Varför ett bed side crib är en bra investering för föräldrar

Ett bed side crib är en bra investering för föräldrar som vill ha sina minstingar nära sig på natten utan att utsätta dem för onödiga risker. De ger inte bara bekvämlighet och säkerhet, utan också sinnesro till den som vill samsova. De är speciellt utformade för att barnet ska vara säkert och tryggt, samtidigt som det är nära föräldern.

Att välja rätt bed side crib kan vara en utmaning då det finns många parametrar att förhålla sig till – exempelvis storlek, pris och kvalitet. Det finns en mängd olika alternativ att välja bland, var och en har sina fördelar och nackdelar. Det är därför bra att jämföra olika alternativ innan man investerar i en bed side crib, så att man kan hitta den som passar bäst för sin egen familj. Vi själva har inte ännu haft möjlighet att prova på tillräckligt många sorter för att ge ett bra utlåtande, men Testjakts bedside cribs hittar du här.

Bed side crib – vad är det?

En bed side crib är en spjälsäng eller liggdel som står i anslutning till förälderns säng. Den ger barn en säker plats nära föräldrarna när de sover. Till skillnad från traditionella spjälsängar har de ofta remmar och lås så att barnet ska vara säkert under hela natten och inte kunna ta sig ut på egen hand. De har också ofta justerbar höjd så att spjälsängen kan anpassas till den stora sängens storlek och höjd.

Den främsta fördelen med en bed side crib är att föräldrarna kan ha sitt barn nära sig, vilket minskar den ansträngning som krävs för att resa sig upp och titta till barnet under natten. Det kan också minska risken för plötslig spädbarnsdöd (eller Sudden Infant Death Syndrome, SIDS), eftersom det underlättar för föräldern att hålla ett öga på spädbarnets andning och övervaka dess rörelser om man har bebisen nära sig. Det är också ett säkert alternativ på så vis att man minimerar risken att rulla över på sitt barn i sömnen, som man annars skulle kunna om man har barnet bredvid sig i den egna sängen. Bed side cribs finns hos många olika tillverkare och återförsäljare, såsom Troll Oslo, Babybay och Maxi-Cosi.

Ett säkrare sätt att samsova

Bed side cribs är konstruerade för att möta säkerhetsstandarder som syftar till att förhindra kvävning och fallskador. Med en bed side crib kan föräldrarna ha bebisens säng precis bredvid sig, men ändå separerat från den egna sängen. Dessutom ger det en platt, fast och säker sovplats åt bebisar, vilket rekommenderas för att undvika potentiella faror.

Barn under tre månader rekommenderas inte att sova tillsammans i samma säng som föräldern på grund av en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd (SIDS). En bed side crib är därför ett bättre alternativ särskilt för de allra minsta.

Bekvämlighet

Med en bed side crib kan föräldrarna inte bara ha sin bebis nära sig på natten, utan också lätt nå in och titta till sitt barn utan att behöva gå upp ur sängen eller störa dem när de sover. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för nyblivna föräldrar som kanske behöver mata eller trösta sin bebis flera gånger under natten. Särskilt fördelaktigt är det förstås för ammande mammor, eftersom de kan mata sin bebis när som helst utan att behöva kliva ur sängen.

Funktionalitet

En annan fördel med en bed side crib är att höjden är justerbar. Detta innebär att föräldrarna kan anpassa höjden på sängen till sin egen säng, vilket gör det lätt att ha bebisens säng nära utan att behöva placera den på ett avstånd som känns osäkert eller obekvämt. Justerbar höjd kan också vara till fördel för föräldrar som har gjort kejsarsnitt eller andra typer av operationer som kan göra det svårt att böja sig ner eller lyfta på saker.

Förutom justerbar höjd har många bed side cribs också en mängd andra funktioner som kan förenkla livet för nya föräldrar. Det kan till exempel vara en avtagbar sidoskena för enkel upptagning och extra säkerhet, eller en funktion som gör att man kan luta sängen för att hjälpa sin bebis med reflux eller snuva. Bed side cribs är dessutom relativt lätta att flytta runt tack vare sin låga vikt och kompakta storlek, vilket innebär att du kan flytta dem från rum till rum och till och med ta med dem på resor med bil eller flyg.

Prisvärt

Ytterligare en fördel med bed side cribs är att de ofta är billigare än traditionella barnsängar. Dessutom kan de användas från födseln tills barnet är redo att flytta till en riktig säng. Det gör dem till en bra investering för föräldrar som vill ge sitt barn en säker och bekväm sovplats utan att behöva köpa nya möbler under tiden som barnet växer.