Test Ficklampor 2019

Den varma sommaren är nu över och vintern intar horisonten med stormsteg. Det dröjer inte länge tills majoriteten av dygnet består av kallt och dystert mörker. Därför har vi tagit oss an uppgiften att hitta den bästa ficklampan som finns i Sverige, så vi i alla fall kan nöja oss med artificiellt ljus när det är som allra mörkast.

I vårt ficklampor test har vi tagit oss en titt på fem populära ficklampor, vi har testat dessa intensivt för att se om dem klarar den Svenska vintern. Vi rekommenderar så klart vår vinnare, men alla ficklampor i vårt bäst i test är bra på ett eller annat sätt.

Se även: Vilken är den bästa pannlampan?

Test av ficklampor: Vilken är bäst i test?

Led Lenser T7.2

test ficklampor 2019

Betyg

Ljusstyrka
Batteritid
Design
Pris

Summering

Det kanske inte är så konstigt att vår bäst i test vinnare är en ficklampa från Led Lenser. Det här företaget är ett av dem största i världen när det kommer till grymma ficklampor. T7.2 är inte annorlunda och erbjuder en otrolig kraft, både för storleken och för pengarna Det är svårt att hitta någon som inte är nöjd med den här ficklampan.

4.4

Elegant mattsvart ytfinish
Så vad är det som gör den här till vår vinnare? Tar vi en titt på själva ytan ser vi att den gamla blanka ytfinishen har blivit ersatt med en matt finish istället. Jag personligen föredrar det matta utseendet över det blanka, nackdelen är att repor syns betydligt mer. Kroppen är tillverkad i extra tålig aluminium och den känns riktigt bra att hålla i handen. Den är varken för lätt eller för tung.

T7.2 har 320 lumen
Den här modellen har även fått sig en lumen uppgradering och nu har hela 320 lumen istället för 200. Även om ficklampan nu har 320 lumen så var inte någon stor skillnad i hur långt ljuset nådde, det var mer eller mindre samma avstånd. Det som däremot skiljde sig var styrkan på längre avstånd, T7.2 gjorde ett bra jobb med att ha jämn belysning längst hela ljusstrålen. På högsta styrkan ska strålen kunna lysa upp till 260 meter.

Enkelt att fokusera strålen
Det är enkelt och smidigt att justera ljusspridningen på T7.2, man kan göra det enkelt med en hand genom att dra det främre element upp eller ner. Dessutom har den en större lins vilket ökar användbarheten för fokusen.

Allt som allt är den här lampan är en riktigt bra lampa för alla typer av användning, robust, stark och framför allt smidig. Det enda negativa jag kan påpeka är att den använder fyra AAA batterier istället för tre.

Fördelar:

  • Snygg och elegant design
  • 320 lumen som belyser jämt
  • Enkelt att justera ljusspridningen med en hand

Nackdelar:

  • Starkaste läget kan endast användas när knappen är nedtryckt
  • Ingen platt kant på kroppen för att förhindra att den rullar iväg

MAGLITE XL-50

bäst i test ficklampa

Betyg

Ljusstyrka
Batteritid
Design
Pris

Summering

Den andra lampan vi testade är en smidig och liten ficklampa från ökända tillverkaren Maglite. Maglite har tillverkat ficklampor sen 35 år tillbaka, chansen att du hållit i en av deras produkter under årens gång är väldigt stor. Deras ficklampor används av både privatpersoner men även polisen och specialstyrkor har Maglite ficklampor.

3.8

Taktiskt ficklampa som används av Amerikansk polis
XL-50 är vad många kallar för en “taktiskt ficklampa”, snyggt utseende, smidig, kraftfull och självklart sitter knappen längst bak på lampan. Alla dessa egenskaper har gjort den populär bland poliser i USA men även äventyrslystna människor.

Ficklampan har en 200 lumen
Ljustyrkan på XL-50 är 200 lumen och ger dig lite under 9 timmars lystid på fullstyrka. Använder du lampan på lägsta styrkan, vilket är ca 26 lumen, får du däremot upp till 36 timmar. Viktigt att påpeka att lampan blir betydligt svagare efter första timmen, vissa användare har skrivit att den tappat ca 50% av ljusstyrkan. Personligen skulle jag säga att den blir ungefär 30% svagare efter första timmen, sen tar ytterligare 7 timmar innan den dör helt. Vill också påpeka att mitt test utfördes på högsta styrkan, ljuset försvagas inte lika snabbt om du kör på medium eller låg.

