Recension av Panospace 3D skrivare

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2909″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]3D skrivare är något som intresserar många, att kunna ha möjligheten till att skriva ut vad som helst är ju rätt lockande ändå. Så hur kommer det sig att 3D printers inte finns i varje hem än? Svaret är enkelt, det beror helt och hållet på att dessa skrivare fortfarande är långt ifrån användarvänliga.

Därför blev vi extra exalterade när Panospace kontaktade oss och frågade om vi ville testa deras senaste 3D skrivare. Panospace inriktar sig på människor som vill ge sig in på hobbyn men som kanske inte har den tekniska kunskapen som krävs för att sätta ihop en helt egen skrivare från grunden. Känner du igen dig? Då rekommenderar vi att läsa vidare![/vc_column_text][vc_gallery images=”2924,2925,2926,2927″ img_size=”medium”][vc_column_text]

Användarvänlig som få

Det här med användarvänlighet, vad betyder det egentligen? När det kommer till 3D skrivare handlar det om hur enkelt det är att komma igång. Som nybörjare vill man troligtvis inte spendera flera timmar framför en manual och försöka klura ut om kontakt A ska passa ihop uttag B. Lyckligtvis för oss är det här Panospace skiner som allra mest.

3D skrivaren kommer färdigmonterad och det enda du behöver göra är att packa upp den, ladda på med filament och koppla in den i vägguttaget. Från att vi packade upp skrivaren till att vi började skriva ut vårt första objekt tog det ca 15 minuter.

En väldigt trevlig överraskning enligt oss och även för den minst tekniska personen bör det inte ta mer än 20-30 minuter att komma igång. Vi förstår också att en halvtimme kan låta mycket om man aldrig rört en 3D skrivare förut, men jämför man det andra modeller som kommer som byggsatser är det verkligen ingenting. En byggsats tar flera timmar att sätta ihop, dessutom måste du koppla all elektronik på rätt sätt annars riskerar du att kortsluta någon komponent.

Det är enkelt att installera skrivaren, men hur enkelt är det att skriva ut en modell, byta filament eller justera skrivarytan? Det är också faktiskt väldigt enkelt, tack vare touchskärmen på skrivaren får man klara och tydliga instruktioner, oavsett om du ska byta filament eller skriva ut ditt första 3D objekt.[/vc_column_text][vc_single_image image=”2915″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

Hårdvara av hög kvalitet

Hårdvaran, alltså alla fysiska delar i skrivaren håller en bra kvalitet. Konstruktionen känns väldigt stabil och det är ingenting som känns billigt. Nu har vi inte exakta hårdvaruspecifikationer men att döma på kvaliteten av utskrifterna är det samma standard som på betydligt dyrare skrivare.

Skalet på själva skrivaren gör också att det inte lika lätt hamnar smuts, damm och andra saker som kan göra att utskrifterna får sämre kvalitet. Skalet funkar även som ett skydd mot nyfikna barn eller djur, med alla rörliga delar är det väldigt lätt att någonting hamnar i kläm. Men skalet har även en större nackdel, skulle man behöva byta ut mekanik eller elektronik behöver man öppna upp hela skalet, vilket inte är den enklaste uppgiften. Klarar man inte av det måste man skicka iväg den till service, men det är priset man får betala om man vill ha en användarvänlig 3D skrivare.[/vc_column_text][vc_column_text]

Panobuilder – Skräddarsydd programvara

Medan hårdvaran på skrivaren är riktigt bra, känner vi att deras programvara begränsar var skrivaren är kapabel till. Innan vi kommer till kritiken börjar vi med det som är bra med Panobuilder. Navigationen är väldigt tydlig och allting förklaras på ett lättförståeligt sätt. Man kommer åt alla inställningar genom att trycka på en av fyra knappar i menyn. I menyerna kan du göra praktiskt allting du vill, ändra storleken på modeller, rotera, skala upp och ändra utskriftskvaliteten. Du kan även mata ut filament genom menyn eller justera avståndet till skrivarytan och mycket mer. Det är med andra ord väldigt enkelt att använda deras programvara.

När vi skriver den här recensionen har Panobuilder precis fått en ny sektion som heter “Advanced Settings”. Den här sektionen är för lite mer avancerade användare som vill pusha skrivarens gränser. Inställningarna må inte vara lika avancerade som det du hittar i t.ex. Cura, men bör räcka för den som vill lära sig lite mer.

Men Panobuilder är inte helt felfri tyvärr. Vår största besvikelse är att Panospace har det omöjligt att använda tredjeparts program för sina utskrifter. Medan Panobuilder funkar för en nybörjare, känner vi att man hade fått ut så otroligt mycket mer från skrivaren om man gjort det möjligt att använda andra program. Vad som anses vara standard funktioner i alla andra program, saknas hos Panobuilder.

Vi förstår att Panospace vill att deras användare endast använder deras egna produkter, men samtidigt skjuter dem sig själva i fötterna. Panobuilder fungerar okej men är ljusår bakom program som Cura och Slic3r. Det saknas många användbara funktioner som gör skulle göra utskrifterna så mycket bättre. Ett exempel på detta är att man inte har något val för att ändra mönstret på infill. Infill är det som gör upp själva insidan av en utskrift och beroende på mönstret kan du få olika egenskaper på en utskrift.

Vi märkte även att skrivaren har problem med att skriva ut filer hämtade från nätet. Skrivaren kom förladdad med en såkallad ”Benchy”, vi skrev ut den och kvaliteten blev riktigt bra. Men precis samma modell, fast hämtad från nätet, hade svårt att få fäste på skrivarytan. Vi tror att det beror på att Panospace omvandlar ordinära .STL filer till sitt egna format, vilket gör att man tappar lite information i konverteringen. Ett tydligt exempel på detta är att förinstallerade modeller skrivs ut otroligt jämt medan samma modeller hämtade från nätet skrivs ut ”hackigt”.

Lyckligtvis är det här någonting som bör gå att åtgärda, eftersom felet sitter i mjukvaran och inte i hårdvaran. En uppdatering av koden skulle alltså kunna lösa det här problemet, men om Panospace står kvar vid sitt beslut kan man inte göra speciellt mycket.[/vc_column_text][vc_column_text]

Sammanfattning

Panospace 3D printer är en bra produkt, utan tvekan. Syftet med deras skrivare är att göra hobbyn mer lättillgänglig och roligare för personer som kanske inte har så mycket erfarenhet. Att kunna packa upp skrivaren och påbörja sin första utskrift efter några minuter är svårt att slå. Man slipper att pilla och mecka med elektronik, på så sätt undviker man slarvfel med mera. Kvaliteten på utskrifterna är riktigt bra och kan jämföras med 3D skrivare i högre prisklasser.

Vi önskar dock att Panospace kunde svälja stoltheten och gjort det möjligt att använda deras skrivare med andra program, då hade de kunnat nå ut till fler målgrupper. Som vi på KonsumentTest till exempel, vi älskar hårdvaran, ljudnivån och designen på skrivaren men avsaknaden av mer avancerade inställningar är ett stort minus i våra ögon. Vad händer när en nybörjare tröttnat på de begränsade inställningarna? Måste man köpa en helt ny skrivare då?

Med det sagt skulle vi fortfarande rekommendera den till personer som vill ge sig in i hobbyn. Man slipper otroligt mycket huvudvärk och samtidigt får man testa på om hobbyn verkligen är något man vill satsa på eller ej. Dessutom tror vi att Panospace kommer släppa ytterligare uppdateringar som gör deras programvara ännu bättre.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]