Pannlampa Test 2019

När höstmörkret börjar dra in över Sverige är det många av oss friluftsmänniskor som börjar sucka och stöna. Att ta en löprunda i skogen i solnedgången är snart ett minne blott, det är dags att rusta upp sig för det tuffa svenska mörkret. I vårt pannlampa test tar vi reda på vilken lampa som är bäst för dig.

Pannlampa bäst i test – Allt du behöver veta

Det enklaste sättet att ta sig an mörkret är att införskaffa sig en pannlampa. De är små, smidiga och lämnar händerna fria, kan man önska sig något mer? I vårt test har vi tagit oss en titt på fem olika populära produkter och utsätt vad vi anser vara den bästa pannlampan du kan köpa.

Vill du hellre ha en handhållen ficklampa? Spana in vårt test av ficklampor.

Led Lenser SEO 5 – Bästa pannlampan 2018

Pannlampa test 2019

Betyg

Ljusstyrka
Komfort
Batteritid
Pris

Summering

Vinnaren i vårt pannlampa test heter SEO-5 och kommer från den kända märket Led Lenser. Den är utmärkt för alla slags aktiviteter du kan tänka dig, löpning, orientering, utforskande, meckande och mycket mer. Den har bra batteritid och är otroligt lätt.

3.1

Ljusstyrkan på SEO-5 går att justera från 20 till 180 lumens. På lägsta styrkan når ljuset ungefär 40 meter fram, på högsta styrkan når det hela 120 meter. Det gör att lampan blir extra flexibel och går att använda till flera olika användningsområden, så som meckande med bilen till att lysa upp en lång mörk väg på natten.

Det går även att justera ljusspridningen på SEO-5. Genom att vrida på linsen går du från en liten och väldigt fokuserad ljusstråle till en stor och bred som lyser upp allting du kollar på.

SEO-5 är även en riktig lättviktare, med sina ynka 105g väger den mindre än en chipspåse. Under vårt test bestämde vi oss för att ta en löprunda för att se hur bekväm den var att ha på sig under längre tid. Eftersom den väger så pass lite så märker man knappt av att den sitter på huvudet, tar man på sig en mössa försvinner känslan av lampan helt och hållet. Något vi anser vara mycket positivt.

Fördelar:

 • Låg vikt
 • Går att fokusera
 • Flexibel och lämplig för användningsområden

Nackdelar:

 • Svårt att byta vinkel på pannlampan
 • Strömknappen är känslig

Silva Trail Runner 2

Pannlampa bäst i test 2019

Betyg

Ljusstyrka
Komfort
Batteritid
Pris

Summering

För dig som är ute efter så bekväm pannlampa som möjligt är Trail Runner 2 ett givet val. Med sina breda spännen som är täckta med silikon remsor sitter den stilla på huvudet utan att behöva stoppa blodcirkulationen.

3.1

Ljusstyrkan går givetvis att justera, ljuset räcker ca 45 meter på högsta styrkan (160 lumens) och ca 20 meter på lägsta. Det räcker alltså gott och väl för de flesta aktiviteterna. Det sitter två LED lampor på Silva Trailrunner 2, ena är en vidvinkel LED som ger spridning på nästan 180 grader. Den andra LED-lampan är mer fokuserad och är ämnad för att lysa upp längre distanser, t.ex. en stig i skogen.

Trailrunner 2 har tre lägen: strobe, vidvinkel+punktfokus och endast vidvinkel. Man kan byta lägen snabbt och enkelt med ett snabbt knapptryck, perfekt om man inte vill blända sina medlöpare. En nackdel är dock att vidvinkel lampan fungerar endast på starkaste läget, vilket drar onödigt mycket batterier.

Den använder sig av ett externt batteri som sitter på baksidan, vilket ökar vikten någorlunda men gör även att den inte hoppar upp och ner lika mycket på pannan. Trail Runner 2 väger 122g och då är tre AAA batterier inkluderade i vikten.

