3 snabba tips för dig som vill börja med sportbetting

3 snabba tips för dig som vill börja med sportbetting

Det är många som är nyfikna på sportbetting men som känner sig osäkra på hur, var och när man börjar. Den som provat på fenomenet vet att det, om det görs på rätt sätt, är ett roligt sätt att tillföra en skopa extra spänning till en match eller andra sporthändelser. Här nedan följer därför en guide för dig som är nybörjare inom sportbetting där vi delar med oss av speltips och benar ut vad som är viktigast att tänka på innan du lägger ditt första bett.

1. Vikten av att vara påläst

Det kan låta som en sömnig kliché, men faktum är att det är A och O att vara så påläst som möjligt inom ämnet innan du bettar för första gången. Börja från början med en match eller ett spel vars regler du känner dig bekväm med. Se till att du har koll på laguppställningar, eventuella skadelägen och säsongsform. Hur ser trenden ut? Har laget i fråga en stark formkurva? Ser det ut som att de kommer fortsätta vinna? Vad säger experterna? Det är viktigt att du håller dig så uppdaterad som möjligt för att kunna ta ett välmotiverat beslut.

Förutom att göra dina egna analyser kan det vara nyttigt att ta del av olika bolags statistik och rapporter inför, under och efter stora matcher. Utöver att ha stenkoll på själva spelet du bettar på är det värt att göra generell research och läsa diverse spelguider om betting och olika strategier. Sist men inte minst gäller det att kunna läsa oddsen, vilket tar oss vidare till nästa punkt.               

2. Förstå oddsen

Innan du börjar betta är det dags för en kort genomgång av sannolikhetslära. Kort beskrivet innebär låga odds att det är stor sannolikhet att något ska inträffa, medan höga odds innebär det motsatta, det vill säga en låg chans att något ska hända. Oddsen berättar för oss hur relationen mellan insatsen och vinsten ser ut och hur stor chans det är att vi vinner på ett visst alternativ. Det finns dessutom olika typer av odds, och formen som dominerar här i Sverige är de så kallade decimaloddsen. Denna typ av odds kallas även för europeiska odds och kan beskrivas med hjälp av följande korta exempel: låt oss säga att du hittat en fotbollsmatch du vill satsa på och att du bettar 100 kronor på att lag A ska vinna. Du har kontrollerat oddsen, och för detta utfall ligger de på 1.50. Detta innebär kort sagt att om du bettat rätt, och lag A vinner så kammar du hem 1.5 gånger din insats, alltså 150 kronor.

Den andra oddsformen som är lite mer sällsynt här i Sverige heter engelska odds. Denna form skrivs i stället i ett bråkformat, till exempel 1/6. Detta indikerar att för att kunna vinna 6 kronor måste du satsa 1 krona. Sist men inte minst kan oddsen vara fasta eller flytande. Fasta odds innebär som namnet säger att de sätts i förväg och inte kan ändras, medan de flytande oddsen kan ändras även efter att du gjort din insats, beroende hur många som spelar på ett visst alternativ.

3. Satsa bara det du har råd att förlora – utan att det svider i plånboken

En tumregel som tål att repeteras om och om igen är att bara satsa det du har råd att förlora. Precis som för så mycket annat är lagom bäst, och det är viktigt att du sätter upp regler och gränser för dig själv för att ditt sportbettande inte bara ska bli så säkert som möjligt, utan även så roligt som det bara går. Ett hett tips är att ha en spelbudget som är helt skild från din vanliga ekonomi. Det finns till exempel mängder av så kallade nätplånböcker i vilka du gör depositioner och som du kan spela direkt från.

Säkerheten går före allt annat, och det gäller även att du väljer en pålitlig spelsida. Det finns en uppsjö av sidor online att välja mellan, vilket kan verka förvirrande. Som tur är finns det minst lika mycket information och recensioner av olika slag. Se till att du läser omdömena innan du väljer sida, prata med andra spelare du känner och hör dig för i kompisgänget om sidor som dina vänner rekommenderar och känner till. Tänk även på att välja en spelsida som erbjuder kundtjänst på ditt språk, och helst 24 timmar om dygnet.

Sportbetting ska vara spännande, men också roligt och tryggt. Det är därför viktigt att du är så förberedd som möjligt. Tänk på att läsa på för att förstå vad sportbetting är och hur det fungerar. Gör research om olika odds och lär dig att läsa dem och göra kopplingar till olika lags dagsformer och formkurvor. När du väl fått kläm på grunderna gäller det att hitta matcher eller sportevent att betta på som du känner till och är bekväm med. Sist men inte minst gäller det att följa dina egna regler som du sätter upp för dig själv. Se till att aldrig satsa mer än vad du har råd att förlora, och kom ihåg att alltid läsa på innan du väljer spelsida.