Soundbar Test 2017 – Vi utser årets bästa soundbar

Soundbar Test 2017 – Soundbar bäst i test

Föreställ dig detta. Du har precis köpt en sprillans ny tv, kanske till och med av typen med 4k-upplösning. Du kommer hem, kopplar in tv:n och slår på en video med riktigt hög upplösning och så helt plötsligt slår det dig att tv:n inte alls levererar samma ljudkvalitet som videokvaliteten. Detta är sant och en soundbar är ett enkelt medel att uppgradera ljudupplevelsen i vardagsrummet. Om man är ute efter något som ersätter sin tv’s inbyggda (ofta dåliga) högtalare så är en soundbar ett billigt sätt att förbättra ljudupplevelsen och de är både enkla att sätta upp och tar lite plats. Är du ute efter en väsentligt förbättrad ljudupplevelse från tv:n och kan leva utan den heta och ibland överskattade och dyra surround-upplevelsen så kan en soundbar vara något för dig. I detta test tar vi fram årets bästa soundbar och leder dig till ett köp som du med gott samvete kan vara nöjd med.

Tillverkare Bose Sony Sonos Harman Kardon LG

———————————–
Produktnamn Bose Solo 5 Sony HT-ST9 Sonos Playbar Harman Kardon SB26 LG SH8
Antal högtalarelement 2 10 9 7
Kanaler 2 7.1 3.0 2.1 4.1
3,5mm-ingång Ja Ja Nej Ja Nej
Bluetooth-stöd Ja Ja Nej Ja Ja
Subwoofer Nej Ja, trådlös Nej Ja Ja
HDMI-ingång A A B A A
Fjärrkontroll Ja Ja Via app Ja Ja, även via app
Trådlöst nätverk (Wi-Fi) Nej Ja Ja Ja Ja
Recension Läs vår recension Läs vår recension Läs vår recension Läs vår recension Läs recension
Butik Till butik Utgått Utgått Till butik Till butik

Vinnaren!

Harman Kardon SB26

 

Sammanfattning:

Harman Kardon SB26 är en soundbar och subwoofer som levererar rikt, dynamisk och är perfekt för den mindre hemmabion eller vardagsrummet.

Fördelar:
 • Dynamiskt och rikt ljud
 • Trådlös subwoofer
 • Bra kompabilitet

Nackdelar:
 • Fjärrkontrollen
 • Innehåller ej instruktionsmanual (endast tillgänglig digitalt)

Butik Pris Pris inkl. frakt Länk
5 990 :- 5 990 :- Till butiken

Fjärrkontrollen som kommer med Harman Kardon SB26 är relativt liten men hyffsat lättanvänd. Harman kardobn har även en app som du kan använda för att konfigurera och styra ljudet i denna soundbar. Harman Kardon presterar riktigt bra ljudmässigt. Med en trådlös subwoofer ger den ifrån sig en djup bas. Se till att du placerar subwoofern på ett bra ställe i vardagsrummet, ställer du den mot väggen kan den ge ifrån sig ett muller som inte är så uppskattat av varken dig eller grannen.

Harman Kardn SB26 lyckas återskapa det mesta av ljudet när du kollar film och fungerar även perfekt för musikuppspelning. Harman Kardon SB26 är en mycket prisvärd soundbar och med trådlös subwoofer och bra ljud får du mycket för pengarna.

Bose Solo 5

Sammanfattning:

Solo 5 är en minimalistisk soundbar från Bose som levererar hyffsat ljud och är enkel att använda. Med bluetooth-kompabilitet är den även väl lämpad för musikuppspelning.

Fördelar:
 • Simpel och minimalistisk design
 • Enkel att använda
 • Levererar klart ljud i dialoger

Nackdelar:
 • Trångt ljudfält pga dess format
 • Saknar dynamik i ljudet
 • Ingen större förbättring gentemot Tv-högtalaren.