Fördelar:

 • Breda spännen ger extra komfort
 • Batteri sitter där bak för jämnare belastning

Nackdelar:

 • Går inte att fokusera ljusstrålen

Lumonite Compass 1000

test pannlampor

Betyg

Ljusstyrka
Komfort
Batteritid
Pris

Summering

Lumonite är en enkel men annorlunda pannlampa till synen, något smalare och mindre än den traditionella designen men låt det inte skrämma bort er. Som många av er säkert redan klurat ut så står 1000 i det här fallet för antalet lumens, eller ljusstyrkan för er som inte är så insatta.

3.1

Compass 1000 har fyra olika lägen, låg (80 lumen), medium (280 lumen), hög (630 lumen) och ultra hög (1000 lumen). Vi rekommenderar att du använder dig av medium inställningen, både för att spara på batteriet och på lampan. Är lampan på konstant (på medium inställningen) får man ca 5 timmar lystid innan ljuset blir gradvis sämre.

Till skillnad från många andra populära pannlampor så drivs den här inte av standard AAA/AA-batterier utan av ett enda 18650 batteri. Det är en kraftigare variant som håller länge men som också är väldigt kraftig.Den är inte mycket större än en ett AA-batteri men har lika mycket kapacitet som ett batteri för iPhone.

Med ett batteri insatt i pannlampan så väger Compass 138g, något tyngre än de två första men med tanke på hur stark lampan är kan man inte klaga.

Fördelar:

 • Fyra olika ljuslägen (80, 280, 630 & 1000)
 • Drivs av ett 18650 batteri
 • Smidig och portabel design

Nackdelar:

 • Kan inte lysa speciellt länge på max styrka
 • Mediokra spännband

Black Diamond Revolt

Betyg

Ljusstyrka
Komfort
Batteritid
Pris

Summering

Om du är trött på att ständigt behöva köpa nya batterier till din pannlampa kan Black Diamond Revolt vara något att kika extra noga på. Det som gör Revolt unik är att den kan båda laddas genom en USB port och använda gamla hederliga AAA batterier, du väljer efter behov.

3.1

Vi fann batteritiden vara otroligt bra, på en laddning lös lampan i ca 12 timmar, men styrkan gick ner gradvis efter ca 10. Det är fortfarande en imponerande batteritid och använder man lampan sparsamt behöver man ladda den högst en gång per vecka. Det är dock viktigt att påpeka att det bara är Black Diamonds batterier som fungerar att ladda genom USB, vanliga laddningsbara batterier fungerar tyvärr inte.

Revolt har 130 lumen och där med en av de svagare pannlamporna i vårt test, men vi hänger inte läpp över det. Med sina 130 lumen lyser den fortfarande upp tillräckligt mycket för att man ska kunna ta sig en joggingrunda i skogen. Fördelen här jämfört med många andra pannlampor är att ljusstrålen är jämn och man får inga hotspots i mitten eller runt sidorna. Hotspot betyder helt enkelt att lampan lyser starkare på en viss punkt, t.ex. mitten, vilket kan göra det svårare för ögonen att fokusera korrekt.

En annan anledning till varför vi har inkluderat Revolt i vårt top 5 är på grund av vikten, den väger faktiskt bara 97g (med batterier) vilket gör den till vår näst lättaste pannlampa i det här testet.

Fördelar:

 • Kan laddas via USB
 • Fungerar med vanliga AAA batterier
 • 12 timmars batteritid

Nackdelar:

 • USB-laddningen fungerar endast med Black Diamonds egna batterier
 • Finns inget spännband som går ovanpå huvudet, endast runt

Black Diamond  Ion

Betyg

Ljusstyrka
Komfort
Batteritid
Pris

Summering

För dig som är ute efter den bästa pannlampan men är på en strikt budget bör du titta extra noga på Black Diamonds Ion. Den här lampan kostar under 200 kr, är väldigt lätt och erbjuder en helt okej prestanda. Det här är ingen lampa som skryter med några imponerande specifikationer men smidigheten och priset gör att den hamnar på vårt bäst i test.

3.1

Ljusstyrkan på Ion är bara 80 lumen vilket gör den till vår svagaste pannlampa. För terränglöpning och andra sportsliga aktiviteter kan många känna att den inte räcker till. Ska du däremot lysa upp saker på nära håll, t.ex. underredet på bilen eller en systemkamera när du fotar under natten är den helt underbar. Med hjälp av touch kontrollerna kan du dessutom reglera ljusstyrkan utan problem, en funktion vi önskar fler pannlampor hade.

