: musen. Trådlösa möss och gaming har länge varit en väldigt dålig kombo, men på senare år så har det dykt upp möss som har samma svarstid som möss med sladd. Detta betyder att man få bort ännu en irriterande kabel från sitt kabelarrangemang, samtidigt som det blir väldigt mycket mindre plotter på ett skrivbord. Här behöver man inte heller spränga sin budget för att hitta ett attraktivt alternativ då dessa möss oftast kostar lika mycket som möss som har en sladd. Dessa kopplas sedan bara in precis som vanligt i en USB-port. Tänk dock på att dessa inte alltid går att använda medans de laddar, så glöm inte att kolla upp detta innan du sätter igång med att spela.

Hitta bästa försäkringen för din hund

Att ha en hund är underbart, men det innebär också ett ansvar. En av de viktigaste sakerna du måste tänka på när du har en hund är försäkringen. Det finns många olika försäkringsbolag som erbjuder olika typer av försäkringar, så det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Men när det gäller att skydda din älskade hund ska du aldrig lämna något åt slumpen, så ta det lugnt och jämför väl innan du gör ett val. 

Är det viktigt att ha en hundförsäkring?

Det är viktigt att ha en hundförsäkring för att skydda din hund mot skador och sjukdomar. En hundförsäkring ger dig också ekonomiskt skydd om något skulle hända med din hund, till exempel om den skulle bli skadad eller sjuk. Dessutom kan en hundförsäkring ge dig rådgivning och stöd om du har frågor om hur du ska ta hand om din hund. Du kan hitta den hundförsäkring som är bäst i test och på det sättet vara säker att din hund är helt skyddad. 

Gå igenom de olika villkoren för hundförsäkringar så att du vet vad som gäller

Det finns många olika hundförsäkringar på marknaden, och det kan vara svårt att veta vilken som är bäst för just din hund. De ger olika skydd så det är viktigt att du går igenom de olika villkoren för hundförsäkringar så att du vet vad som gäller. Många av dessa försäkringar har olika villkor för hur mycket du får ersättning, och det är viktigt att du läser igenom allt innan du tecknar en försäkring. 

Läs recensioner av olika hundförsäkringar innan du bestämmer dig

Det är alltid bra att läsa recensioner av olika hundförsäkringar innan man bestämmer sig. På så sätt kan man jämföra olika bolag och se vilket som passar bäst för ens egna behov. Det finns många olika saker som man ska tänka på när man väljer hundförsäkring, och det är inte alltid lätt att veta vilken försäkring som är bäst. Detta gör recensioner av hundförsäkringar till ett mycket användbart verktyg när man ska välja försäkring för sin älskade hund. 

Vad täcker en hundförsäkring?

En hundförsäkring täcker oftast skador som din hund kan råka ut för, och även vissa sjukdomar. Dessa skador och sjukdomar kan vara allt från små saker till en allvarlig sjukdom. En del försäkringar täcker även resekostnader om din hund behöver resa till veterinär eller om du behöver resa med din hund. Så det är viktigt att hitta rätt försäkring från början. 

Jämför olika hemförsäkringar och hitta det bästa alternativet för dig

När man ska välja hemförsäkring är det viktigt att jämföra olika alternativ. Det finns många olika försäkringsbolag och det kan vara svårt att veta vilket som är bäst. Det är dock viktigt att titta på flera olika faktorer när man jämför hemförsäkringar. Man ska titta på hur mycket försäkringen kostar, hur bra den är, och hur lätt den är att använda. Man ska också titta på hur mycket försäkringen ger i ersättning om man behöver använda den.

Lär dig mer om hur en hemförsäkring fungerar och vad den innehåller

En hemförsäkring är en försäkring som skyddar ditt hem och innehållet i det mot skador och stöld. Hemförsäkringen ersätter också skador som du orsakar till andra, till exempel om du skadar någon medan du gör renoveringar i ditt hem. En hemförsäkring innehåller ofta flera olika försäkringar, såsom en villaförsäkring, innehavarförsäkring och en brandförsäkring. Du kan välja att teckna en hemförsäkring med eller utan brandförsäkring, beroende på hur mycket du vill skydda ditt hem.

