3D Skrivare test 2019

Något som sakta men säkert börjar bli en vardaglig grej där hemma är 3D skrivare. Det kommer nog fortfarande dröja några år innan alla har en 3D skrivare där hemma, men vi är på god väg. För bara något år sedan behövde man bygga ihop sin skrivare helt själv, numera kan du gå till Clas Ohlson och köpa en helt färdigbyggd. I det här testet tittar vi på fem olika 3D skrivare för den som vill ta sig an hobbyn.

3D Skrivare Bäst I Test

Panospace 3D Printer

Sammanfattning:

Har du funderat på att ge dig in i hobbyn men inte riktigt vågat på grund av den ”tekniska barriären”? Då ska du spana in den här skrivaren från Panospace. Den är otroligt användarvänlig och producerar dessutom utskrifter av hög kvalitet!

Fördelar:

  • Väldigt användarvänlig
  • Bra kvalitet på utskrifterna
  • Kan köras genom dator eller minneskort

Nackdelar:

  • Begränsad programvara
  • Kan endast använda PLA

Läs en mer djupgående recension om den här skrivaren här

Skapad för nybörjare

Det är många som vill ge sig in i den här hobbyn, men många avstår eftersom teknologin fortfarande inte är helt användarvänlig. Den kommer färdigmonterad och det tar inte mer än en kvart att börja med sin första utskrift. Panospace har verkligen lagt krut på att göra hela processen så smidig och enkel som möjlig. Programvaran som medföljer är även den väldigt enkel att använda och vi behövde i princip aldrig titta i manualen eftersom menyerna var så tydliga. Dessutom är den väldigt tyst, något som kommer uppskattas av familjemedlemmarna.

Bra kvalitet på utskrifterna

Panospace förvånade oss med kvaliteten på utskrifterna. Den skriver ut väldigt jämt, kvaliteten kan faktiskt jämföras med utskrifter från betydligt dyrare 3D-printers. Den skiftar inte lager och har en väldigt jämn yta på utskriften. Med det sagt är inte utskrifterna 100% perfekta, ibland dyker det upp små imperfektioner men det är ingenting ovanligt. Skrivaren hade dock lite problem med fina detaljer, objekt som smala kolumner eller text som var väldigt ignorerade skrivaren helt och hållet.  Det här beror på programvaran, något som vi täcker i stycket nedan.

Enkel men begränsad programvara

Vårt största problem med Panospace är deras egna programvara som heter Panobuilder. Medan programmet fungerar bra och tanken är god, är den otroligt begränsad om man jämför med dagens standard. Förutom att den saknar vanliga inställningar som infillmönster och vase mode, har man även gjort omöjligt att använda tredjepartsprogram som till exempel Cura. Det gör att skrivaren inte riktigt når sin fulla potential. Men bortser man från detta är programvaran perfekt lämpad för nybörjare som vill komma igång med 3D skrivare på riktigt.

FlashForge Finder

Sammanfattning:

För dig som vill ha något lite vassare än M3D Micro men fortfarande inte vill behöva montera ihop en helt egen skrivare. FlashForge Finder kommer färdigmonterad, är snabb, har inbyggt WiFi och ger dig sjyssta utskrifter.

Fördelar:

  • Enkel att använda, även för nybörjare
  • Bra hastighet på utskrifterna
  • Inbyggt minne och WiFi

Nackdelar:

  • Inte speciellt tyst
  • Liten utskriftsyta
  • Kan endast använda PLA

Väldigt enkel att komma igång med

Du är inte ensam om att tycka att 3D skrivare är coola, du har säkerligen massa idéer för utskrifter och annat skoj. Men hur många orkar egentligen montera ihop en helt egen skrivare? Det är ingen lätt process, det tar tid och kräver en hel del erfarenhet. I värsta fall kan du koppla någonting fel och kortsluta hela skrivaren. Därför är det så härligt att fler och fler företag släpper 3D skrivare som kommer färdigmonterade. FlashForge Finder kommer helt färdigmonterad, den enda som krävs från dig är att du laddar med filament och trycker igång själva utskriften.

WiFi, USB-kabel eller USB-minne

Finder ger dig möjligheten att göra utskrifter via WiFi, med hjälp av en USB-kabel kopplad till datorn eller helt fristående med ett USB-minne. Att få så pass många valmöjligheter är ovanligt bland billigare modeller, det visar verkligen att FlashForge tänkt på det mesta. Ibland är det inte optimalt att ha datorn bredvid sin 3D skrivare, det kanske inte finns plats eller så vill man inte höra konstant oljud. Därför blev vi positivt överraskade att vi också har möjligheten att välja mellan WiFi eller USB-minne. Då kan man enkelt förvara skrivaren på en plats som varken stör dig, barnen eller sambon.

