flyga med powerbank

Får man flyga med sin Powerbank?

Som många säkert redan vet så har flygbolag en rad olika regler och riktlinjer för vad som får och inte får tas med. Vanliga AAA eller AA batterier som man hittar i hushållsapparater är tillåtna. Men det är inte alla batterier som är tillåtna och vad gäller för strömbanker då?

Det är en fråga som trillar in i vår e-post titt som tätt. Man har köpt en powerbank genom våra test och ska nu på utlandsresa och självklart ta med den. Men är det tillåtet? I det stora hela är dem flesta strömbankerna tillåtna, men reglerna varierar från flygbolag till flygbolag.

Alla strömbanker vi har rekommenderat i vårt powerbank test är godkända för handbagage.

Anledningen till varför det finns så mycket förvirring kring det här är eftersom gränserna anges i watt per timme. Hur många vet ärligt talat hur mycket watt per timme deras strömbank drar? Kapaciteten för en strömbank anges i mAh, vilket står för milliampere timmar. Tyvärr så vet majoriteten av strömbankägare inte hur man omvandlar mAh till watt per timme. Så vad gör man?

Först kollar vi vad det är för regler och gränser som gäller. Man har delat upp strömbanker i tre olika kategorier:

  1. 100 watt per timme (under 20,000 mAh)
  2. 100-160 watt per timme (20,000 – 32,000 mAh)
  3. 160+ watt per timme (över 32,000 mAh)

Kategori ett och två är tillåtna, men vissa flygbolag kan vilja att du kontaktar dem i förväg om du ska flyga med en strömbank som hamnar i kategori två. Kategori tre är helt förbjuden, även om den ligger i incheckat bagage. Lyckligtvis är strömbanker i den här kategorin högst ovanliga.

Vill du vara helt säker på att du inte bryter mot några regler är det alltid rekommenderat att kontakta flygbolaget innan ni åker till flygplatsen.