Jämför olika hemförsäkringar och hitta den som passar dig bäst

När man ska flytta hemifrån och in i sin egen lägenhet är det viktigt att tänka på hur man ska försäkra sig. Många unga vuxna har ingen aning om hur mycket en hemförsäkring kostar, och det är därför det är så viktigt att jämföra olika försäkringsbolag för att hitta hemförsäkring bäst i test . Det finns många olika typer av hemförsäkringar, och det är inte alltid lätt att veta vilken som passar en bäst. Det finns dock några saker som man alltid bör tänka på när man jämför olika hemförsäkringar. 

Så här fungerar försäkringen ifall något händer med huset eller lägenheten

Om något händer med huset eller lägenheten är det viktigt att man har en försäkring som täcker skadan. Försäkringen gör att man inte behöver oroa sig för att skada uppstår, och man kan fokusera på att reparera skadan så snabbt som möjligt. Det finns olika typer av försäkringar, och det är viktigt att man väljer den som passar bäst för ens situation. Om man bor i en lägenhet är det ofta tillräckligt med en hemförsäkring, men om man bor i ett hus är det oftast bättre att ha en husförsäkring. 

Vilka saker täcks av en hemförsäkring?

En hemförsäkring täcker i allmänhet skador på huset, innehållet och eventuella ersättningskostnader för boende under tiden som huset är skadat. Dessutom täcker en hemförsäkring ofta vissa former av olycksfall, till exempel om man skadar sig själv eller någon annan i huset. I vissa fall kan en hemförsäkring även täcka förlorade nycklar, stöld av cyklar eller andra saker som finns i huset.

Vikten av referenser på ditt CV: Varför de är viktiga och hur du skaffar dem

Om du letar efter ditt drömjobb behöver du ett cv av toppklass. Och referenser är en kritisk del av det dokumentet. Varför? Referenser kan hjälpa dig att skilja dig från andra kandidater och visa potentiella arbetsgivare att du passar bra för jobbet. Vi kommer att gå igenom varför de är viktiga och hur man får dem från tidigare arbetsgivare eller kollegor. Så läs vidare för tips om hur du sätter ihop ett så bra CV som möjligt!

Varför är referenser viktiga på ett CV?

Referenser spelar en viktig roll i professionellt CV och i ansökningsprocessen. Dina referenser är personer som kan intyga dina färdigheter, förmågor och karaktär. De kan ge insikter om din arbetsmoral, attityd och till och med personlighet. Att inkludera referenser i ett CV visar förtroende för dina kvalifikationer och erfarenhet. Det visar också att du är bekväm med dina tidigare arbetsuppgifter. Det här är ett bra sätt att visa potentiella arbetsgivare att du är en pålitlig, pålitlig och välkvalificerad kandidat. Detta kan vara särskilt användbart om du söker en ledande position eller annan roll på hög nivå. I slutändan är att inkludera referenser på ditt CV ett tecken på professionalism och engagemang för din karriär, och det kan ge dig en konkurrensfördel på arbetsmarknaden.

Så här får du referenser till ditt CV

Om du söker ett nytt jobb måste du samla in referenser från tidigare arbetsgivare eller kollegor. Här är några tips om hur du gör det:

– Fråga din tidigare arbetsgivare om de skulle vara villiga att ge en referens. Om de säger ja, se till att få deras kontaktinformation (namn, titel, företagsnamn och telefonnummer eller e-postadress).

– Om du inte har en tidigare arbetsgivare, fråga en kollega eller någon annan som kan tala om din yrkeskompetens. Det kan vara en professor, mentor eller coach. Återigen, se till att få deras kontaktinformation.

Det är viktigt att välja referenser som kommer att kunna tala tryggt och positivt om ditt arbete, förmågor och personlighet. Dina referenser bör känna till dina kunskaper och erfarenheter väl, så att de kan tala om dina kvalifikationer för den position du söker. Håll kontakten med dina referenser under hela ditt jobbsökande så att de kan vara beredda att svara på alla frågor som dyker upp om dig. Genom att välja referenser som känner dig väl och som säkert kan berätta om dina kunskaper och erfarenheter, ökar du dina chanser att få jobbet du vill ha.

Referenser är en viktig del av ditt CV eftersom de kan visa potentiella arbetsgivare att du har kompetensen och förmågan att utföra jobbet. Följ dessa tips för att få starka referenser som hjälper dig att få ditt drömjobb!

Godis med företaget logga på

Om du letar efter ett roligt och unikt sätt att marknadsföra ditt företag, kan du överväga att använda skräddarsytt godis med din företagslogotyp! Detta är ett utmärkt sätt att få ut ditt namn och göra ett bestående intryck hos potentiella kunder. Dessutom, vem älskar inte godis?

