Recension av FIFA 22

Recension av FIFA 22

Den senaste utgåvan av FIFA-serien från EA Sports, FIFA 22, finns äntligen att tillgå och förväntningarna är inget annat än höga. De fösta videoklippen som visades gjorde verkligen FIFA-älskare exalterade, inte minst på grund av de många nya funktioner och uppgraderingar av spellägen som tillkännagavs. Bland annat introducerade EA en ny motion capture-teknik kallad “HyperMotion”, som verkligen gjorde spelare entusiastiska. Mer om detta och annat i vår recension av FIFA 22 nedan.

FIFA 22 börjar med ett 15 minuters långt intro där man får se David Beckham och Lisa Freestyle. Sedan ser man några ikoniska landmärken i Paris, för att sedan hamna på PSG-stadion.

Det är de små detaljerna som gör att FIFA 22 skiljer sig från de äldre utgåvorna. Världens mest populära fotbollsspelare, som Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar och Mbappé återges med anmärkningsvärda detaljer. Målvakternas rörelser är särskilt förbättrade i denna utgåva, där varje skott tycks resultera i en räddning. Detta bidrar till oförutsägbarheten i matcherna under FIFA 22, vilket som såklart är något positivt. Det innebär dock att man inte längre kan räkna ut hur olika målvakter reagerar på olika mål, vilket man kunnat (och känt sig stolt över!) i tidigare FIFA-spel.

Introduktionen av Hyper Motion

En av de stora nya funktionerna i FIFA22 som EA började hypa väldigt tidigt var som sagt HyperMotion-tekniken. EA tror verkligen att denna nya teknik gör en enorm skillnad i spelupplevelsen för spelare. EA marknadsförde HyperMotion på spelsidor med “integrerandet av full-team-mocap-data och maskininlärning för att öka spelet i varje match i FIFA 22, vilket ger den mest realistiska och bästa spelupplevelsen vi någonsin tillverkat”.

Förändringar har helt klarts gjorts av EA för nästa generations konsoler, men det verkar mer bero på spelarens preferenser och nivån på förändringar. Det är väldigt många som ställer sig kritiska till Hyper Motion, varav andra älskar det! I slutändan beror det helt och hållet på vilken sorts spelare man är och vad man förväntar sig av FIFA.

Anledningen till att Hyper Motion dissas av några är på grund av att det gjort FIFA 22 till ett långsammare spel än FIFA 21. Det betyder dock inte att det är en brist på mål under matcherna, men snarare att spelare måste arbeta hårdare för att göra målen. Detta gör passning, och i synnerhet dribbling, till en mer givande upplevelse. Hela spelupplägget verkar också mer fysiskt, med färre regelbrott och större möjligheter till fritt flytande matcher från början till slut. I vårt tycke är det faktum att spelet är långsammare än FIFA 21 inte något negativt.

Fantastiska grafiska inslag

Precis som med alla sportspel på nuvarande gen-system som Xbox Series X ser grafiken på FIFA 22 fantastisk ut. Alla grafiska inslag – från gräsplanen till spelarna – är utmärkta även i årets utgåva. Presentationen är också perfekt, där det känns som att spelarentréerna är tagna ur en riktig fotbollsmatch. Vissa animationer läggs också till för att få specifika spelare att verka ännu mer verklighetstrogna.

I och med Hyper Motion-funktionen har 4000 nya animationer introducerats i FIFA 22. Resultatet är en enorm förändring av spelupplevelsen – till det bättre vill säga.

Rent estetiskt kan man således säga att FIFA 22 är den utgåva med vackrast grafik hittills. EA har verkligen lagt fokus på detaljer när de utvecklat det nya fotbollsspelet.

FIFA Career Mode, Ultimate Team och Volta

Resten av FIFA 22 handlar om små förbättringar, däribland med Career Mode, Ultimate Team och Volta-lägena.

I läget Career Mode kan spelare bygga sin fotbollsklubb från grunden, med otaliga anpassningsbara kombinationer till hands. Man kan hoppa direkt in i vilken liga som helst och ersätta ett lag efter eget val med sin skapade klubb. Career Mode har tagit några av aspekterna från EA:s andra sportspel, som Player Growth-aspekten i NHL, vilket gör spelarutvecklingen mindre slumpmässig och mer intuitiv än tidigare. Nya scener ger också läget mer variation och tar bort en del av den monotona känsla som funnits i tidigare FIFA-spel.

Betydande justeringar har även gjorts med FIFA:s mest populära onlinespelläge, nämligen Ultimate Team. Spelare delas fortfarande upp i olika divisioner, men om man vinner mer än två matcher i rad kommer man nu snabbare genom divisionsnivåerna än i tidigare FIFA-spel. Det finns också en elitdivision, som rankas högre än division ett, och spelare som når denna nivå kan stanna kvar i den för alltid utan att oroa sig för att åka ner i division. När det gäller FUT Champions blir det inte längre Weekend League, med matcher som kan spelas under hela helgen. Det finns istället FUT Champions-slutspel som är kvalificerade för genom divisionsrivaler och dessa matcher kan spelas när som helst.

Sist men inte minst är VOLTA ett spelläge som verkligen förändrats till det bättre. Här ligger fokus på att ha kul tillsammans med vänner och familj, och därför har EA utvecklat spelmekaniken med nya finter och ny färdighetsmätare. Färdighetsmätaren fylls genom att göra exempelvis konstpassningar, lyckade väggpassningar, finter och så vidare. Genom att fylla färdighetsmätaren blir varje mål värt mer, vilket i sin tur gör FIFA 22 ännu mer underhållande!

Vad tycker vi om FIFA 22?

För att knyta ihop säcken kan man säga att FIFA 22 verkligen är ett gigantiskt steg framåt för FIFA-serien. Det nya Hypermotion-animationssystemet är inte bara ett marknadsföringstrick från EA:s sida. Snarare är det en genial uppfinning som för spelet närmare den riktiga sporten än någonsin förut.

Grafiken har legat i fokus hos spelutvecklarna och detta ser man tydligt på bland annat spelarnas rika detaljer. Detta leder såklart till att spelläget blir något mer långsamt, men man kan inte förvänta sig mycket annat i och med den fantastiska grafik som spelet innehar. Förbättringarna av de olika spellägena är ytterligare något EA ska ha ros för. Inte endast för de grafiska inslagen, men också på grund av de många nya funktioner som finns tillgängliga.

Sammantaget har EA alltså verkligen arbetat med att förbättra spelupplevelsen för FIFA 22 – och lyckats. HyperMotion är kanske den största och mest felfria förbättringen av årets utgåva, och i vårt tycke är detta med till att bidra till att FIFA 22 blir seriens allra bästa spel.