En annan trevlig egenskap är vikten, ynka 48g med batterier. Låt oss säga såhär, du kommer garanterat inte hitta en pannlampa som är lättare än Black Diamon Ion. Vikten och storleken gör den även perfekt att ha i fickan eller som backup.

Den drivs av två stycken AAA batterier, i vårt test lös lampan på starkaste ljusstyrkan i ca 8 timmar. Sänker du styrkan ska den enligt Black Diamond själva kunna lysa upp till 200 timmar.

Fördelar:

 • Otroligt prisvärd
 • Låg vikt (48 g!)
 • Lägsta styrkan räcker i 200 timmar

Nackdelar:

 • Endast 80 lumen
 • Sitter inte så bra på huvudet

Fyra viktiga egenskaper i vårt test av pannlampor

Även om de flesta pannlamporna kan se väldigt lika ut, så är det faktiskt mycket som kan skilja sig. En dyr pannlampa för flera tusen kronor behöver nödvändigtvis inte vara det bästa valet för just dig. Därför är det viktigt att du vet vilka krav som din kära pannlampa ska uppfylla, det kan handla om att den ska vara extra stark, ha en skön passform, att den väger lite eller att batterierna ska hålla extra länge. Nedan hittar du vad vi anser vara dem fyra viktigaste egenskaperna man ska kolla efter i en pannlampa. Detta är vad vi baserat på vårt pannlampa test på.

Ljusstyrkan

Som med många andra tekniska prylar är det lätt att stirra sig blind på siffrorna. I det här fallet pratar vi om antalet lumen, det här är en siffra man tillverkare anvädner sig för att mäta pannlampans ljusstyrka. Problemet här är att många tillverkare gillar att överdriva denna siffra en aning, antalet lumen som kommer ut från din pannlampa kommer alltid att vara färre än vad som står på förpackningen. Det bästa tipset du kan få från oss är att inte stirra dig allt för blind på antalet lumen, en pannlampa med 1,500 lumen behöver nödvändigtvis inte vara bättre än en lampa med 300 lumen.

Ljusspridningen

Vad vi anser vara viktigast är hur bra en pannlampa kan sprida ut sitt ljus. Det är inte ovanligt att billigare modeller har en fokuserad ljusstråle i mitten, det är någonting man vill undvika i allra högsta grad. Är man t.ex. en löpare och springer ute i skogen på kvällen och använder sig av en pannlampa med en fokuserad stråle är det lätt hänt att hela löptturen spenderas med titta ner i backen för att se vart man springer.  Dessutom är människans ögon väldigt känsliga, man blir väldigt lätt bländad om man tittar på en stark ljus punkt för länge. Därför är det extra viktigt att en pannlampa sprider ut sitt ljus brett och lyser mer än en liten punkt i mitten.

Passform

Om en pannlampa inte har bra passform, ja, då är det inte en bra pannlampa helt enkelt. Till skillnad från vanliga ficklampor så sitter pannlampan fast på huvudet och man kan inte bara byta panna när det börjar göra ont. En bra pannlampa ska inte skava och trycka mot pannan, den har också justerbara remmar som gör det enkelt att ändra storleken, så att du kan använda lampan vare sig du har mössa på dig eller inte.

Batteritid

En annan viktig egenskap man inte får glömma är batteritiden, eller brinntiden som många kallar det för. Det sista man vill händer är att lampan slocknar när man springer ute i skogen eller utforskar en mörk grotta. De allra flesta pannlamporna idag använder sig av AAA-batterier, men det finns även modeller som ha inbyggda batterier som går att ladda, inte lika vanligt dock.  Ju mindre kraft batterierna har, desto mindre ljusstyrka kommer lampan ha. Märker man att lampan inte lyser lika starkt som förr beror det troligtvis på att batterierna håller på att dö ut.

Användningsområden

En pannlampa har många användningsområden men det allra vanligaste är för friluftsaktiviteter som löpning, orientering och cykling. Det finns egentligen ingen pannlampa som är bäst för någonting, den som är bra för terränglöpning på natten funkar även utmärkt för cykling och andra aktiviteter utomhus.