Bäst i test: Grönsakssvarv 2018

Älskar du pasta men hatar kolhydrater? Det gör vi med, därför bestämde vi oss att testa fem olika grönsaksskarvar så vi kan äta pasta utan några hämningar. Om du föredrar elektroniska lösningar kan du ta en titt på vårt matberedare test.

Vår favorit för 2018

Fördelar

 • Levereras med tre olika blad
 • Smart och smidig design
 • Enkel att hantera

Nackdelar

 • Svårt för större grönsaker

Bäst pris hos:

Vår favorit blev Spiromaten från OXO. Med sin enkla och funktionella design kan man strimla alla typer av grönsaker, allt från små potatisar till större rotfrukter. Ger dig möjligheten att skapa zucchini-pasta eller bara göra middag lite roligare.

Fullt utrustad med tillbehör

Den kommer med tre olika blad, ett smalt för nudlar, en tjockare för pastaliknande nudlar och slutligen ett brett blad för tunna långa remsor. Den smarta designen låter dig förvara alla tre blad i själva svarven. Något vi tycker om extra mycket då vi verkligen avskyr att behöva leta efter tillbehör till våra köksredskap.

Stabil konstruktion

Både vi och många andra användare online tycker att OXOs grönsakssvarvare är bland den lättaste att hantera, bladen är riktigt vassa, man behöver knappt ta i för att grönsakerna ska strimlas. Ett extra plus är att den har sugfötter som gör att den inte förflyttar sig när man snurrar handveven.

Svårare att strimla större grönsaker

Det finns inte mycket vi inte gillar med den, det enda vi kan påpeka är att större grönsaker kan vara lite svårare att strimla i den här svarven. Det är inte omöjligt, men det krävs att man tar i en hel del och resultatet blir för det mesta inte perfekt.

Elektrisk grönsaksskärare

Curly-Grönsakssvarv

Fördelar

 • Stilren design
 • Snabb och smidig

Nackdelar

 • Svårt med större grönsaker

Bäst pris hos:

En elektronisk grönsaksskärare

Den här strimlaren är alltså elektrisk, någonting som inte är speciellt vanligt bland grönsakssvarvar. Att strimla grönsaker kan ta tid, speciellt om man använder sig av en liten handhållen variant, så det är alltid uppfriskande att se lite nytänk.

Kommer med tre skärmblad

Curly kommer med tre stycken skärblad som hjälper dig att göra snygga maträtter. Med dessa tre blad kan du enkelt skapa en grönsaksspagetti som alla blir imponerade av. Bladen har tre olika tjocklekar, så det finns något för alla.

Snygg och funktionell design

Designen är enkel och smidig, det finns egentligen inte så mycket att påpeka. Man får med en behållare som fångar alla grönsaker samt ett verktyg för att putta ner grönsakerna i skäraren så man slipper göra sina fingrar till spagetti.

Enkel men effektiv

Fördelar

 • Handtag för bättre grepp
 • Enkel att använda

Nackdelar

 • Svårt för längre grönsaker

Bäst pris hos:

En annan handhållen grönsakssvarv som är väldigt populär. Med en barnvänlig och funktionell design kan även barn vara med under matlagningen. Troligtvis det bästa sättet att få barn att börja äta grönsaker.

Bladen är skyddade

Det cylindriska formatet gömmer bladen från fingrarna vilket gör den lite mer barnvänlig än andra skärare där ute. Cylindern går runt bladen och sträcker sig en bit nedåt och det ska krävas mycket för att man ska skära sig.

Långa grönsaker kräver förberedelse

Den största nackdelen är utan tvekan den “platta” designen på bladet. Kollar du på t.ex. Spirelli 2.0 ser man att bladen är inne i en slags kon vilket gör att man inte behöver förbereda grönsakerna i förväg. Med Oxos svarv är man dock tvungen att se till att delen av grönsaken som nuddar bladen är helt platt. Inte jättejobbigt men det lägger till några extra minuter på matlagningen.

Den gamla goda klassikern

Fördelar

 • Skapar fina strimlor
 • Väldigt enkel att använda

Nackdelar

 • Begränsad i vad den kan strimla

Bäst pris hos:

När grönsakssvarvar blev populära var det Spirellis modell som var populärast, den konformade designen gör det enkelt att strimla långa grönsaker på noll tid. Den uppgraderade version som vi ser här har även en “hatt” som underlättar processen och skyddar fingrarna.

Uppgraderad design

Gefu har vart med i spelet ett längre tag nu och det här alltså deras uppgraderade version av deras populäraste grönsaksskärare. Äldre modeller krävde att man höll i grönsaken med handen och snurrade. Detta funkade helt OK men ju mindre grönsaken blev desto svårare var det att hålla i den, detta är nu löst med “hatten” som har en inbyggda blad som greppar i det du strimlar. Dessutom kan man välja mellan två olika tjocklekar på bladen.