Det finns några saker att tänka på när du väljer skräddarsytt godis för ditt företag. För det första vill du se till att godiset är av hög kvalitet och välsmakande – ingen vill äta billigt godis som inte smakar gott. För det andra vill du välja en design som korrekt representerar ditt varumärke. Och slutligen vill du se till att priset är rätt – ingen vill betala för mycket för sitt reklamgodis.

Därför ska du satsa på godis med logga på

Axon trycker reklamgodis och det finns många fördelar med att njuta av godis med ditt företags logotyp. För det första kan det bidra till att främja ditt varumärke och bygga upp ett igenkännande av namnet. Det kan också visa kunder och klienter att ni är ett vänligt och tillgängligt företag som bryr sig om sina kunder. Godis med din logotyp kan också användas som reklamartiklar eller företagspresenter. Och slutligen är de helt enkelt goda! Så att investera i godis med ditt företags logotyp är positivt både för dina kunder och klienter.

Människor älskar att få godis gratis i olika sammanhang

Det finns många fördelar med att få gratis godis. Först och främst ger det människor möjlighet att prova nya produkter utan att behöva betala för dem. Detta är särskilt användbart för dem som vill spara pengar. Att få gratis godis kan dessutom vara ett bra sätt att knyta band med andra. Om du till exempel är på ett evenemang där det finns gratis godis kan du komma att prata med människor som du annars inte skulle ha pratat med. Detta kan vara ett trevligt sätt att få nya bekantskaper. Slutligen är det helt klart väldigt trevligt att få gratis godis. Vem älskar inte att få något gratis?

Oavsett när människor söker efter gratisprover eller hoppas på att vinna en tävling finns det många sätt att få tag på gratis godis. 

Godis med logotyp är ett utmärkt sätt att visa upp ditt varumärke på mässor, kassor, mottagningar och möten. Med ett brett utbud av reklam bonus kan du hitta det perfekta godiset för ditt företag med dina egna mönster och logotyper. Det är enkelt och roligt att beställa, så vänta inte längre med att beställa. 

Vad har man egentligen för rättigheter då man handlar inom EU? Ta reda på det nedan

Näthandeln har gett oss möjligheten att inte bara handla inom Sverige och Skandinavien, utan vi kan nästan handla från alla länder i världen. Om man beställer en produkt från ett annat land inom EU, vad har man då för rättigheter och kan man räkna med att ha samma rättigheter hos en nätbutik i Italien som i Sverige? Läs och lär dig mer om rättigheter inom EU nedan, det kan vara bra om du som dom flesta älskar att handla online. 

På tal om nätbutiker har vi inne på ReviewsBird samlat en massa sådana. Där är det inte bara möjligt att skriva ärliga recensioner om företag, utan du har möjligheten att läsa vad andra personer skrivit om dessa nätbutiker, helt gratis dessutom! 

Vad har du som konsument för rättigheter då du handlar inom EU?

När du köper en produkt från ett annat EU land kommer du automatiskt att få ett gäng rättigheter om det skulle vara så att något går fel, detta kan handla om garantier och returrätten.

Här kommer några rättigheter man har då man handlar:

 • Reklamationsrätt – Om du handlar inom EU och köper nya varor (inte begagnade) av en näringsidkare kommer du automatiskt att omfattas av EU:s konsumentregler vilket innebär att du har minst två års reklamationsrätt på varorna, om de skulle vara felaktiga på något sätt. Så om du får hem en vara som inte ser ut eller fungerar som den ska, är det säljarens jobb att se till att den repareras eller byts ut helt. Dock gäller inte detta på de absolut minsta felen så det gäller att kontakta försäljaren och fråga vad som ingår i reklamationsrätten.
 • Ångerrätt – Låt oss säga att du får hem dina nya varor men av någon anledning inte känner dig nöjd, detta är något som kan hända eftersom det skulle vara för bra för att vara sant om man alltid blev nöjd. Inom 14 dagar har du som konsument rätten att ångra dig och lämna tillbaka en produkt, inom vissa marginaler. Det finns produkter och tjänster som ibland inte kan returneras, så det gäller att du är säker på din sak innan du genomför beställningen.

Något som även kan vara bra att veta är att säljaren är personen som är ansvarig för eventuella skador då produkten är på väg hem till dig, samt att säljaren generellt sätt ska skicka varan till dig som kund inom 30 dagar. Vissa leveranser kan givetvis ta längre en så men då ska säljaren komma överens om ett datum tillsammans med konsumenten, till exempel att det inne i nätbutiken står en uppskattad leveranstid.

