Bäst i test parterapi online

Kockkniv Test 2019

Om du spenderar mycket tid i köket, ja då använder du säkert ofta en kökskniv. Men om du endast kunde ha en kniv, vilken skulle det då vara? Det finns köksknivar som kan användas till de flesta sammanhangen i köket och i denna artikel kommer vi leda dig fram till den bästa och den enda kockkniven du kommer köpa på länge. I detta test utser vi den bästa kockkniven.

Kökskniv Test 2019: Vi utser den bästa kockkniven

Global G-2 20cm

Betyg

Skärpa
Komfort
Pris

Summering

G2 från Global är en riktigt bra kockkniv. Globalknivar har en annan vikt och känsla än andra traditionella kockknivar. Denna kockkniv från G2 är mycket lätt och har ett smalt blad och är 20 cm lång.

4.3

Det kan vara svårt att vänja sig med den lätta vikten på denna kniv om man använt en traditionell kniv tidigare. Denna kniv är perfekt balanserat och oerhört lättanvänd. Även när kniven är blöt så är handtaget säkert och man glider inte på handtaget vilket kan vara farligt då kniven är blöt.

Kökskniven G2 från Global är även mycket lätt att diska. Handtaget är mycket kallt när man känner på det men blir varmt direkt när man använder det och denna kökskniv är mycket komfortabel att hålla i. Rostfritt och härdat stål, det kan liknas med ett samurajsvärd’s blad. Använder därför en mjuk plastbrärda när du använder den då den är mycket vass och kan enkelt skära igenom andra typer av underlag.

Fördelar:

  • Mycket skarp
  • Lättanvänd
  • Komfortabelt handtag
  • Mycket lätt

Nackdelar:

  • Mycket vass (krävs försiktighetsåtgärder)

Le Creuset 20cm

Betyg

Skärpa
Komfort
Pris

Summering

Denna allkniv från Le Creuset mäter 20 cm och denna kniv har en lång och smal klinga så den är perfekt för de flesta sammanhang. Skär du i kött, fågel och fisk så gör du det smidigt och skåran i kötten blir raka och fina utan att köttet trasar sönder.

4.3

Denna kökskniv är en av de bästa från Le Creuset och kommer i ett damaskusstål som ger en otrolig skärpa och styrka i bladet. Det ger även ett skarpt och unikt utseende på kniven på grund av det fina stålet som är tämligen mönstrat. Om du även är ett köksnörd kan det dekorativa olivträ som dekorerar handtaget locka dig som tycker det är viktigt att dina köksverktyg ser riktigt inbjudande ut.

Denna allkniv på 20cm från Le Creuset fungerar till alla typer av sammanhang och är definitivt en kniv för dig som vill ha en kockkniv som går att använda till allt.

Fördelar:

  • Passar för de flesta ändamål
  • Bra skärpa
  • Mycket tålig
  • Snyggt trähandtag

Nackdelar:

  • Högt pris

Zwilling Four Star 18cm

Betyg

Skärpa
Komfort
Pris

Summering

Four star kockkniv är en kockkniv är en robust kniv som är framtagen som en av Zwillings jubileumsknivar. Four star har ett brett och kraftigt blad och ett slät egg. Kniven kan användas till att möjligt från att hacka grönsaker till små kryddor.

4.3

Bladet är gjort av ett rostfritt stål med hög kolhalt och är härdat för en överlägsen styrka. Handtaget är robust och mycket stabilt att hålla i. Handtaget på denna kökskniv är tillverkad i polypropylen som är en typ av plast. Denna kniv kan diskas i diskmaskin, med detta sagt kan vi dock rekommendera att handdiska de flesta tillfällen då kniven alltid får en längre livslängd när den handdiskas.

Vi tycker att denna kniv är mycket effektiv och är mycket ergonomisk. Den har ett riktigt bra handtag och ger en riktigt bra skäryta när man skär sin mat. Med det lite kurviga bladet skär man mycket enkelt igenom all möjlig föda.

Fördelar:

  • Härdat stål
  • Ergonomisk design

Nackdelar:

  • Plasthandtag

Yaxell RAN 20cm

Betyg

Skärpa
Komfort
Pris

Summering

Ett extraordinärt bevis på otroligt kvalitet och hantverk. Det är kockkniven Ran från Yaxell 20 cm kockkniv som vi pratar om. Detta är en av vassaste och bästa kockknivar du kan hitta på marknaden.

