Bäst i test: Grönsaksskarv 2017

Älskar du pasta men hatar kolhydrater? Det gör vi med, därför bestämde vi oss att testa fem olika grönsaksskarvar så vi kan äta pasta utan några hämningar. Om du föredrar elektroniska lösningar kan du ta en titt på vårt matberedare test.

Grönsaksskarv Bäst I Test

  • Lurch Spirali
  • 1000 g
  • 300 x 150 x 220 mm
  • Strimlar stora som små grönsaker
  • Spirelli Spiralskärare
  • 240 g
  • 120 x 65 mm
  • Strimlar endast avlånga grönsaker
  • Veggie Twister
  • 90 g
  • 160 x 60 mm
  • Strimlar endast mindre grönsaker
  • Gurktwister
  • Vikt ej angiven
  • Mått ej angivet
  • Strimlar endast avlånga grönsaker
  • Westmark Julienneskärare
  • Vikt ej angiven
  • Mått ej angivet
  • Strimlar stora som små grönsaker

Lurch Spirali 

Sammanfattning:

Vår favorit blev den tyska grönsakssvarven från Lurch. Dem har tillsammans med den veganska kocken Attila Hildmann tagit fram vad många anser vara den bästa spiralskäraren hittills.

Fördelar:
  • Levereras med tre olika blad
  • Smart och smidig design
  • Enkel att hantera, grönsaker strimlas utan problem

Nackdelar:
  • Större grönsaker är svårare att strimla

Den kommer med tre olika blad, ett smalt för nudlar, en tjockare för pastaliknande nudlar och slutligen ett brett blad för tunna långa remsor. Den smarta designen låter dig förvara alla tre blad i själva svarven. Något vi tycker om extra mycket då vi verkligen avskyr att behöva leta efter tillbehör till våra köksredskap.

Både vi och många andra användare online tycker att Lurchs grönsakssvarvare är bland den lättaste att hantera, bladen är riktigt vassa, man behöver knappt ta i för att grönsakerna ska strimlas. Ett extra plus är att den har sugfötter som gör att den inte förflyttar sig när man snurrar handveven.

Det finns inte mycket vi inte gillar med den, det enda vi kan påpeka är att större grönsaker kan vara lite svårare att strimla i den här svarven.

Spirelli Spiralskärare

Sammanfattning:

Spirelli Spaghettislicer är en kompakt och tämligen smidig grönsaksskärare. När det kommer till handhållna grönsaksvarvare blir det inte enklare såhär.

Fördelar:
  • Prisvärd
  • Enkel att hantera

Nackdelar:
  • Tar endast mindre grönsaker

Den här strimlaren har två öppningar för grönsaker, ena sidan ger dig tjocka strimlor medan den andra producera tunnare nudlar. Det finns ett “lock” som har små taggar inuti för att greppa grönsakerna, det funkar lite sådär i praktiken och lämnar ändå en hel del rester. Smalare grönsaker som morötter får du strimla för hand utan locket.

Designen är enkel och smidig, det finns egentligen inte så mycket att påpeka. Ibland fann vi det svårt att strimla grönsaker så man fick långa spiraler. Eftersom man håller allting i händerna blir det en del ryck hit och dit vilket får strimlorna att lossna.

Veggie Twister

Sammanfattning:

En annan handhållen grönsakssvarv som är väldigt populär. Till skillnad från strimlaren ovan så har den här ett par förbättringar i designen som gör den ännu enklare och smidigare men även barnvänlig!

PROS:
  • Gäng cylinder gör det lättare att strimla
  • Bekväm att använda
  • Barnsäker

CONS:
  • Långsammare än andra handhållna grönsaksskarvar
  • Litet utbud av grönsaker som passar

Den är i ett cylinder format vilket gömmer bladen från fingrarna, det måste alltså krävas mycket för att du ska kunna skära dig när du strimlar dina grönsaker. Nackdelen med den här designen är att mindre och smalare grönsaker blir svårare att strimla bra. Med bra menar vi att strimlorna blir långa spiraler.

Cylindern är även gängad, så när du skruvar ner grönsaken är den alltid på samma plats och det blir därför svårare att göra pannkaka av det hela. Det gör även att skruvandet går en aning långsammare men helt klart värt det i våra ögon.

Största nackdelen är att din grönsak måste vara perfekt formad för cylindern, tar den i kanten under strimlingen fastnar den i bladet och det kommer istället ut små korta tunna strimlor.

Gurktwister

Sammanfattning:

Den billigaste spiralskäraren du kan hitta, även den enklaste av alla fem. Den erbjuder inte mycket när det kommer till utseende och form, däremot är den väldigt enkel att använda.

PROS:
  • Superbillig
  • Skapar fina strimlor
  • Enkel att använda

CONS:
  • Otroligt begränsad i vad den kan strimla

Butik Pris Pris inkl. frakt Länk
39 :- 68 :- Till butiken

Formad som en stor mutter med tunna blad inuti skapar den här skäraren fina (om något tjocka) remsor av dina grönsaker. Den funkar väldigt bra för grönsaker som är avlånga, t.ex. morötter, gurkor, zucchinis med mera. Tjockare grönsaker blir svårare att strimla, vi vågar nästan säga att det inte går att strimla något som inte är långt och smalt. Om man absolut måste kan man alltid skära ner grönsaken med en kniv men inte garanterat att det kommer bli bra då.