Drivs med tre AAA-batterier
XL-50 drivs av tre stycken vanliga AAA-batterier, vill så kan man även använda sig av laddningsbara batterier, vilket också ska ge en pytteliten ökning i ljusstyrka. Skillnaden är däremot inte stor, jag kunde inte personligen se någon skillnad.

Den här ficklampan är väldig smidig, efter en hel kväll ute i skogen kan jag förstå varför den har fått så mycket uppmärksamhet världen om. Det negativa är att ljusstyrkan försämras så pass mycket redan efter första timmen, vilket också gör att den hamnar längre ner på vår lista.

Fördelar:

  • Används av Amerikansk polis
  • 200 lumen
  • 9 timmars lystid på fulstyrka

Nackdelar:

  • Ljusstyrkan försämras redan efter 1 timme

GoalZero Solo V2

ficklampa test

Betyg

Ljusstyrka
Batteritid
Design
Pris

Summering

Den här lampan faller under kategorin “backup”. Det som gör den unik från alla andra lampor vi testade är att den laddas genom sin lilla solpanel. Den går alltså inte på några AAA-batterier utan är helt och hållet soldriven

3.3

Robust och bra byggkvalitet
Innan jag fick testa den här ficklampan trodde jag att byggkvaliteten skulle vara tveksam, men jag blev positivt överraskad. Det kan vara svårt att se på bilderna, men kroppen är faktiskt tillverkad i aluminium och tål dem flesta stötarna. Med andra ord känns den riktigt stabil i handen och man behöver inte vara rädd för att kroppen eller solpanel ska gå sönder.

Bör användas främst som en backup ficklampa
Man får inte glömma att det här är en nödlampa, ljusstrålen är inte speciellt stark (endast 20 lumen) och räcker inte speciellt långt heller. Däremot fungerar den utmärkt för en campingresa där man endast vi enstaka tillfällen behöver lysa upp sin omgivning.

En bra ficklampa om man vet när man ska använda den, för priset får man en bra deal, dessutom behöver du aldrig köpa nya batterier.

Fördelar:

  • Bra byggkvalitet
  • Behöver inga batterier för att lysa

Nackdelar:

  • Kan inte använda batterier
  • Svag ljusstyrka

Inova T1

Betyg

Ljusstyrka
Batteritid
Design
Pris

Summering

T1 är en populär ficklampa från tillverkaren Inova. Inova är relativt nya på den Svenska marknaden då dem för mesta dels har sålt sina ficklampor i USA. Vi kunde inte vara mer glada över deras val att börja sälja till oss Svenskar, T1 är nämligen en av deras bästsäljare i USA.

3.3

Enkel och stilren design
Designen på lampan är ytterst simpel med en mattsvart finish. Enligt Inova dem själva har det optiska elementet i ficklampan förbättrad värmehantering vilket gör att lampan kan få en högre ljusstyrka. Personligen märkte jag ingen värmeskillnad mellan T1 och vår vinnare, som har nästan 100 lumen mer.

En ljusstyrka på 241 lumen
Max ljusstyrkan på T1 ligger på 241 lumen och ger dig en batteritid på ca 4 timmar om den lyser konstant. Lägsta ljusstyrkan är 20 lumen vilket tillåter hela 47 timmars batteritid. När jag mätte räckvidden landade jag på ca 110 meter, vilket är tre meter kortare än deras påstådda räckvidd.

Stöt- och vädertålig
Den har en “taktiskt” knapp på baksidan vilket tillåter dig att växla mellan dem tre lägena. Knappen är lätt att trycka och jag kände aldrig något obehag. Nämnvärt är att ficklampan klarar av stötar från 1 meter och även regn, den är ”vädertålig”. Det betyder att den klarar av dåligt väder men skulle du tappa den i pöl av vatten kommer den tyvärr inte att klara sig.