Sammanfattning

Även fast man i vanliga fall inte tänker så mycket på sina rättigheter så kan det vara bra att veta dem för att kunna handla säkert på nätet. Vi hoppas och tror att du alltid kommer bli nöjd över de inköp som du gör, men faktum är att man kommer komma till den dagen då man känner sig missnöjd. Något du kan göra för hjälpa eventuellt framtida kunder är att skriva recensioner på ReviewsBird om de företag du redan har erfarenhet av.

Bästa små gåvor att ge på ett datum eller i en social miljö

Letar du efter den perfekta presenten att ge på ett datum eller i en social miljö? Leta inte längre! I den här artikeln kommer vi att diskutera några av de bästa små gåvorna som säkert kommer att glädja dina nära och kära. Oavsett om du letar efter något romantiskt eller helt enkelt vill få någon att känna sig speciell, kommer dessa gåvor säkert att göra susen. Vi kommer också att ge några tips om hur du väljer rätt present för alla tillfällen. Så läs vidare och bli inspirerad!

Presentidéer som du inte kan gå fel med

Blommor

Blommor är alltid ett bra val. De är romantiska och kan visa din uppskattning för någon speciell. Om du vill gå den extra milen, överväg att lägga till en handskriven anteckning eller kort. Denna tankeväckande gest kommer säkert att uppskattas. Blommor är en klassiker och du kan inte gå fel med dem. Kolla in blommor hos Euroflorist.se. De har några fantastiska alternativ så att du kan vara säker på att du hittar det du letar efter!

Choklad

En annan bra presentidé är choklad. Vem älskar inte choklad? Du kan aldrig gå fel med denna söta behandling. Om du letar efter något lite mer unikt, överväg att ge ditt datum eller speciella någon en låda choklad med ett personligt meddelande. Detta kommer att få dem att le!

Smycken

Om du vill ge en gåva som är både unik och minnesvärd, överväg att ge ett smycke. Det kan vara allt från ett halsband till ett par örhängen. Oavsett vad du väljer, se till att det är något som mottagaren kommer att vårda. Smycken är alltid en speciell gåva och en som kommer att komma ihåg i många år framöver. Det är lite dyrare än de andra två vi nämnde så du bör spara dem för några speciella tillfällen!

Det viktigaste med att ge gåvor är att det är något du har tänkt på själv. Det måste skräddarsys bara för dem och deras intressen, så tänk hårt innan du bestämmer dig för något! Ibland vill eller behöver människor inte något materialistiskt men andra gånger kommer de att älska att få någon ny pryl så länge det är från våra hjärtan – på så sätt kan vi visa hur mycket någon betyder i livet genom att anstränga sig.

Presentgivning bör handla om att vidarebefordra våra känslor till någon, så länge du tycker att föremålet du ger till någon är en bra representation av dina känslor – gå för det!

Sängskåp är en praktisk lösning

Sängskåp är en praktisk lösning för dig som har ont om utrymme eller söker en snygg och funktionell lösning för att dölja din säng. Ett sängskåp finns i flera olika varianter och de vanligaste typerna är liggande, stående samt statiskt eller på hjul. Det är en säng undangömd i ett skåp.

Några tips 

 • Köp rätt madrass till sängskåpet

Det finns många med olika madrasser och detta är ett väldigt viktigt val för dig som ska använda sängskåpet mycket. Här är det tre faktorer som spelar stor roll innan du hittar rätt sängskåp att köpa. Hård eller mjuk madrass, tjocklek och material. Vi går igenom de viktigaste faktorerna nedan:

 • Hårdhet

Testa och känn efter vad som passar din kropp bäst och läs på produkt beskrivningarna vilken hårdhet madrassen har som ingår i sängskåpet. Ofta går det att uppgradera till en annan madrass.

 • Tjocklek

Om du ska använda sängskåpet varje natt så rekommenderas en tjocklek på minst 12 cm för att få en så bekväm sovkomfort som möjligt. De bästa sängskåpen har ofta en madrass på 14-15 cm.

 • Material

Oftast ingår en så kallad skumbaserad madrass eller en bonellresår. Den skumbaserad madrassen är bra för dig som söker en hård madrass medans bonellresår madrassen är mjuk. Om du ska använda sängen i sängskåpet ofta så rekommenderas det att uppgradera till en pocketresårmadrass (medelhård). 