En enkel och någorlunda praktiskt grönsaksskarv, men väldigt begränsad i den vad den kan göra. För priset tycker vi dock inte att man ska klaga!

Westmark Julienneskärare

Sammanfattning:

Vår sista grönsaksförskönare är egentligen ingen grönsaksskarv, men vi kände att det var värt att ta med den då resultatet blir riktigt bra. Bryr man sig inte om grönsakerna är spiraler eller ej är en Julienneskärare ett bra val.

Fördelar:
  • Enkel att använda
  • Bra resultat
  • Bra pris

Nackdelar:
  • Begränsad i vad den kan strimla

Butik Pris Pris inkl. frakt Länk
125 :- 174 :- Till butiken

Designen och hur du använder skäraren påminner väldigt mycket om en grönsaksskalare, enda skillnaden är att den skapar flera långa och tunna strimlor. Fördelen med en Julienneskärare är att du kan nästan skala vad som helst, grönsaken behöver inte få plats i någon behållare eller ett tunt hål.

Nackdelen är då självklart att runda och ojämna grönsaker blir svårare att strimla. Det går, men vi fann det väldigt svårt och strimlorna blir väldigt korta och jämna.

Ät dina grönsaker!

Har man hängt på sociala medier det senaste året har det varit svårt att missa den senaste och grönaste trenden. Det kan kännas som majoriteten av Sverige har slopat köttändandet helt och äntligen börjat äta sina grönsaker. Men vad gör vi som vill äta grönt men tycker att vanliga grönsaker är alldeles för tråkiga då? Det är faktiskt ganska enkelt, vi använder av en grönsakssvarv!

Förutom att en grönssakssvarv gör maten lite roligare så har den faktiskt andra smarta användningsområden. Om du har varit som mig och gått på LCHF dieten (den där dieten där man undviker kolhydrater till fullo) så kan avsaknaden av pasta och andra läckerheter göra en galen. Med en grönsakssvarv kan du göra dem flesta grönsakerna till pasta på några sekunder, billigare, godare och framför allt nyttigare än vanlig pasta.

Du kan t.ex. göra pasta av dem flesta avlånga grönsakerna. Det vill säga gurka, morot, zucchini, squash, aubergine och många mer. Vill man hitta en substitut för pastan som smakar både gott och har samma konsistens kan vi rekommendera en zucchini.

Det finns både stora och små

Dessa fyndiga spiralskärare kommer i två format, handhållet och dem större man ställer på bordet. Handhållna grönsakssvarvare är mindre, både till storleken och kostnaden. För att spiralisera en grönsak så håller man den i handen och snurrar, enkelt och smidigt. Dessa är perfekta för personer som planerar på använda sin sprialskärare ibland, alltså inte flera gånger under en dag.

Ska du du däremot bli en grönsakssvarvare på hel tid (använda den flera gånger per vecka) så kan vi bara rekommendera en stående grönsakssvarv. En bordssvarv använder sig av en en handvev som trycker grönsaken in mot ett blad, vilket sedan resulterar i ett spiral mönster.

Dessa är större och kostar något mer, men sparar både dina händer och din tid. Dessutom klarar dom av större och hårdare grönsaker, något många mindre kan ha problem med.

Ett problem många handhållna spiralskärare har är att dom lämnar rätt mycket av grönsaken orörd, detta beror främst på det blir svårare och svårare att skära grönsaken ju mindre den blir. Det finns ingen riktig lösning till detta och du får antingen slänga resten eller göra någonting kreativt. Ogillar du att slösa så bör du köpa en bordsgrönsaksvarv då dessa lämnar minimalt med rester.

Många modeller erbjuder även olika skärblad så du kan strimla dina grönsaker på flera olika sätt. Allra vanligast är att din modell kommer med tre olika blad: ett smalt som ger dig väldigt tunna nudlar, ett tjockare blad som ger mer pastaliknande konsistens och slutligen ett blad för att skära långa remsor.

Skillnaden mellan bra och dåliga modeller

Många av de billigare modellerna har blad som är slöa, detta resulterar i att du måste anstränga dig mer och det roliga försvinner snabbt. Det är inte ovanligt att billigare blad inte heller klarar av vissa grönsaker med hårdare skal, som t.ex. squash.

Bland bordsmodellerna finns det två varianter, horisontella och vertikala. Vi fann att dem vertikala grönsaksskäraren var rätt omständliga, de tar alldeles för mycket plats på bordet. Många vertikala modeller har också en behållare under själva skäraren som fångar allting, det låter bra i praktiken men vi fann att det var rätt onödigt. Behållaren är för liten och måste ständigt tömmas, använder man sig av en horisontell grönsakssvarv kan man lägga en skål eller skärbräda direkt under och slippa allt trubbel.

Vissa grönsaker funkar bättre med vissa blad, vi fann t.ex. att morötter strimlades mycket bättre i en handhållen grönsakssvarv om man använde det tunnaste bladet. Det tjockare bladet strimlade moroten men det blev inga spiraler.

1 Comment
  1. Reply
    Lunchsallad | Absolut grön mat februari 7, 2017 at 10:06 f m

    […] körde jag en halv squash och en bit gurka i min grönsakssvarv – himla bra grej det […]

Leave a reply