VR Glasögon för mobilen – Test 2017

Du har väl inte missat att årets julklapp blev VR glasögon? Man får tycka vad man vill om beslutet (vi var stensäkra på att det skulle bli någonting annorlunda), det går dock inte förneka att Virtual Reality är otroligt roligt.

I det här testet har vi prövat två stycken VR glasögon för mobilen, ena paret är tillverkat i kartong, det andra i plast. Till skillnad från våra vanliga test kommer vi inte titta på fem olika modeller, utan kika på skillnaderna mellan kartong och plast. Vi gör detta på grund av den enkla anledningen att glasögonen skiljer sig så otroligt lite mellan varandra.

VR glasögon test – kartong, plast & kontroll

Ovan ser du produkterna vi testade, VR glasses 2.0 (en förbättrad kopia på Google Cardboard), Pro VR Glasses och en Bluetooth-kontroll för mobilen. Vi vill tacka Kjell & Company som möjliggjorde detta test. (Notera att vi inte blivit betalda för att skriva positivt om dessa produkter, produkterna donerades till oss)

Köp VR glasögonen här:

Pro VR Glasses – 199,90 kr (349,90)

VR glasses 2.0 (Google Cardboard) – 49,90 kr (149,90)

Bluetooth kontroll för mobilen – 199,90 kr

Din mobil avgör hur bra VR upplevelse du får

Så vad är det man ska välja om man vill ha den ultimata VR upplevelsen med sin mobil? Det här kan komma som en överraskning, men det är faktiskt din mobil som är en avgörande faktor i huruvida du kommer njuta av upplevelsen eller ej. Vi som har lite billigare smartphones får tyvärr lida då många av dessa inte har ett inbyggt gyroskop, vilket behövs för att kunna köra VR. I vissa fall kan accelerometern användas för att spåra dina rörelser, men upplevelsen blir långt ifrån bra då alla rörelser får en kort fördröjning. Kollar du åt vänster tar det ca 0.5 sekunder för accelerometern att reagera och det behövs inte mer än så för att göra hela VR upplevelsen till något halvdant.

Gyroskop är ett måste

Förutom att din mobil måste ha ett gyroskop, måste din mobil även ha prestandan för att kunna köra vissa appar. VR appar som använder sig av 3d grafik kräver en hel del resurser från din mobil och även en mobil som Google Nexus kan ha svårt att köra vissa appar helt laggfritt. Om du planerar på att mestadels kolla på filmer och använda dig av mindre krävande applikationer kommer du långt med en medioker mobil.

Bluetoothkontroll som bonus

Vi kan även rekommendera en Bluetooth kontroll för en roligare VR-upplevelse. Med kontrollen slipper du ta ut mobilen ur glasögonen varje gång du vill byta app eller kollar på en annan film.

Förutom mobilen är det ju självklart också VR glasögonen som avgör, det är dags att ta sig en närmare titt på våra två headset. Räcker kartongen eller är det plast man ska använda sig av?

Kartong VR Glasögon – Enkelt och billigt

VR glasögon tillverkade från kartong är faktiskt ingen nyhet utan har funnits sen 2014. I folkmun kallar man dessa glasögon för Google Cardboard, då var Google som ”uppfann” konceptet med att göra VR glasögon i kartong. Den här varianten är givetvis billigare än deras plastiga motsvarighet, vilket gör dem till ett perfekt val för er som bara vill testa på VR utan att lägga ner några större summor. Google Cardboard går att köpa för ca hundralappen i diverse teknikbutiker. Vi fick våra från Kjell & Company.

Färdigmonterad eller Gör-Det-Själv

Beroende på vilket märke man köper så kommer glasögonen antingen färdigmonterade eller som ett kit som man själv viker ihop. Våra kom färdigmonterade, något vi anser vara positivt då vi slipper vika och möjligen förstöra kartongen i processen.

Komfort och kartong går tyvärr inte hand i hand

Vi skulle vilja säga att Google Cardboard är sköna att ha på huvudet, men tyvärr det så långt ifrån sanningen man kan komma. Det finns inget som ens kan liknas ergonomi med kartongvarianterna. Avsaknaden av vaddering gör saken inte bättre heller, har du en lite större näsa får du dessvärre lida då kanterna kommer trycka in i huden. Det ingår ett spännband för huvudet, men vi insåg snabbt att upplevelsen blir skönare om man istället håller i glasögonen och tittar runt, lite som en kikare.

Ingen justerbar fokus

Kanske inte så förvånande ändå, kartong är kartong och man kan bara göra så mycket med det. Personer som lider av synfel eller använder sig av glasögon kan finna det svårt att fokusera på skärmen då man inte kan justera längden mellan linserna och mobilskärmen. För oss som inte använder glasögon var det inget problem att se klart när man hade på sig glasögonen.

Summering

Det finns egentligen inte så mycket mer att säga. VR glasögon tillverkade i kartong är ytterst simpla och ska egentligen bara ses som kul grej istället för någonting seriöst. Den största anledningen till det här är avsaknaden av komfort, det blir liksom svårt att leva sig in i upplevelsen när du känner konstant obehag. På plussidan är det ett superbilligt sätt att få uppleva VR och är alltid en kul grej att ta fram på festen eller på familjemiddagen.

Plast VR Glasögon – Komfort och smidighet

Vill man uppgradera sig från sina trogna kartongglasögon är nästa steg VR glasögon i plast. Skillnaden är som natt och dag, kombinerar man dessutom plastglasögonen med en bra mobil kan man få en riktigt bra VR upplevelse som man sent glömmer.

Vaddering ger mer komfort

Alla plastmodeller har någon form av vaddering vilket gör det möjligt att ha på sig glasögonen under längre perioder. Dock märkte vi att det inte är alltid som vaddering sitter på plats, många gånger fick vi justera glasögonen för att vaddering skulle ligga rätt. Lustig nog finns det vaddering överallt förutom på näspartiet, det gäller att man sätter på sig glasögonen perfekt för annars kommer man känna smått obehag just runt nästan. (Kan dock bero på att vi har stora näsor)

Lätt att justera fokus

Plastmodellen har även ställbar fokus vilket borde göra det lättare för personer med sämre syn att få uppleva en krispig och klar bild. Som ett plus så kan man även flytta linserna åt höger eller vänster så dem hamnar i linje med dina ögon.

Volymknapparna kan vara ett problem på större mobiler

Ska du använda dina VR glasögon med större mobiler kan det bli problem med att volymen eller on/off knappen blir nedtryckt. Lyckligtvis så hade Kjell & Companys VR Glasögon små kuddar med klister som man kunde montera på insidan, detta gjorde att vi kunde höja upp mobilen och undvika att några knappar blev nedtryckta.

Summering – Vad ska man välja?

Så vilken av glasögonen vinner vårt VR glasögon test? Vi skulle säga att plast är överlägset bäst, med vaddering, ställbar fokus, smidig konstruktion och mycket mer. Men det är endast bäst om du verkligen vill satsa på VR för mobilen, vill du bara testa hur det känns räcker kartongvarianten gott och väl. Vill du köpa VR glasögon i kartong så är alla modeller mer eller mindre exakt likadana och vart du köper ifrån spelar ingen större roll.

Plastmodellerna är också i grund och botten likadana, största skillnaden är deras design, optiken och funktionerna skiljer ytterst lite. Det ska dock tilläggas att vissa modeller har gått steget längre och har integrerat inbyggda hörlurar med glasögonen. Visst blir det smidigare att lyssna men man få samtidigt inte glömma att du inte kan använda sina favorit hörlurar som har den där grymma ljudkvaliteten heller då.