Använder sig av ett ”onormalt” batteri
Ska jag vara petig så anser jag att batteri kunde varit bättre. Inova T1 drivs av två stycken 123A batterier, dem har högre kapacitet än vanliga batterier men är även mycket dyrare. Medelpriset på ett sådant batteri ligger på ca 50 kronor, vilket betyder att du måste betala 100 kronor varje gång du ska köpa nya batterier. Däremot räcker den här typen av batteri mycket längre och du behöver på så sätt inte byta batterier lika ofta.

Fördelar:

  • Inbyggd värmehantering
  • 241 lumen
  • 47 timmars batteritid på lägsta styrkan
  • Tål stötar och vatten

Nackdelar:

  • Ovanliga batterier
  • Omständligt att byta lägen

Led Lenser K2

Betyg

Ljusstyrka
Batteritid
Design
Pris

Summering

För dig som är ute efter något lite billigare och mer kompakt har Led Lenser en väldigt prisvärd lösning. K2 är en nyckelring ficklampa som kostar under hundra lappen. Den är 5 cm lång och tar således inte mycket mer plats än en vanlig husnyckel.

3.3

Fördelar:

  • Extremt portabel
  • Otroligt ljusstark för storleken
  • Prisvärd

Nackdelar:

  • Storleken gör den lätt att tappa

Mycket lumen för storleken och priset
Ljusstyrkan är “endast” 25 lumen, men här gäller det verkligen att inte stirra sig blind på nummer. För storleken och priset är K2 otroligt ljusstark, jag hade aldrig kunna tro att en pannlampa som är så pass liten hade kunna lysa så här mycket.

Ficklampan är otroligt simpel och har inga avancerade funktioner eller fokusbar ljusstråle, men det är inte tanken heller. K2 är ämnad som en liten backup lampa ifall du befinner dig i en situation där lite extra ljus behövs


Viktiga egenskaper för en bra ficklampa

Det många glömmer när dem letar efter den bästa ficklampan är att ljusstyrkan är inte den enda avgörande faktorn. Visst, man vill självklart ha en så stark ficklampa som möjligt, men det är inte alltid man vill eller behöver superstarkt ljus. Vilken typ av batterier, lampa och material spelar också givetvis väldigt stor roll.

Ljusstyrka

b004xn1px6-8-450x122

Hur stark en ficklampa är beror på hur många antal lumen den har. Lumen är ett slags mått för att se hur mycket ljus som kommer ut från lampan. Denna siffra är lätt att överdriva och numera är lumen den främsta säljpunkten för många ficklampor. Du skall alltså inte stirra dig blind på siffran, då den i flesta fall är helt fel. En ficklampa som “bara” har 300 lumen kan vara minst lika stark (om inte starkare) än en ficklampa som har 1000 lumen. Ju mer etablerad en tillverkare är, desto mindre fiffel blir det med lumen.

Vill du nörda ner dig i lumen finns det en bra guide på engelska här.

Batterier

Sen är det också väldigt viktigt att tänka på vilken typ av batterier din ficklampa använder sig av. Det finns inga batterier som är bäst i det här fallet, utan allting beror på din budget och ändamål. Förr i tiden använde sig majoriteten av ficklamporna av stora, tjocka och framför dyra batterier. Lyckligtvis har detta ändrats och numera körs allra flesta lampor på antingen AAA eller AA batterier.

Här måste du tänka på ifall du vill använda dig av alkaliska batterier eller laddningsbara. Fördelen med alkaliska är att dem räcker något längre, men det blir dyrare i längden samt att det har mer miljöpåverkan. Batterier som man kan ladda kostar mer att köpa, men fördelen är att man kan återanvända dessa om och om igen. Det blir alltså billigare i längden och dessutom påverkar man inte miljön lika mycket.

Typen av lampa

Nuförtiden har nästan alla ficklampor LED, men det går fortfarande att stöta på modeller som använder sig av den gamla goda glödlampan. LED är bättre på alla sätt och vis och det finns egentligen ingen anledning till att köpa en modell med glödlampa längre. LED lyser upp mer, drar mindre på batterierna och räcker längre. Kort och gott, strunta i glödlampan och välj en ficklampa med LED.