Den här utrustningen och hårdvaran bör alla gamers ha

Dataspel test 2021: Vilket av de klassiska spelen håller bäst idag?

Det kommer nya datorspel konstant. Varje år, varje månad, kanske till och med varje vecka så hör vi att det har lanserats ett nytt spel. Går det att hålla sig uppdaterad med alla nya spel som kommer? Ja, om man är intresserad är det mycket möjligt att det självklart går att hålla sig uppdaterad. Men om man bara vill hitta ett kul spel kan man ju också söka sig till någon av klassikerna. Vi testar några av de klassiska datorspelen och ser vilka som håller än idag. 

1.     Tetris

Tetris sållar sig verkligen till klassikernas klassiker vad gäller datorspel. Det enkla spelet, som bygger på att man ska ordna fallande geometriska figurer så att de ska landa rätt så att vågräta rader är täckta av block och kan försvinna.

Det är väldigt simpelt utformat, både i design och i idé men kanske är det just detta som gör att det håller än idag. Man förväntar sig ingenting storslaget och dessutom så fungerar det som tidsfördriv. Men vill man att det ska hända någonting mer spännande än pixlig design på färgglada block får man nog söka sig någon annanstans.

2.    Counter Strike

Ett annat klassiskt spel är eSport spelet Counter Strike. Counter Strike är ett förstapersons-skjutspel och kom redan 1999. Det är alltså ett skjutspel som har varit med ett bra tag. Kanske att det blev så populärt just för dess enkelhet och att man spelar mot andra faktiska spelare. Alltså det är inte enbart en dator man spelar mot utan riktiga människor som sitter bakom skärmen. Det gjorde också att spelet blev ett socialt spel.

Counter Strike går faktiskt att uppskatta än idag speciellt med tanke på alla uppdaterade versioner som kommit ut så är det inte någon gammal design eller tråkiga banor. Utan uppdateringarna har gjort att det fortsatt håller att spela även om det lanserades för över tjugo år sedan.

3.    Harpan

Harpan är ju en patiens som kom med alla Microsoft Windowsdatorer i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Detta är verkligen ett legendariskt spel, men frågan är, håller det verkligen idag? Vårt svar är nja, även om det fortfarande kan vara roligt att lägga patiens så känns det lite passé att göra på datorn.

Om man verkligen vill lägga patiens så kanske man hellre plockar fram en riktig kortlek för att lägga analogt. Möjligen att det fungerade så bra när alla datorspel var nya och det kändes nytt och spännande att lägga patiens just på datorn.

4.    Pac-Man

Pac-Man kom redan 1980 och är som vi nog alla vet ett labyrintspel där man som spelare ska styra den gula figuren som ska äta runda prickar över banan. Även om detta spel är otroligt simpelt. Det är simpel design, det är simpel idé så kan vi inte förmå oss att säga att det inte fungerar att spela än idag, det är ju ändå Pac-Man.

Så är man sugen på lite nostalgi så är Pac-Man spelet man letar efter. Är man sugen på ett faktiskt roligt spel, kanske man ska leta bortom Pac-Man.