Vårt alkoholmätare test 2017

Du var på festligheter igår kväll, du drack några alkoholhaltiga drycker och idag vill du köra bil. Men är det verkligen en så bra idé? Vi på Konsumenttest har druckit oss berusade för att testa fem olika alkomätare från säkerheten av vår soffa. Alla alkoholmätare som vi testade har blivit godkända för privatbruk enligt den privata standarden.

Ta aldrig resultaten från en alkometer som 100% fakta, det kommer alltid finnas en felmarginal och det är aldrig värt att chansa!

Bästa alkomätaren – Bäst resultat och smidig

Alkometer testDräger 3820

Det här är den senaste generationen av alkoholmätare från Dräger. För er som inte är insatta inom alkoholmätarvärlden så är Dräger utan tvekan det ledande företaget och deras produkter används av polisen här i Sverige.

Grymt bra för privatbruk

3820 är en enklare modell som är skapad för privatbruk, men Dräger nöjde sig inte med att bara få den godkänd för den privata standarden(EN16280). Den här alkolholmätaren är även godkänd för den professionella europastandarden (EN15964), en standard som är betydligt tuffare.  3820 är uppgradering från Drägers otroligt populära och grymma modell, 3000. Det här är vad många anser vara det näst bästa efter polisens egna alkotestare. Med andra ord är Dräger 3820 helt klart en av dem bättre alkomätarna du kan köpa 2016.

Enkel design med endast en knapp

Mätaren är designad så den ska vara så användarvänlig som möjligt, allting står på svenska och den har bara en knapp. Eftersom den har blivit godkänd för europastandarden så kan man känna sig säker att den visar rätt promillehalt varje gång.

Inbyggt batteri som räcker till 1500 laddningar

Det finns en inbyggt batteri som räcker hela alkoholmätarens liv, vilket är ungefär 1500 utandningar enligt Dräger. 1500 utandningar må låta som lite, tills man sätter det i perspektiv. Dricker man 2 gånger per vecka så motsvarar det 104 blås på ett år, fortsätter man i samma takt skulle alkomätaren teoretiskt räcka i drygt 14 år.

AlkomätareScandtest AM 800

Den här alkolholmätaren är liten, lätt och smidig. Med hjälp av en bränslecell kan Scandtest AM 800 beräkna hur mycket alkohol du har i blodet. Sensorn som sitter i den här mätaren är samma sort Polisen använder, dessutom uppfyller den EU:s privat bruk.

Godkänd för privatbruk

År 2013 blev den testad av MHF (Motorförarnas helnykterhetsförbund) och blev därmed godkänd för privatbruk. Likt vår testvinnare så har även den här mätaren bara en knapp som gör att den är smidig och enkel att använda. Den ger tydliga instruktioner på vad man ska göra till användaren via en upplyst skärm.

Drivs med två AA-batterier

Istället för att ha ett inbyggt batteri så använder Scandtest två stycken AA-batterier. Den levereras med väska, fem munstycken och batterier.

Dräger 3000

Ännu en alkometer från Dräger, den här har vunnit flera bäst i test genom åren men har nu ersatts av den nyare och bättre modellen (se vinnaren i vårt bäst i test). Men bara för att den har blivit ersatt betyder det inte att den är värd en plats i vårt test.

Enklare variant av polisens egna alkometer

Det här faktiskt en enklare variant av polisens egna alkomätare som är en Dräger 6810. Den är godkänd av MHF (Motorförarnas helnykterhetsförbund) och har väldigt liten felmarginal. Har man 0.2 promille så kan resultatet från Dräger 3000 skilja sig med ca 0.02 promille. Det gör att den är väldigt tillförlitlig och man behöver inte känna sig osäker när man ska köra.

Enkel att använda

Den ger klara och tydliga instruktioner via ljud och display på vad du behöver göra. Dräger 3000 visar hur lång tid du har kvar till nästa kalibreringsdag också, något som man rekommenderas göra en gång per år.

Lion Alcoholmeter 500

Lion AlkometerOm du sitter på mycket pengar kan Lion Alcoholmeter 500 vara något för dig. Med en saftig prislapp på strax under 7,000 kr är den inte någonting alla har råd med. Däremot kan man vara 100% säker på att den ger tillförlitliga resultat och har ytterst liten fel marginal. Den här alkoholmätaren tillhör samma klass som polisens egna mätare.

Fått högsta betyg av MHF

MHF har testat den här mätaren och gett den deras högsta betyg, “pålitlig & driftsäker”. Den är enkel att använda med bara två knappar, den ger tydliga instruktioner till dig genom den upplysta skärmen. Varje gång du startar den påminner den dig om när nästa kalibreringsdag är

Dyrare än andra modeller

Det enda negativa vi kan hitta med den här alkoholmätaren är priset. Det är synd att den bästa och säkraste mätaren ska behöva vara så dyr.

Engångs alkotestare

Engångs alkomätareVår sista plats på vårt bäst i test för alkoholmätare är någonting lite annorlunda och unikt. Det är även den billigaste mätaren av alla fem. Olikt traditionella alkomätare så är denna mätare en engångsprodukt.