”Väldigt tyst” – Nja, inte riktigt…

Clas Ohlson marknadsför den här 3D skrivaren som ”mycket tyst”, en attribut som lockar många, tyvärr måste personen som testat skrivaren glömt att slå på hörapparaten. Den är nämligen allt annat än tyst och det är egentligen ingenting man ska vara överraskad över. 3D skrivare låter, det är motorer som rör sig fram och tillbaka, vilket i sin tur skapar vibrationer och oljud. Vill man sänka ljudnivån är det enda alternativet att antingen flytta den till garaget eller bygga en ”låda” för den.

Bra upplösning på utskrifter

Upplösningen på FlashForge Finder är mycket bra och når dagens standard. Lagertjockleken kommer ner till ynka 0.05 mm, vilket ger dig riktigt fina och skarpa detaljer. Är man inte ute efter detaljrika modeller och istället vill satsa på hastigheter kan man öka tjockleken till 0.5 mm.

M3D 3D Printer

Sammanfattning:

Det här är en 3D skrivare för dig som värderar utrymme, användarvänlighet och priset. Det är den minsta 3D skrivaren på marknaden och trots storleken har den en relativt stor skrivaryta och bra upplösning.

Fördelar:

  • Otroligt kompakt
  • Prisvärd
  • Bra upplösning på utskrifter

Nackdelar:

  • Svår att reparera
  • Får inte till perfekt yta på utskrifterna

]Vi börjar med det första, storleken. Det här är den minsta 3D skrivaren på marknaden just nu och är ett perfekt val för dig som inte vill ha en gigantisk skrivare hemma. Med sina ynka 185 x 185 x 185 mm är den ideell för personer som bor i lägenheter eller bara har ont om utrymme i hemmet. Man kan se storleken både som ett minus och ett plus, fördelen är som sagt att den är ytterst kompakt och får plats nästan överallt. Nackdelen med detta blir att den inte har lika stor skrivaryta, vilket begränsar hur stora utskrifter man kan göra.

Bra första val för nybörjare

M3D är även ett utmärkt val för dig som vill komma igång med skrivandet på en gång. Du behöver inte kalibrera skrivaren, eller hålla på med små finjusteringar för att få till en utskrift. Den är redo att köras igång så fort du kopplar in den i datorn. Programvaran är enkel att förstå och smidig att använda. Det blir verkligen inte enklare än såhär när det kommer till 3D skrivare.

Långsam och inte perfekt kvalitet

Som vanligt har allting bra någon slags nackdel och i det här fallet är det hastigheten och utskriftskvaliteten som får ta smällen. Dessutom hade våra modeller en hel del “streck” och andra ojämnheter på ytan, vill ha man den bästa ytan finns det helt klart bättre modeller att kolla på. Bryr man sig däremot inte om att ha en 100% perfekt yta kommer man kunna gå väldigt långt med den här 3D skrivaren.

Bra pris för det man får

Sist men inte minst, priset. Med sina 3999 kronor är det en skrivare alla har råd med. Det finns givetvis billigare ute på marknaden, men inga av dessa är färdigbyggda och lika smidiga som M3D. För pengarna får du en kompakt och enkel 3D skrivare som passar perfekt för dig som vill göra enklare modeller.

XYZ da Vinci Junior 3D Printer

Sammanfattning:

En annan populär färdigbyggd 3D skrivare. Inte lika kompakt och lätt som M3D skrivaren, men den erbjuder på några intressanta funktioner. Den kostar bara 3999 men är väldigt lik dubbelt så dyrare konkurrenter.

Fördelar:

  • Bra pris
  • Enkel att komma igång med
  • Tyst

Nackdelar:

  • Klumpig trots liten skrivaryta
  • Medioker utskriftskvalitet

Stor och klumpig, men liten yta för utskrifter

Junior är ungefär dubbelt så stor som M3D med sina 420 x 430 x 380 mm. Men trots den dubbla ökningen i storleken så är utskriftsytan inte mycket större, du får ca 40 mm extra i höjdled med XYZ vilket känns lite snålt i vårt tycke. XYZ klarar av utskrifter som är 150 x 150 x 150 mm, även om det är en ökning så är det väldigt lite jämfört med dyrare konkurrenter som kan skriva nästan 3 gånger stå stora modeller.

