Köpa Dogecoin – Dags att följa trenden?

Köpa Dogecoin – Dags att följa trenden?

Dogecoin var länge en underdog på kryptomarknaden, men lyckades tillslut smyga sig in bland de 10 största kryptovalutorna under 2021 och där har den stannat sedan dess.

När du pratar kryptovalutor så tänker de flesta av oss kanske mest på Bitcoin, men även Dogecoin är en av långkörarna på kryptomarknaden och har sedan starten lyckats samla på sig flera lojala följare. Idag räknas den som en av de 10 största kryptovalutorna på marknaden och är du ute efter att köpa Dogecoin så finns dem tillgängliga på flera av de största kryptoplattformarna. Men är den rätt för dig?

Vad är Dogecoin?

Dogecoin skapades 2013 av programeraren Billy Markus från Oregon. Till en början skapades den som ett skämt, men det har sedan dess snabbt samlat på sig trogna följare och växt i popularitet. Den är också känd för meme-inspirerade logga av en Shiba Inu-hund.

Ursprungligen skulle Dogecoin ha en maxgräns på 100 biljoner coins, men sedan dess har denna gräns tagits bort helt för att tillåta en obegränsad mängd coins.

Kanske en av dogecoins styrkor är dessa passionerade följare som har gjort enorma insamlingar för välgörande ändamål. Bland annat samlade man ihop tillräckligt med pengar för att kunna skicka det jamaikanska bob-laget till Vinter-OS i Sochi.

Dogecoin är även ett vanligt sätt att ge dricks på olika plattformar så som Reddit och Twitter.

Hur kan jag köpa Dogecoin?

Att köpa dogecoin idag är inte svårt och flera av de största kryptoplattformarna så som Binance, eToro och Coinbase erbjuder dogecoin. Börja med att registrera ett konto på en av dessa plattformar, om du inte redan har ett, och verifiera och sätt in pengar på ditt konto. Sedan är det bara att köra igång och köpa dogecoin!

Även fast värdet på dogecoin kanske inte är enormt och du kanske inte är särskilt rädd att förlora dina coins, så kan det ändå vara en bra idé att förvara dem i en så kallad kryptoplånbok. Beroende på hur du planerar att använda dina dogecoin så får du välja mellan en hårdvaru eller mjukvaruplånbok. En mjukvaruplånbok passar kanske bäst för dig som vill kunna spendera dina coins och enkelt komma åt dem, medan en hårdvaruplånbok passar bäst för den som vill kunna spara sina coins över en längre tid och hålla dem skyddade.

Notera att en kryptoplånbok skiljer sig från en kryptoplattform och att du bör undvika att förvara dina pengar på en kryptoplattform under en längre tid av säkerhetsskäl.

Kom också ihåg att liksom andra kryptovalutor så är även Dogecoin väldigt volatil, vilket betyder att värdet kan snabbt gå både upp och ner. Av den anledningen är det viktigt att du aldrig köper mer Dogecoin än vad du har råd att förlora om du skulle ha otur.

Kan jag minera Dogecoin?

Ja, det kan du! Precis som Bitcoin så har även Dogecoin sin egen blockkedja som hålls igång med hjälp av ett mineringssystem. Skillnaden mellan de två är att Dogecoin använder sig av en annan mineringsalgoritm än vad Bitcoin gör, men på det stora hela fungerar de på liknande sätt.