4.3

Bladet är gjort av otroligt stark micro metallpulver av rostfritt stål som kallas SG2. Kärnan är insvept med 80 lager av hård- och mjuk stål på varje sida för att ge en superstark, tuff och tunn kapskiva med totalt 161 lager. Denna kniv från Yaxell är otroligt skarp och perfekt balanserat och en av de snyggaste knivarna på marknaden. Dessa knivar skär genom papper som genom smör.

Yaxell menar att en Yaxell Ran är den enda kniv du någonsin kommer behöver. Med en otrolig kvalitet, balans och hållbarhet så tror vi på det Yaxell skriver om kniven. Priset är av det högre slaget, men eftersom detta är en kniv som skall vara en investering för livet tycker vi att det är väl värt pengarna.

Fördelar:

  • Otroligt starkt stål
  • Hög kvalitet
  • Mycket skarp

Nackdelar:

  • Högt pris

Wasabi Black Santokukniv 15cm

Betyg

Skärpa
Komfort
Pris

Summering

Wasabi Black är en kniv med högt blad som lämpar sig till grönsaker, fisk och kött. Kniven är tillverkad av ett lager stål i bladet. Kniven kommer med ett mycket bekvämt handtag som ger bra balans och styrka i ditt jobb i köket.

4.3

Handtaget är producerat av pulveriserad bambu som blandats med plast för att ge ett fint grepp med hygieniska egenskaper. Denna kniv är mycket tålig (jag äger själv denna och jag har tappat den flera gånger i golvet utan att den tagit någon skada). Santokuknivar har en speciell utformning och passar mycket bra till att skära grönsaker, fisk och kött men denna kniv är även en bra allkniv och fungerar till allt.

Den är tillräckligt lång och inte allt för bred, ett fint blad med en fin skärpa och kniven glider igenom varenda möjliga materia.

Fördelar:

  • Komfortabelt handtag
  • Tålig

Nackdelar:

  • Endast måttlig skärpa

Bästa kockkniven för dig – Ha koll på detta

Att hitta en bra kökskniv kan vara svårt i vimlet av köksknivar på marknaden. Det gäller ofta att fundera ut vad just du behöver, vilken knivtyp som du behöver mest i ditt kök samt vilka egenskaper du tycker är viktigast. Ofta kan du få tag på knivset som uppfyller alla dina behov för en billig prislapp och för enkelhetens skull. Vi anser dock att varje kniv skall passa dina personliga preferenser och varje kniv är unik i sin karaktär. Därför kommer vi nu gå igenom vilka typer av egenskaper som du ska leta efter för att hitta den bästa kökskniven.

Blad – Kvalitet och skärpa

Den bästa kökskniven är keramisk. Vad betyder detta? Detta betyder att kökskniven är gjord av ett material som hettats upp till det blivit hårt och vasst. Köksknivar kommer i olika material och nedan går vi igenom de vanligaste typerna och beskriver dom lite kort.

Rostfritt Stål

Rostfritt Stål är vad många billiga moderna knivblad är gjorda av, men de tenderar att gå ner sig snabbt och det kommer ta mycket lång tid att slipa till de igen. Har du dock en begränsad budget så är rostfritt stål fortfarande ett bra alternativ för en budgetkniv, tills dess att du har råd med en högkolskniv i rostfritt stål.

High-carbon Rostfritt Stål

Ett rostrfritt stål med högre kolhalt. De kräver mer slipning men de rostar inte. Dessa håller skärpan längre och är mycket hårdare.

Att undvika: Undvik knivar som påstås aldrig behöva slipas. Dom har en låg skärpa redan från första användning och de kan ej skärpas genom slipning. Även om dessa knivar påstås hålla för evigt så är det ofta inte fallet.

Köksknivens handtag

Handtaget på köksknivar är ofta tillverkade av trä, plast eller härdat stål. Antika ben-handtag och annat är inte att rekommendera, men dagens köksknivar på marknaden innehåller sällan dessa material.

Såhår håller du kniven i god form

Förvaring

Ett knivblock eller ett knivlakan fungerar perfekt för att förvara kniven. En regel är att knivarna inte bör röra varandra, detta kan orsaka skada på knivarna och repor och annat kan påverka knivens skärpa och skick.

Knivslip

När du investerat i en kökskniv så kan du vara glad och lycklig att du kan ersätta din befintliga ikea-kniv som börjat rosta och som du behöver slösa energi och kraft på att använda när du skär igenom dina grönsaker.

Omtanken slutar dock inte vid köpet av en ny kökskniv, du måste nämligen ta hand om kniven och se till att den håller sitt goda skick och skärpa. Därför kan det även vara bra att investera i en knivslip som du använder för att slipa bladet på kniven då och då för att bibehålla knivens goda skick.