 • Storlek

Minsta bäddmått är 80cm bred och 200cm lång och detta passar  bra för dig som har litet utrymme och endast behöver en enkelsäng. Största bäddmått är 140cm bred och 200cm lång.

Bra att veta innan du ska köpa sängskåp

Nu har du förmodligen bättre koll på vad du ska titta efter innan du hittar ett sängskåp att köpa. När du har kommit såhär långt så finns det några saker att tänka på utöver själva sängskåpet. 

 • Företaget

Sök företagets namn och läs recensionerna som lämnats på Google och om du inte hittar några där så går det bra att läsa recensionerna på exempelvis Facebook. Ett företag med både fysisk butik och e-handel är såklart att rekommendera.

 • Ångerrätt

Titta vad som gäller både online och i fysisk butik.

 • Garantier

Normal garanti omfattar fabrikations fel, alltså inget som du orsakat själv. Inom två månader från det att du hittade felet måste du reklamera produkten om det skulle vara något fel som fanns från början. Gör du detta så täcker konsumentköplagen upp för dig.

 • Tillverkningen

Vill du har hög kvalité? Välj isåfall ett skåp tillverkat i Sverige eller våra grannländer. Andra länder som också tillverkar sängskåp och bädd mekaniker i hög kvalité är Italien, Tyskland och Frankrike.

 • Leveransvillkor

Titta efter leveranstiden noggrant innan du genomför ditt köp. Det är inte ovanligt att det är en leveranstid på upp till 8 veckor på sängskåp, så om du har bråttom kan det vara värt att fundera på leveranstiden.

Lycka till och sov gott!

4 prisvärda HP laserskrivare till hemmakontoret

Vi har tagit fram en lista på fyra HP laserskrivare för olika behov och med olika funktioner. Dessa skrivare passar perfekt till ett hem eller ett hemmakontor. De fyra laserskrivarna i listan är mycket prisvärda och har även låga driftkostnader. De är även mindre i storlek så att de ska få plats på mindre ytor. Läs vidare och se om någon av dessa passar till ditt hemmakontor.

Vi har valt att ta fram fyra HP laserskrivare som passar för olika behov och har olika funktioner. Därav är inte skrivarna rangordnade utan alla är bra skrivare och mycket prisvärda utifrån deras funktionalitet. En annan viktig kriterier har varit storleken på skrivaren. En skrivare till ett hem eller hemmakontor kan inte vara en stor och tung skrivare. En del vill även kunna ta fram den när man behöver och inte har den synlig hela tiden. Därför har vi valt skrivare som är mindre i storlek och inte är så tunga. Hoppas att någon av dessa HP laserskrivare passar till ditt hemmakontor.

1. HP Laser 107a – En mycket prisvärd monolaserskrivare för ett hemmakontor

Den här skrivaren är perfekt för ett hem eller ett hemmakontor som endast behöver skriva ut svartvita utskrifter. HP Laser 107a är en kompakt skrivare som är mycket prisvärd och tar inte mycket plats. Den kan enkelt stuvas undan och tas fram när den behövs. Skrivaren använder sig av endast en HP toner vilket gör den billig i drift. Den svarta tonern är det enda som behövs, därefter kan man skriva ut sina svartvita utskrifter. Den skriver ut ca 20 sidor per minut och passar perfekt till att skriva ut ganska stora kvantiteter.

2. HP LaserJet Pro MFP M28a – En prisvärd Allt-i-ett monolaserskrivare för hemmakontor

Allt-i-ett skrivaren från HP är en kompakt skrivare som inte tar mycket plats men med många funktioner. Därför är den perfekt för ett hemmakontor och kostar inte så mycket. Förutom att skriva ut svartvita utskrifter, kan man även skanna och kopiera dokument. Laserskrivaren använder sig av endast en svart tonerkassett och är därför billig i drift. HP LaserJet Pro MFP M28a skriver ut 19 sidor per minut och har ett papersfack på 150 ark. Det betyder att man kan skriva ut ganska stora kvantiteter väldigt snabbt och enkelt.