Kan endast använda deras egna filament

En annan “nackdel” är att XYZ bara accepterar utskriftsmaterial som har deras egna chip. Det påminner väldigt mycket om dagens bläckstråleskrivare, där en patron kostar dubbla priset eftersom den bara finns tillgänglig hos tillverkaren. Lyckligtvis så har XYZ varit sjyssta och satt en rimligt pris på sina rullar, så det är kanske inte mycket till nackdel ändå.

Enkel installationen, man kommer igång relativt snabbt

Hur lätt var det att komma igång med skrivaren då? I lådan finns en guide som förklarar precis allting du ska göra, från att ta bort alla skydd som sattes dit under transport till hur du installerar den på datorn. Installationen var enkel, bara gå in på deras hemsida och ladda ner senaste drivrutinerna sen var vi igång. Programmet är också väldigt lätt att förstå sig på. Vi tycker dock att guiden kunde förklarat hur man installerar rullen, något som kan vara svårt att förstå om man är nybörjare.

Godkänd utskriftskvalitet

Utskriftskvaliteten är helt ok, det känns som ytan blir en aningen ojämn ibland dock. Det blir som små streck och lite ojämnt här och där, men det är inte värre än dem andra modellerna. För hemmabruk är det helt klart acceptabelt.

XYZprinting da Vinci 1.0 Pro

Sammanfattning:

XYZ har sagt att den här 3D skrivaren är till för professionellt bruk och kan t.om. använda tredjeparts rullar. Det låter lovande och med en dyrare prislapp måste det stämma eller hur?

Fördelar:

  • Bra utskriftskvalitet
  • Kan använda olika typer av filament
  • Inbyggd WiFi

Nackdelar:

  • Problematiskt med lägre lagertjocklekar
  • Den är långsam

Storebror till da Vinci Junior

Med en större prislapp är det givetvis större till storleken också, den mäter 460 x 560 x 500 mm, en aning större än lillebrorsan, Junior. Vi vill bara säga att det här är ingenting du har på skrivbordet i kontoret eller dator rummet där hemma. Förutom att den är rätt stor så väger den otroligt mycket, hela 26 kg!

Inkapslad för att minimera lukt och ljud

Precis som deras mindre modell så är även 1.0 Pro inkapslad, vilket minskar både lukten från den brända plasten samt ljudet. Den här modellen är inte lika användarvänlig som dem andra, med det menar vi att det finns många inställningar du måste kunna justera själv. Dock finns det massa hjälpmedel i programvaran som gör det enkelt att välja rätt inställningar.

Uppvärmd skrivaryta för bättre fäste

Ett annat plus med den här 3D skrivaren är att den har en uppvärmd platta, det gör att dina utskrifter fastnar lättare på ytan. Många billigare skrivare har inte den här funktionen och då är det lätt hänt att modellen lossnar under utskriften. Men för prislappen hade vi förväntat oss mer från utskrifterna om vi ska vara ärliga. Om vi börjar med det positiva så har den en betydligt större yta att skriva ut på. Det gör att du kan skriva ut både bredare och högre modeller. Men när det kommer till själva ytan efter utskriften är det verkligen ingenting som gör en imponerad.

Inte tillräckligt bra för att kallas ”Pro”

Hade XYZ marknadsfört skrivaren som en ingångs 3D skrivare med större yta hade vi tyckte att det var acceptabelt. Ytan blir visserligen slätare än dem billigare modellerna, men på vissa ställen varierade tjockleken alldeles för mycket. Att få jämn tjocklek på hela modellen är något en “pro” skrivare borde klara av.

Velleman Vertex K8400

Sammanfattning:

Vår sista skrivare är en av dem bästa, dock krävs det mycket erfarenhet och även en hel teknisk kunskap för att få den att skriva ut med bästa kvalitet. Men oroa dig inte, även om du inte besitter all kunskap kan du få ihop (dock kommer det ta längre tid) skrivaren med hjälp av detaljrika bygginstruktioner.

Fördelar:

  • Otroligt bra utskriftskvalitet
  • Dubbelinmatning
  • Perfekt för dig som vill ge dig in i hobbyn seriöst

Nackdelar:

  • Kommer ej färdigmonterad
  • Svårt för nybörjare att komma igång

Vi skulle vilja lista den här som den bästa 3D skrivaren men p.g.a. att man måste sätta ihop hela kittet själv är den inte användarvänlig och förlorar därmed några poäng. Hade den kommit färdigbyggd hade den vunnit vårt bäst i test, men man kan inte få allting här i livet. Man får helt enkelt nöjda sig med att den har en sjysst prislapp för det man får. Hade den dessutom kommit färdigbyggd skulle vi få räknat med ett betydligt högre pris.

