Så väljer du bästa magnesium som konsument

Kulspetspennor förr och idag

Penna betyder fjäder på latin och pennor av fågelfjädrar som doppades i bläck var vanliga i Europa under mer än tusen år. Det var romarna som kom på idén. I princip all litteratur och nedtecknad kunskap fram till slutet av 1800-talet, skrevs ursprungligen ner med penna. På 1700-talet började man tillverka pennor i stål. Reservoarpennan började utvecklas under 1800-talet och på 1900-talet kom kulspetspennan.

Kulspetspennor är världens mest sålda pennor med en andel på cirka 40%. Något som är lätt att förstå då de är lättanvända, pålitliga och lång livslängd. Men så har det inte alltid varit.

Innan bläck pennans födelse användes reservoarpennor för att skriva med. Det började dock pyra ett missnöje över dess funktion i slutet av 1800-talet. 

John Loud var en av de som försökte komma på ett alternativ till reservoarpennan, som han inte tyckte fyllde en tillräcklig funktion, i hans fall för att skriva på läder. Loud tog patent på sin lösning, men kulspetspennan har stora brister. Bland annat behöver man skruva högst upp på pennan för att ställa in mängden bläck som skulle passera ner till skrivkulan.

Inspirerad av tryckerierna.

Louds uppfinning gick inte så bra som man kunde hoppats. Många blev inspirerade att försöka sig på en liknande uppfinning i bland annat USA, Tyskland och Frankrike. Men en ungrare vid namn László Bíró tog sig an uppgiften att göra bättre kulspetspennor, så som vi känner igen den idag.

László jobbade som redaktör på en tidning i Ungern, och var missnöjd med hur kladdigt det blev när han skrev med reservoarpenna.

När han fick upp ögonen för hur snabbt bläcket torkat i tidnings pressarna blev han fast besluten att skapa en penna som använde sådant bläck.

Tillsammans med sin bror experimenterade de med olika tjocklek på bläcket och kulans utformning. 1938 var patentet klart och succen var ett faktum. 

Idag finns det ett stort urval av kulspetspennor till olika priser 

Det finns många olika pennor att välja bland och det kan vara svårt att räkna ut skillnaderna mellan de olika typerna, men när du använder pennan många gånger om dagen kan du upptäcka att det kan vara en stor skillnad. Det är såklart trevligast att använda en penna som som passar dig och dina behov. Vissa föredrar ett visst märke, medan andra tycker att typen av penna är den viktigaste. Och så finns det de som bara gillar att skriva med en specifik färg. Oavsett om det är det speciella gummigreppet svart bläck eller en fiberpenna du söker kan du finna just din favorita kulspetspenna.