Det krävs endast ett andetag

Så hur funkar den då? I förpackning medföljer en påse och en tub. Påsen blåser du upp ett andetag, därefter stoppar du ner ett rör i påsen och trycker. Luften passerar då röret, som har en alkoholkänslig kemikalie, och efter ca två minuters tid får du en indikation om du ligger över eller under den Svenska promillegränsen.

Godkänt av MHF

Vi var skeptiska till hur nogrann mätaren faktiskt var, men tro det eller ej så har MHF testat den och godkänt den. Däremot måste man se till att följa instruktionerna till pricka för att få ett så utförligt resultat som möjligt. Lämnar du förpackningen ute i starkt solljus eller hög värme finns det stor risk att resultatet blir felaktigt.

Alkoholmätare – I ett nötskal

Att köra bil onykter är både farligt för dig och din omgivning. Gränsen för rattfylla i Sverige ligger på 0.2 promille. Många billigare alkoholmätare visar helt fel resultat och kan leda att du får grönt ljus att köra bil när du egentligen har en promille på 1.0 eller högre. Det finns en hel del alkoholmätare som visar fel resultat, antingen alldeles för högt eller alldeles för lågt. Glöm inte att en alkomätare ger dig bara en uppskattning om din alkoholhalt, det är inte 100% fakta!

Skillnaden mellan bra och dåliga alkotestare

Man kan tänka sig att det är lätt att köpa en alkoholmätare, men sanningen är att många av dagens alkoholmätare är opålitliga. Vissa av mätarna är test ut sagt farliga och kan resultera i att du kör ditt fordon onykter. Kollar man t.ex. på Testfaktas artikel om alkomätare så visade mer än 50% av mätarna helt fel resultat. Vissa gick så långt att de t.o.m visade 0.0 promille när testpersonerna egentligen hade 0.2. Helt oacceptabelt i våra ögon.

Anledningen till detta är att marknaden för alkoholmätare har varit oreglerad förr i tiden. Detta ledde till att marknaden blev översvämmad med dåliga och lågkvalitativa produkter. Som tur är det annorlunda idag, år 2013 bestämde man att alkoholmätare som skall säljas i Sverige måste uppnå en av två standarder för att få säljas.

  • Privat användande SS-EN 16280:2012
  • Professionell användning så som polis, företag mm SS-EN 15964:2011

3 egenskaper en bra alkometer har

Om du vill istället göra din egna research kring alkoholmätare har vi lite tips till dig. Det här är tre viktiga egenskaper en bra alkometer har:

Den mäter utandningsluften korrekt

Något många billigare alkomätare inte tar hänsyn till är att mäta alkoholhalten i ditt blod och inte i din andedräkt. För att kunna få en uppskattning om hur mycket alkohol du har i blodet måste man pröva den djupa lungluften, alltså luften som ligger allra längst ner i lungorna. Det krävs alltså några liter luft för att en mätare ska få ett så noggrant resultat som möjligt. Har du en alkotestare som t.ex. ger dig ett resultat efter en halv liter luft kan den ge resultat som är upp till 80% fel.

Den mäter dina värden stabilt

En annan egenskap många billiga alkoholmätare har är att dem inte mäter värden stabilt och konsistent. Vet man att ens promillehalt ligger på 0.2 ska din mätare kunna visa det varje gång du blåser. Visar den däremot olika värden varje gång rekommenderar vi att du slänger den i papperskorgen och köper en ny.

Den kalibreras regelbundet

Den sista egenskapen som är otroligt viktig är att den kalibreras regelbundet och korrekt. Det här är en process som kräver kunskap och ska alltså inte utföras av dig i vardagsrummet. En kalibrering kostar mellan 300-500 kronor och du behöver göra det en gång om året. Kan inte din alkoholmätare kalibreras bör du köpa en ny.

Lär dig att använda din mätare korrekt

Även om du köpt den dyraste alkometern på marknaden betyder det inte att du kan använda den hur som helst och få korrekta resultat.

Vänta minst en kvart innan du blåser

Det är ytterst viktigt att munnen är 100% fri från alkohol innan du blåser i din mätare. Även om du bara druckit en lätt öl ska du vänta i minst 15 minuter innan du får blåsa.

En vanlig grej att göra på festen är att ta fram sig alkoholmätare och blåsa direkt efter man druckit något starkt. Resultaten är då oftast överdrivna och det är inte ovanligt att man får resultat som 3 promille eller mer. Dessutom kan kalibreringen av vissa mätare sättas ur funktion, då är du tvungen att skicka in den för omkalibrering.

Det är skillnad mellan promille och mg/l

Vissa mätare mäter din alkoholhalt i promille och andra mäter den i mg/l. Det är inte ovanligt att personer blandar ihop de två, ett enkelt misstag som kan leda till rattfylla. Därför är det otroligt viktigt att du vet vilket mått din mätare använder sig av.

Promille används när man mäter alkoholhalten i blodet, medan mg/l används när man mäter halten i utandningsluften. 0.2 promille motsvarar 0.10 mg/l och vice versa.