Butik Pris Pris inkl. frakt Länk
2 790 :- 2 790 :- Till butiken

Om du har en 3,5mm utgång från TV:n är den enkel att spela upp tv-ljud från, har du däremot inte det så blir det svårt då den inte har någon HDMI-utgång. Däremot finns bluetooth inbyggt i denna soundbar, så musikuppspelning är inget problem. Bose håller det ganska enkelt med denna soundbar. Inga olika ljudlägen finns och heller inga jobbiga inställningar, den är designad för att koppla in och spela. Ljud: På grund av Bose Solo 5’s dimensioner så passar denna soundbar bättre till mindre tv-skärmar då en stor tv ofta har bättre räckvidd än Bose Solo 5 i sitt format. Bose Solo 5 presterar förhållandevis bra jämfört med högtalarna hos en tv. Ljudet har mer klarhet och är tyngre än en tv:s högtalare. Röster och dialoger har en fin klarhet och generellt sett så ger den ett bra ljud ifrån sig. Bas är något av Bose Solo 5’s största svagheter. Ofta vill man ha mer ut av en soundbar som denna, men allt beror på vad man är ute

LG SH8

Sammanfattning:

SH8 är en elegant designad soundbar från LG med subwoofer som ger kraftfullt och levande ljud från Tv:n

Fördelar:
 • Kraftfullt ljud
 • Snygg design
 • Bra med funktioner

Nackdelar:
 • Låg byggkvalitet

Butik Pris Pris inkl. frakt Länk
4 990 :- 4 990 :- Till butiken

En djup bas återskapar ljudet bra och även på höga nivåer. LG har fina funktioner och kommer i en snygg, slimmad design. Däremot äs byggkvaliteten av det sämre laget för denna prisklass kan vi tycka. LG SH8 lämpar sig perfekt för att kolla på film och återskapar ljudet väldigt bra, även på de högre volymerna. Vill du däremot kunna lyssna på musik och även där förväntar dig bra ljud så kanske du ska titta på lite mer hi-fi orienterade märken så som Harman Kardon eller Sonos.

Produkter som har utgått från sortimentet.

Sony HT-ST9

Sammanfattning:

Sony HT-ST9 är ett bra alterantiv om du är missnöjd över hur din Tv:s inbyggda högtalare presterar. Denna soundbar har det mesta en modern mediakonsument behöver: högupplöst ljud, bluetooth-kompabilitet, HDMI-uttag och 4k kompabilitet. Ja, listan fortsätter.

Fördelar:
 • 7.1 kanaler
 • Hyffsad ljudkvalitet
 • Trådlös subwoofer
 • Enkel att installera

Nackdelar:
 • Bristande ljudkvalitet vid musikuppspelning

HT-ST9 från Sony har dimensionerna som passar tv-skärmar som är 50″ eller större, det är egentligen längden på en soundbar som avgör detta. Det innebär inte att du är begränsad till just detta, däremot matchar den bilden från tv:n om du har en tv av större storlek. Med en trådlös subwoofer får du mycket flexibilitet när det kommer till placeringen av subwoofern. Enkel att gömma undan för att hålla vardagsrummet stilrent.

HT-ST9 levererar bra ljud för filmtittaren, men brister en aning vid musikuppspelning. Klarhet i dialoger och rikt och kraftfullt ljud är något du kan förvänta dig under actionfilmen.

Sonos Playbar

Sammanfattning:

Den trådlösa sonos playbar är vinnaren i vårt soundbar test. Sonos Playbar är en del av Sono’s ekosystem av trådlösa högtalare. Snygg design, mycket bra ljudkvalitet och anpassningsbara ljudlägen är endast ett smakprov på vad Sonos playbar har att erbjuda.

Fördelar:
 • Mycket bra ljudkvalitet
 • Bra byggkvalitet
 • Stilren design
 • Möjliggör surround (om den kopplas till andra sonos-högtalare

Nackdelar:
 • Endast kompatibel med Wi-Fi
 • Ingen subwoofer ingår

Förutom att erbjuda bra ljud och snygg design har denna soundbar en trådlös subwoofer. Detta gör det enkelt att komma med tittandet och även enkelt att uppgradera upplevelsen i vardagsrummet utan att röra till det med kablar. Med hjälp av Sonos egna app som parar ihop alla sonos-enheter är det enkelt att spela upp musik och även konfigurera ihop flera Sonos-enheter för att bilda en surround-installation.

