Vad är NFT?

Vad är NFT?

NFT är en ny applikation av blockchain-teknologin. Den gör det möjligt att sälja digital konst för miljontals dollar och att säkra andra unika digitala föremål. Detta så de inte kan kopieras eller hamna i någon annans händer än ägarens. Men vad är en NFT?

Du kanske hörde talas om när ett digitalt konstverk såldes för många miljoner amerikanska dollar för ett tag sedan? Det handlade om den amerikanske konstnären Beeple som sålde ett av sina konstverk för 69 miljoner dollar. Konstverket kunde säljas för sådana rekordsummor då det var i form av en NFT, eller Non-Fungible Token.

För många är kryptovalutor den enda kända applikationen av den blockchain-teknologi som ligger bakom den. Man har en aning om vad Bitcoin värde är och att kryptovalutorna blivit populära på sistone. Men man känner inte till att teknologin kan användas till annat.

Vad är då en NFT?

När exempelvis en bild laddas upp till internet så kommer den kopieras tusentals eller miljontals gånger. Varje gång man tittar på den så skapas en kopia på användarens dator. En NFT existerar för att hindra den kopieringen. En bild som laddas upp på internet kan inte sägas vara privat då den kopieras så fort den visas. Det är det man vill komma åt.

Man vill kunna göra digitala ting unika. Det kan handla om videor, bilder, musik eller något annat, fantasin sätter gränserna. För just digitala konstnärer är detta goda nyheter. De kan i och med detta få betalt på samma nivåer som konstnärer som inte gör digital konst. Plötsligt är deras verk lika unika som en målad tavla eller karvad staty.

Det är endast den som har krypteringsnyckeln i sin ägo som kan titta på verket, eller i alla fall som kontrollerar åtkomsten till verket.

Vad innebär det med blockchain?

Vad det kommer att innebära rent faktiskt kommer vi få vänta ett par år för att få veta. Teknologin är inte så pass spridd än och inte så vanligt förekommande att man kan säga att det inte bara är nyhetens behag som spelar in. I teorin så skapar detta ett sätt att hålla digitala saker privata och att dess unikhet inte utarmas.

Detta är ett väldigt demokratiskt instrument. Inte på det viset att alla har åtkomst till allt. Nej, snarare på det sättet att vem som helst kan förvandla sina digitala skapelser till NFTs. Det är en teknologi som alla med en internetuppkoppling har tillgång till.

Teknologin är den samma som krypterar de digitala valutorna och säkerheten är hög. Det är inte troligt att någon kommer att knäcka krypteringen då den dels är på en väldigt hög nivå, men även då den utvecklas hela tiden. Det finns programmerare över hela vår värld som arbetar för att göra teknologin än säkrare för varje dag som går.

Idag är det endast ett par företeelser som baseras på teknologin men i framtiden kommer den vara allt mer närvarande i våra liv och vi kommer komma i kontakt med den varje dag. Det kommer vara en integrerad del av våra liv helt enkelt.