3. HP Color Laser 150a – En kompakt färglaserskrivare för ett hemmakontor

Den här kompakta färglaserskrivaren från HP är mycket utrymmesbesparande. Man kan enkelt placera den på trånga ytor, alternativt ha den i en garderob och enkelt ta fram den när man behöver den. Man kan bl.a. använda den här färgskrivaren till att skriva ut färgbilder men även svartvita dokument. HP Color Laser 150a använder sig av fyra stycken tonerkassetter och blir därför dyrare i drift än monolaserskrivare. Men jämförelsevis med andra färglaserskrivare så är den billigare i drift. Med den här skrivaren kan man skriva ut ganska stora kvantiteter ganska snabbt. Den kan skriva ut 18 svartvita utskrifter per minut och 4 färgutskrifter på samma tid.

4. HP Color LaserJet Pro MFP M282nw – Den optimala skrivaren för ett hemmakontor

Den här skrivaren är den optimala skrivaren för ett hemmakontor eller ett mindre kontor. Den skriver ut i både färg och i svartvitt, man kan även skanna och kopiera med den här skrivaren. Laserskrivaren tillåter trådlösa utskrifter och man kan dela den med hela familjen eller flera kollegor. Det går även att skriva ut direkt från en smartphone eller surfplatta via olika appar som AirPrint och Mopria. HP Color LaserJet skrivaren har en hög utskriftshastighet och skriver ut 21 sidor per minut och man kan skriva ut stora kvantiteter. Den här inte lika kompakt som tidigare skrivare och är initialt dyrare, men med den här skrivaren så har man allt man behöver.

Det finns ju även bläckstråleskrivare som är billigare än laserskrivare. De är vanligtvis inte lika dyra i drift som laserskrivare eftersom skrivar bläck generellt inte är lika dyrt som tonerkassetter. Men om man skriver ut större kvantiteter så lönar det sig ändå att använda en laserskrivare. Så innan man köper en skrivare så ska man noga tänka efter hur mycket eller hur ofta man behöver använda skrivaren. Hoppas att en av dessa fyra skrivare passar till ditt hemmakontor.

Kulspetspennor förr och idag

Penna betyder fjäder på latin och pennor av fågelfjädrar som doppades i bläck var vanliga i Europa under mer än tusen år. Det var romarna som kom på idén. I princip all litteratur och nedtecknad kunskap fram till slutet av 1800-talet, skrevs ursprungligen ner med penna. På 1700-talet började man tillverka pennor i stål. Reservoarpennan började utvecklas under 1800-talet och på 1900-talet kom kulspetspennan.

Kulspetspennor är världens mest sålda pennor med en andel på cirka 40%. Något som är lätt att förstå då de är lättanvända, pålitliga och lång livslängd. Men så har det inte alltid varit.

Innan bläck pennans födelse användes reservoarpennor för att skriva med. Det började dock pyra ett missnöje över dess funktion i slutet av 1800-talet. 

John Loud var en av de som försökte komma på ett alternativ till reservoarpennan, som han inte tyckte fyllde en tillräcklig funktion, i hans fall för att skriva på läder. Loud tog patent på sin lösning, men kulspetspennan har stora brister. Bland annat behöver man skruva högst upp på pennan för att ställa in mängden bläck som skulle passera ner till skrivkulan.

Inspirerad av tryckerierna.

Louds uppfinning gick inte så bra som man kunde hoppats. Många blev inspirerade att försöka sig på en liknande uppfinning i bland annat USA, Tyskland och Frankrike. Men en ungrare vid namn László Bíró tog sig an uppgiften att göra bättre kulspetspennor, så som vi känner igen den idag.

László jobbade som redaktör på en tidning i Ungern, och var missnöjd med hur kladdigt det blev när han skrev med reservoarpenna.

När han fick upp ögonen för hur snabbt bläcket torkat i tidnings pressarna blev han fast besluten att skapa en penna som använde sådant bläck.

Tillsammans med sin bror experimenterade de med olika tjocklek på bläcket och kulans utformning. 1938 var patentet klart och succen var ett faktum. 

Idag finns det ett stort urval av kulspetspennor till olika priser 

Det finns många olika pennor att välja bland och det kan vara svårt att räkna ut skillnaderna mellan de olika typerna, men när du använder pennan många gånger om dagen kan du upptäcka att det kan vara en stor skillnad. Det är såklart trevligast att använda en penna som som passar dig och dina behov. Vissa föredrar ett visst märke, medan andra tycker att typen av penna är den viktigaste. Och så finns det de som bara gillar att skriva med en specifik färg. Oavsett om det är det speciella gummigreppet svart bläck eller en fiberpenna du söker kan du finna just din favorita kulspetspenna.