Bästa spelsajterna på nätet 

Vad kostar det att låna pengar (och vilka lån finns det?)

Som konsument har du säkert märkt det här: När du lånar pengar måste du betala tillbaka mer pengar än vad du lånat.

Men varför då egentligen, och vilka typer av lån finns det?

Dessa frågor och fler svarar vi på nu.

Varför kostar det pengar att låna pengar?

När du som konsument lånar pengar tar banken ut en avgift i form av ränta som i sin tur väger upp för den risk banken tar. Om du har en god ekonomi och en fast inkomst, då säger tumregeln att du får ett billigt lån med låg ränta. Om förutsättningarna är omvända, då blir lånet däremot dyrt.

Tips: Webbsidan Miniräknare.se är en perfekt resurs om du exempelvis vill räkna ut hur mycket ränta du måste betala på ett lån. 

Det finns i huvudsak 4 typer av lån

  1. Privatlån.
  2. Kreditkortslån.
  3. Snabblån.
  4. Bolån.

Nedan berättar vi mer om de låneformer vi precis pratat om i mer detalj. 

1. Privatlån (ränta på ca. 7,5 %)

När du tar ett privatlån får du räkna med en ränta på mellan 5 och 10 %, vilket är en relativt låg räntesats. Du behöver inte heller pantsätta någonting såsom din bil eller din bostad för att ta ett privatlån.

Men du måste däremot ha ett fast jobb för att kunna bli beviljad ett privatlån. Du får inte heller ha några betalningsanmärkningar, för då blir det ett automatiskt avslag på din ansökan.

2. Kreditkortslån (ränta på ca. 15 %)

Det är ganska dyrt att ta ett kreditkortslån, så vi rekommenderar att du inte gör det. Mer specifikt ska du se till att använda kreditkortet på rätt sätt, det vill säga att använda det på ett sätt som gör att du maximerar fördelarna och minimerar nackdelarna.

Vanliga fördelar med ett kreditkort är att du får en fast bonus på omkring 1 %, och/eller rabatter och erbjudanden av olika slag.

Men alla fördelar måste betala sig för utfärdarna, för de är faktiskt inga välgörenhetsbolag. 

Så alla fördelar du får ta del av betalas av kunder som väljer att betala av på sina kreditkortlån månad för månad, samt kunder som ofta handlar utomlands. Om du handlar mot utländsk valuta tillkommer nämligen i regel ett valutaxävlingspåslag på omkring 1,75 % av transaktionen.

3. Snabblån (ränta på ca. 39 %)

Det är extremt dyrt att ta ett snabblån. Så även om utbetalningstiden i princip alltid är omedelbar och kraven på dig som låntagare är låga är det en god idé att inte teckna sig för ett snabblån. 

Det finns dock tillfällen då ett snabbt lån kan vara befogat. Om du exempelvis måste laga bilen för att kunna ta dig till jobbet eller om du måste betala en faktura som riskerar att gå till Kronofogden, då kan ett snabblån vara en god idé.

Men om du inte tjänar pengar på att ta ett snabbt lån, då ska du avstå. Att ta snabba lån till lyxkonsumtion är nämligen förödande för din ekonomi, då det ofta leder till att du hamnar i en skuldfälla.

4. Bolån (ränta på ca. 1,75 %)

Det är billigt att ta ett bolån, men du måste samtidigt pantsätta din bostad för att kunna ta denna typ av lån. Bolånen är så pass billiga då banken har rätt att sälja ditt hus på auktion om du inte har råd att amortera på det.

Det medför att banken tar en låg risk, som i sin tur innebär att du får ett lån till en billig ränta när du tar ett bolån.

Värt att tänka på är samtidigt att du måste betala tillbaka på ditt bolån enligt de amorteringsregler som Finansinspektionen satt upp.