Så enkel det kan bli 

När det kommer till verktyg som strimlar grönsaker till spagetti är Gefus Spirelli bland det enklaste som finns där ute. Den enkla designen är också en nackdel, då man blir begränsad i vad man kan strimla.

Det billiga alternativet

Fördelar

 • Enklast av alla
 • Väldigt prisvärd

Nackdelar

 • Begränsad i vad den kan strimla

Bäst pris hos:

Vår sista grönsaksförskönare är egentligen ingen grönsaksskarv, men vi kände att det var värt att ta med den då resultatet blir riktigt bra. Bryr man sig inte om grönsakerna är spiraler eller ej är en Julienneskärare ett bra val.

Som en modifierad grönsaksskalare

Designen och hur du använder skäraren påminner väldigt mycket om en grönsaksskalare, enda skillnaden är att den skapar flera långa och tunna strimlor. Fördelen med en Julienneskärare är att du kan nästan skala vad som helst, grönsaken behöver inte få plats i någon behållare eller ett tunt hål.

Knepigt att skala ojämna grönsaker

Nackdelen är då självklart att runda och ojämna grönsaker blir svårare att strimla. Det går, men vi fann det väldigt svårt och strimlorna blir väldigt korta och jämna. Men för det låga priset är den här produkten svår att slå.

Ät dina grönsaker!

Har man hängt på sociala medier det senaste året har det varit svårt att missa den senaste och grönaste trenden. Det kan kännas som majoriteten av Sverige har slopat köttändandet helt och äntligen börjat äta sina grönsaker. Men vad gör vi som vill äta grönt men tycker att vanliga grönsaker är alldeles för tråkiga då? Det är faktiskt ganska enkelt, vi använder av en grönsakssvarv!

Förutom att en grönssakssvarv gör maten lite roligare så har den faktiskt andra smarta användningsområden. Om du har varit som mig och gått på LCHF dieten (den där dieten där man undviker kolhydrater till fullo) så kan avsaknaden av pasta och andra läckerheter göra en galen. Med en grönsakssvarv kan du göra dem flesta grönsakerna till pasta på några sekunder, billigare, godare och framför allt nyttigare än vanlig pasta.

Du kan t.ex. göra pasta av dem flesta avlånga grönsakerna. Det vill säga gurka, morot, zucchini, squash, aubergine och många mer. Vill man hitta en substitut för pastan som smakar både gott och har samma konsistens kan vi rekommendera en zucchini.

Det finns både stora och små

Dessa fyndiga spiralskärare kommer i två format, handhållet och dem större man ställer på bordet. Handhållna grönsakssvarvare är mindre, både till storleken och kostnaden. För att spiralisera en grönsak så håller man den i handen och snurrar, enkelt och smidigt. Dessa är perfekta för personer som planerar på använda sin sprialskärare ibland, alltså inte flera gånger under en dag.

Ska du du däremot bli en grönsakssvarvare på hel tid (använda den flera gånger per vecka) så kan vi bara rekommendera en stående grönsakssvarv. En bordssvarv använder sig av en en handvev som trycker grönsaken in mot ett blad, vilket sedan resulterar i ett spiral mönster.

Dessa är större och kostar något mer, men sparar både dina händer och din tid. Dessutom klarar dom av större och hårdare grönsaker, något många mindre kan ha problem med.

Ett problem många handhållna spiralskärare har är att dom lämnar rätt mycket av grönsaken orörd, detta beror främst på det blir svårare och svårare att skära grönsaken ju mindre den blir. Det finns ingen riktig lösning till detta och du får antingen slänga resten eller göra någonting kreativt. Ogillar du att slösa så bör du köpa en bordsgrönsaksvarv då dessa lämnar minimalt med rester.

Många modeller erbjuder även olika skärblad så du kan strimla dina grönsaker på flera olika sätt. Allra vanligast är att din modell kommer med tre olika blad: ett smalt som ger dig väldigt tunna nudlar, ett tjockare blad som ger mer pastaliknande konsistens och slutligen ett blad för att skära långa remsor.

Skillnaden mellan bra och dåliga modeller

Många av de billigare modellerna har blad som är slöa, detta resulterar i att du måste anstränga dig mer och det roliga försvinner snabbt. Det är inte ovanligt att billigare blad inte heller klarar av vissa grönsaker med hårdare skal, som t.ex. squash.

Bland bordsmodellerna finns det två varianter, horisontella och vertikala. Vi fann att dem vertikala grönsaksskäraren var rätt omständliga, de tar alldeles för mycket plats på bordet. Många vertikala modeller har också en behållare under själva skäraren som fångar allting, det låter bra i praktiken men vi fann att det var rätt onödigt. Behållaren är för liten och måste ständigt tömmas, använder man sig av en horisontell grönsakssvarv kan man lägga en skål eller skärbräda direkt under och slippa allt trubbel.

Vissa grönsaker funkar bättre med vissa blad, vi fann t.ex. att morötter strimlades mycket bättre i en handhållen grönsakssvarv om man använde det tunnaste bladet. Det tjockare bladet strimlade moroten men det blev inga spiraler.