Recension av Sudio Vasa Blå

Sudio är ett företag med bara några år på nacken och är fortfarande relativt okända på den Svenska marknaden. Vi blev förfrågade om vi ville testa deras populäraste modell av trådlösa bluetooth hörlurar, Vasa Blå. Hörlurarna har fått väldigt mycket positiv feedback på nätet både i Sverige och runt om i världen, men är det endast hype eller är lurarna verkligen så bra som folk säger?

Du hittar bästa pris hos:

Mycket stilig presentation

Sudio är ett företag med bara några år på nacken och är fortfarande relativt okända på den Svenska marknaden. Vi blev förfrågade om vi ville testa deras populäraste modell av trådlösa bluetooth hörlurar, Vasa Blå. Hörlurarna har fått väldigt mycket positiv feedback på nätet både i Sverige och runt om i världen, men är det endast hype eller är lurarna verkligen så bra som folk säger?

En annan intressant grej som följde med var ett litet kort som berättar att produkten har fått en kvalitetskontroll, vilket alltid är trevligt. När det kommer till accessoarer får man med ett robust läderfodral, fyra par öronkuddar, en USB kabel och en klämma som jag inte riktigt klurat ut hur man använder.

Jag kan inte avgöra om fodralet är av riktigt läder eller ej, men tar man sig en sniff så luktar det onekligen organiskt. Fodralet kommer i samma färg som hörlurarna, i mitt fall var det blått med en guldfärgad knapp. Det är tydligt att Vasa Blå handlar om mer än bara ljud, man ska se att produkten är av hög kvalitet och det tycker jag att man lyckats riktigt bra med.

Öronkuddarna kommer i fyra olika storlekar, från små till stora. Personligen passade kuddarna som satt på Vasa Blå mig perfekt från början, men alla är ju inte skapade lika så en guldstjärna på att extra kuddar medföljer. USB kabeln är ingenting att hänga i granen, jag menar den fungerar ju men den är kortare än en vanlig linjal. Ska jag ladda hörlurarna någon annanstans än min laptop kommer det krävas kreativa lösningar.

En ljudupplevelse som får MVG

Ett stort godkännande på designen får Vasa Blå av oss, men är ljudet lika imponerande? För att få en klar bild av hur bra ljudet verkligen var testade vi en mängd musik, vi pratar om techno, dubstep, rock, pop, klassiskt, hip-hop och mycket mer. Oavsett om det var bastung musik eller klassiska melodier vi spelade så var ljudet alltid klart, även vid högre volymer så upplevde jag ingen distorsion. 

M3 klagade på distorsion vid enstaka tillfällen, men även när jag hade pushat upp volymen till max hade jag svårt att höra något som skulle klassas som distorsion. Kanske är det mina öron, personligen gissar jag på ljudkvaliteten på låtarna. Streamar du från Spotify på högsta kvaliteten ska det inte vara några problem. Ljudet Vasa Blå levererar är ett klart och krispigt ljud, tillsammans med en kraftig bas som ger spelrum för andra instrument.

Medioker batteritid med en jobbig bieffekt

Batteritiden på Vasa Blå är ingenting spektakulärt då den “endast” ligger på ca 8 timmar. Det är en okej batteritid och bör passa dom allra flesta, men för priset hade jag hoppats på att kunna få ut lite mer speltid, speciellt med tanke på att andra trådlösa hörlurar i samma prisklass har nästan dubbla batteritiden.

När batteriet börjar närma sig slutet av sin laddning märkte jag att volymen i ena luren blir avsevärt lägre, kan liknas med när man får lock för örat. En omstart av Vasa Blå löser lockfenomenet, dock är ljudvolymen fortfarande väldigt mycket lägre än innan. För någon som nästan alltid lyssnar på max volym är det här en stor nackdel, det må vara bra för mina öron men inte för mitt psyke!

Mikrofon av låg kvalitet

Att lyssna på musik är en fröjd med dessa hörlurar, men kvaliteten när det kommer till samtal är inte alls på samma nivå. Ljudkvaliteten sänks drastiskt så fort jag börjar ringa någon, detta märks även hos motparten. Man kan fortfarande ha ett vanligt samtal med varandra, det låter bara mycket sämre än vad man är van vid. För att säkerställa att det verkligen var Vasa Blå som var orsaken bakom detta testade vi att byta fram och tillbaka mellan telefonmikrofonen och Vasa Blå under samma samtal. Har man planer på att använda hörlurarna för viktiga och långa samtal rekommenderar vi dig att titta vidare, till vanligt vardagsanvändande funkar dom alldeles ypperligt.

Min summering:

Det går inte att förneka att Vasa Blå gör sig lika bra som en accessoar som ett par hörlurar. Att bara öppna upp själva förpackningen är en upplevelse i sig. Ljudkvaliteten är över förväntan, krispigt och klart. Även på högre volymer hade jag svårt att höra distorsion, oavsett om jag spelade rock eller elektronisk musik med mycket bas.  Batteritiden på 8 timmar är inte den bästa, speciellt när det finns hörlurar i samma prisklass som kan spela dubbelt så länge, men det är acceptabelt i mina ögon.

När det kommer till nackdelar finns det endast två grejer att påpeka, mikrofonen och ljudvolymen vid lågt batteri. Att volymen blir så pass mycket lägre vid låg batteri är väldigt störande, speciellt om man alltid lyssnar på hög volym som jag. Skulle hellre se en kortare batteritid med samma ljudnivå. Mikrofonen är inte den bästa men fungerar för vanligt användande i vardagen.

Allt som allt är jag väldigt nöjd med produkten, elegant och stilig samtidigt som den ger otroligt bra ljud. Att kunna få komplimanger för en grej som sitter i öronen, vem hade trott det?