Utskriftskvaliteten är den bästa av alla fem 3D skrivare vi har testat. Lyckas man ställa in allting helt perfekt (vilket kan ta ett litet tag) så får man en grym yta på sina utskriva 3D modeller. Det uppstår knappt några räfflade linjer och ytan är jämn genom hela modellen. Den är på samma nivå som 3D skrivare som kostar tre gånger så mycket, vi överdriver inte. En enkel sökning på Google visar just hur grym kvaliteten på utskrifterna är.

Är du sugen på att djupdyka in i 3D skrivarvärlden och vill köpa en skrivare som kommer leverera grymma resultat gång på gång kan du inte gå fel med K8400. Var dock beredd på att spendera en vecka eller två med att knåpa ihop skrivaren, samt lära dig alla tekniska aspekter.

Kjell har bifogat flera länkar för att underlätta bygget av din 3D skrivare. En kom-igång-guide, bygginstruktioner, support och tillverkarens egna forum där du kan ställa egna frågor.

3D skrivarens historia

Även om 3D skrivare har funnits sedan 1980 talet, så är det först nu på senare tid som man verkligen börjat utveckla tekniken. Fram tills 2009 var det bara större företag som sysslade med 3D skrivare. Dessa skrivare användes främst till att skapa prototyper för olika produkter, det var en kostnadseffektivt sätt helt enkelt.

2009 fick vi vanliga människor tillgång till tekniken, i form av en 3D skrivare som heter RepRap. Men tro inte att det var någon billig utgift, dem första skrivarna kostade över 100,000 svenska kronor. Inte nog med det, du var tvungen att sätta ihop dessa helt själv också, en process som kunde ta flera dagar. Lyckligtvis har tekniken förbättrats och utvecklats och man kan nu köpa en bra 3D skrivare för några tusenlappar, i samma prisklass som en bra laserskrivare.

Hur 3D skrivare ser ut idag

Nu för tiden är majoriteten av 3D skrivare konstruerade på ett sådant sätt att man inte behöver mecka speciellt mycket själv. Många kommer redan färdigmonterade och det enda som behövs från din sida är att du sätter in filamentet och justerar byggplattformen. Ett annat stort framsteg är även programmen som används för att designa dina modeller. Det har aldrig varit lättare att designa en modell och skriva ut den än idag.

Den svåraste delen inom 3D printing idag är inte själva utskriften utan skapandet av din modell. Det är tyvärr inte lika enkelt som att rita någonting i Paint och skriva ut det, inte om du vill ha någonting fint i alla fall. Dock finns det otroligt mycket guider och tips på nätet för dig som vill lära dig 3D modellering, och i värsta fall kan man alltid köpa färdiga modeller från speciall hemsidor.

Budgeten avgör hur lätt det kommer bli

Vilken typ av 3D skrivare du köper beror helt och hållet på hur mycket pengar du har tillgodo och din erfarenhet. Vanligtvis så kommer dem billigare 3D skrivarna i kit, det betyder att du behöver sätta ihop allting själv. En process som är svårare än vad den låter, tro oss, vi har försökt. För att bygga ihop din egna 3D skrivare behöver du inte vara världens teknikexpert eller ha kunskap inom något speciellt område, man får alltid med tydliga instruktioner.

Men även om nästan vem som helst kan sätta ihop en 3D skrivare, så är det inte den lättaste uppgiften precis. Förutom att det kan ta väldigt lång tid för en nybörjare, så löper man alltid risken för en kortslutning. Har du tur har du bara skruvat ihop den fel, då är det bara skruva loss allting och börja om.

Har du tillräckligt med pengar kan du slippa dessa problem och istället köpa en färdigbyggd 3D skrivare.

Utskriftskvalitet

Nästan alla 3D skrivare idag har mycket bättre utskriftskvalitet än första generationens 3D skrivare. Däremot är det fortfarande väldigt vanligt att utskrifter blir en aning räfflade, detta händer eftersom skrivaren bygger din modell i flera små tunna lager. Det finns dock flera lösningar till detta, bland annat kan man använda ångorna från aceton för att få till en slät yta. Med detta sagt så är det väldigt sällan som man behöver en superslät yta, som tur är.