Är powerbanks farliga?

Som med många andra produkter som kommer från Kina och innehåller batterier ska man alltid vara på sin vakt. Det är ju inte första gången en produkt från Kina har exploderat helt spontant. Men är det likadant med strömbanker?

Nja, det har väl funnits några tillfällen där en person har bränts pga ett powerbank har exploderat. Men då är det viktigt att påpeka att denna strömbanken var otroligt billig och ingenting som man hittar i Sverige. Produkterna vi rekommenderar i vårt powerbank test har sålts i många år nu utan en enda incident, så vi kan med stor säkerhet säga att du kan hålla dig lugn.

Men säg att du köper en powerbank som inte kommer från vårt test utan från en sida som t.ex. Tradera, där är det en helt annan femma. Här hittar man många kopior som håller otroligt låg kvalitet. Med detta menar jag att produkterna inte testat korrekt och kan rent av vara livsfarliga. Grejen som gör det hela så farligt är batterierna man hittar inuti, det är en väldigt energi lagrad i batterierna och går något snett så måste energin ha någonstans att ta vägen.

Det lättaste sättet för att undvika är otroligt enkelt, handla inte från personer eller butiker du inte känner till. Är det verkligen värt att spara en hundralapp och gå runt med en potentiell bomb i fickan? Dessutom kommer du aldrig uppnå samma kapacitet och kraft med billigare powerbanks, så du kan ju ta en funderare över om du verkligen sparar pengar.

När vi ändå pratar om säkerhet kan vi rekommendera att läsa igenom vår artikel som går igenom flygregler kring strömbanker, du hittar den här.