Kryptovaluta – Vad är det?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Är du också förvirrad om allt prat som går runt kryptovalutor? Du ser ord som Bitcoin, Ethereum, Onecoin, men vad är det egentligen? Är det framtiden eller är bara en dum trend? I den här artikeln ska vi försöka ge dig en klar bild av vad kryptovalutor handlar om och om det är värt att investera sina pengar i det.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Grundläggande information

En kryptovaluta är en digital valuta. Grundtanken med en kryptovaluta är att man skall kunna utföra betalningar över nätet utan att behöva förlita sig på en central aktör (som en bank till exempel). Det finns alltså inget företag eller person som kontrollerar och styr en valuta, utan det är innehavarna de själva som styr. Tillsammans skapar alla användare ett stort decentraliserat nätverk som styr alla transaktioner, man slipper dyra avgifter och ingen kontrollerar dina pengar förutom du.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”2418″ img_size=”medium” alignment=”center” css=”.vc_custom_1503403125407{padding-top: 30px !important;}”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Vill man verkligen djupdyka in i teknologin är det bäst att man läser igenom den engelska Wikipediasidan, du hittar länken här: https://en.wikipedia.org/wiki/Cryptocurrency. Bli inte förvånad om det låter som ett främmande språk, det är mycket tekniska termer och abstrakta idéer som är svåra att greppa med en gång. Föredrar du en video har vi länkat en nedan, den är 26 minuter lång och förklarar allting på ett enkelt och förståeligt sätt.[/vc_column_text][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=bBC-nXj3Ng4″ align=”center”][vc_column_text]

Flera hundra olika valutor

Under de senaste åren har kryptovalutor exploderat och det finns numera hundratals olika, alla med sina egna mål och syften. Det finns valutor som gör att varje gång man gör en transaktion skänks en del av summan till välgörenhet, medan andra har målet att sänka transaktionskostnader så mycket som möjligt. Coinmarketcap.com har en lista över alla kryptovalutor som finns idag.

Bland dessa hundratals valutor finns det givetvis en ”kung”, i detta fall är det Bitcoin, strax efter kommer Ethereum. Bitcoin är också den valutan som fått störst fäste i den fysiska världen. Numera finns det bankautomater specifikt designade för att ta ut Bitcoin och allt fler företag börjar acceptera Bitcoin som en betalningsmetod. Du hittar dessa företag enklast genom att besöka Bitcoin.se och scrolla igenom deras lista. Många tror att kryptovalutor kommer bli det vanliga sättet att betala på i framtiden.

Blockchain – Hur en kryptovaluta fungerar

Att förklara blockkedjan utan tappa bort våra läsare i en djungel av tekniskt svammel är svårt, men vi har försökt vårt bästa. En blockkedja är en stor gemensam databas där alla transaktioner för en specifik valuta lagras. Det betyder att precis vem som helst kan granska alla transaktioner i en valutas historia, du kan till och med spana in den första transaktionen som gjordes med Bitcoin. Blockkedjor är utspridda på miljontals olika datorer över hela världen och gör att förfalskning blir i princip omöjligt.

Tjäna pengar på kryptovalutor

Någonting som förvånar många är att kryptovalutor används mer som aktier i dagsläget än ett betalningssätt. Det finns betydligt mindre pengar i omlopp inom kryptovärlden än vad det gör inom aktier, vilket också gör att priset lättare påverkas. Eftersom börsvärdet är mindre blir marknaden också mycket mer instabil, på både gott och ont. Det är inte till exempel inte ovanligt för en valuta att stiga med 100% på någon timme, bara för sjunka till botten några minuter efter.

Vet man vad man sysslar med är kryptovalutor mycket lönsamma. Det finns mer än en berättelse om personer som lagt in någon tusenlapp, bara för att bli mångmiljonärer några år senare. En sån historia är Erik Finman, som för tre år sedan investerade 1,000 dollar han fick från sin mormor i Bitcoin. På den tiden var en enhet värd 12 dollar, idag är den värd över 4,000.

Historier som detta har gjort att kryptovalutor blivit allt mer populära, många hoppas helt enkelt att man också ska hitta en valuta som gör en till miljonär. Det är faktiskt inte omöjligt, investerar man smart och gör förundersökning finns det en god chans att ens investering gör en rik om något år.

Så kommer du igång

För dig som vill ge dig in i kryptovärlden behöver du först och främst växla dina svenska kronor mot Bitcoin. Man gör detta eftersom alla kryptovalutor växlas mot Bitcoin eller Ethereum och inte traditionell valuta. Bästa sidan för att växla sina kronor mot Bitcoin eller Ethereum är CoinBase, de accepterar 32 länder och har hjälpt över 9.5 miljoner kunder världen om. Coinbase är också det vi på KonsumentTest använder oss av, det fungerar mycket bra och säkerheten är hög. Använder ni dessutom länken på vår artikel får ni 10 dollar extra när ni sätter in 1,000 kr.

När du köpt antingen köpt Ethereum eller Bitcoin har du två val:

  1. Hålla i valutan i flera månader framöver i hopp om att den stiger i värde
  2. Registrera dig på en börs som Bittrex och börja med ”trading”

Alternativ ett är betydligt säkrare och kommer med största sannolikhet ge dig mer pengar än vad du började med. Eftersom hela kryptovärlden fortfarande är under utveckling är det många som tror att majoriteten av valutorna kommer stiga i värde över de kommande åren.

Alternativ två är riskabelt och verkligen ingenting vi rekommenderar såvida du har tidigare erfarenhet. Risken för att förlora allt man har investerat är betydligt större än chansen till att gå plus med flera 100%. Om du mot all förmodan måste, se till att börja med små summor!

Ordlista

  • Altcoins – Kryptovalutor som är mindre än Bitcoin och Ethereum
  • Bitcoin – Den största kryptovalutan
  • Decentraliserat – Uteslutet från en kontrollerande aktör
  • Ethereum – Den nästa största valutan
  • Fiat – Traditionell valuta som används i den verkliga världen
  • Wallet – En plånbok för krypto. Kommer i form av appar, programvara och fysiska produkter som USB-minnen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]