Sonos Playbar ger ett dynamiskt och rikt ljud, den återskapar det mesta av det ljud som kommer från Tv:n. Sonos kan identifiera huruvida ljudet kommer från Tv:n eller om den kommer från musikappen, den kommer anpassa ljudet där efter och det är något som verkligen visar hur långt i framkant ligger i sin utveckling av högtalare.

Sonos Playbar går att placera under Tv:n i vardagsrummet, men kommer också med ett monteringskit som möjliggör montering på vägg.

 

Soundbar köpguide

En soundbar är en högtalare som är designad för att placeras framför (eller under) din tv. Om din tv hänger på väggen så finns det soundbars som kommer med monteringskit för väggmontering, håll utkik efter detta om du är ute efter en soundbar som du kan hänga på väggen. Om du inte är ute efter att hänga upp din soundbar på väggen så bör du se till att du planerar din TV-uppsättning och vet vart du vill ha soundbaren respektive TV:n. Soundbars kommer nämligen i olika former och för att passa in i ditt vardagsrum bör du se till att köpa en soundbar som får plats, passar in och bidrar till ditt vardagsrum på ett positivt sätt. Det här var några små tips, nu går vi mer in på detaljer kring soundbars som är viktiga att hålla koll på.

Subwooferssub

Om du är ute efter en soundbar som ska placeras framför eller under TV:n så betyder det ofta att denna soundbar inte har plats med för någon
subwoofer och de högtalare som får plats i en soundbar kan ofta inte återskapa det lågfrekvens-ljud som spelas i många moderna filmer. För att få den där riktiga “bio-känslan” rekommenderar vi då att du köper en soundbar där det ingår en subwoofer.

Detta betyder kanske att du måste besluta om att placera en box-formad låda i ditt vardagsrum, detta kommer dock definitivt löna sig om du är ute efter det där lilla extra. Med fördel ställer du denna var som helst i rummet och du kan även gömma den. Detta eftersom det lågfrekvens-ljud som man vill åt inte är riktat och det är svårt för örat att höra var basen kommer ifrån.

Surroundljud

surrondVissa återförsäljare och tillverkare av soundbars har ofta med ord som “surround” och vilseledande ord som “virtual surround” och liknande. Vi själva kända oss lite förvirrade och nästan lurade när vi testade soundbars för första gången. Under ett besök i Linköping besökte vi Hi-Fi klubben för att få råd av en av försäljarna där.

Verkligheten är att soundbar ensamma inte riktigt når upp till den ljudupplevelsen som upplevs som “surround”. Eftersom soundbarens ljud, om den inte är kopplad till andra högtalare, endast kommer från ett håll så får man därför ingen surroundupplevelse. Vissa soundbars har inbyggade högtalare som är riktade på ett sätt som ger en sned vidvinkel i ljudriktningen vilket kan ge en hyffsat bra surroundkänsla men de når ändå inte upp till den nivå som ett ljudsystem med flera högtalare kommer upp i.

För att få till en surround-känsla tillsammans med din soundbar kan du med fördel köpa till en eller två extra högtalare, trådlöst eller med kabel och då få en märkbar skillnad i ljudupplevelse avseende surround.

Kompabilitet (Bluetooth, NFC, AUX, HDMI etc.)

Vissa soundbars kommer med stor variation av utgångar och ingångar. Om du delvis vill använda din soundbar som musikhögtalare bör du se till att din soundbar går att koppla med bluetooth eller NFC eller liknande. AUX är något man kan förvänta sig att alla soundbars har då det är så pass standard som det är idag. Om du vill uppleva bra ljud när du spelar konsolspel, kollar på blu-ray eller liknande kan det även vara bra med en soundbar som har ett flertal HDMI-uttag så att du slipper koppla in och ut så fort du ska byta sysselsättning framför TV:n.