Bäst Routern 2018 – Trådlös Router Bäst I Test

Routern, även kallad för bredbandsrouter, avgör hur roligt det är att använda nätet där hemma. Den avgör hur många som kan använda nättjänster samtidigt där hemma. En sämre trådlös router gör det omöjligt att streama film samtidigt som någon annan surfar på nätet. Likt många andra produkter så finns det inte riktigt en router som är bäst på allting, utan det beror mycket på dina preferenser. Saker du bör ha i åtanke när du ska köpa en trådlös router är t.ex. hur många användare som ska kunna använda sig av nätet på samma gång. Har man inte lika höga krav och bor ensam kommer man undan billigare. Lyckligtvis har vi summerat vad som är den bästa routern för dig!

Mer info: Du som kollar på en router kanske är intresserad av ett mobilt bredband?

Linksys EA9500

Produkten summerad:

Om du är ute efter en grym trådlös router ska du kolla på Linksys EA9500. Den må inte vara den finaste med sin stora design och åtta tjocka antenner, men den gör sitt jobb riktigt bra. Den här routern använder sig av tre frekvensband vilket gör det möjligt för flera enheter att använda internet samtidigt utan att tappa prestanda. Väljer man dessutom att koppla in datorn eller andra enheter med en nätverkskabel får man ännu snabbare hastighet. EA9500 har fått bra betyg av både testpaneler men också användarna de själva.

Den är utrustad med många bra funktioner, bland annat möjligheten att koppla in en hårddisk för dig som vill ha molnlagrig i hushållet. Det går även att ansluta skrivare till den samt blockera hemsidor.

Något som många klagar på dock är designen, men hur viktigt rä det att routern ser bra ut egentligen? För oss är det viktigare att den presterar så bra som möjligt, då den syns knappt i hushållet ändå. Notera att det finns inget väggfäste för Linksys EA9500, den måste alltså stå på en platt yta.

Fördelar

 • Riktigt snabb
 • Fylld med funktioner
 • Tre frekvensband

Nackdelar

 • Saknar väggfäste
 • Stor och klumpig

Köp hos:

Netgear Nighthawk X6 R8000

Produkten summerad:

Det här är en router som vunnit många bäst i test, både i Sverige och internationellt. Vill man ha en grym prestanda kombinerat med smarta funktioner är det Nighthawk man ska köpa. Den använder sig av tri-band, alltså tre frekvensband, gör att man kan koppla upp enheter samtidigt och automatiskt och mycket mer.

Designen kan vara en aning för “snabb” för många, men vill man verkligen har någonting som fungerar bra bör man lägga utseendet åt sidan i detta fall. Det är ju trots allt insidan som räknas.

Har man barn i hushållet har man nog tänkt på att begränsa mängden surfande och lyckligtvis går det att göra med Nighthawk, både appar och webbplatser. Det går även att ställa in enskilda filternivåer för alla familjemedlemmar.

Med Netgear Genie (app till mobilen) kan du enkelt övervaka och optimera nätverken via telefonen eller plattan. Med appen kan du se över eventuella fel och lösa dessa helt automatiskt.

Fördelar

 • Tre frekvensband
 • Smarta funktioner för familjer
 • Snabb hastighet

Nackdelar

 • Design som inte tilltalar alla
 • Stor och klumpig

Köp hos:

D-Link DIR-842

Produkten summerad:

Är man ute efter något som är lite vänligare för plånboken så är DIR-842 från D-Link ett bra val. Dock är modellen av AC1900 vilket innebär att om mer än tre personer vill använda routern kan prestandan begränsas. Det är inte den snabbaste routern i vårt bäst i test, men också inte den långsammaste, ett bra budgetalternativ helt enkelt.

Den har en funktion som gör det möjligt att skapa gästnätverk. Ett gästnätverk gör enkelt för era gäster eller andra personer i närheten att koppla upp sig till ert internet, med begränsningar så klart. Det fungerar på samma sätt som WiFi på till exempel flygplatser, där man kan ansluta sig gratis men man är begränsad till en viss datamängd.

DIR-842 tar inte emot USB-hårddiskar eller skrivare.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Fungerar som den ska
 • Enkel design

Nackdelar

 • Inga smarta funktioner
 • Medioker hastighet & räckvidd

Köp hos:

Synology RT2600ac

Produkten summerad:

Den här trådlösa routern från Synology är stilren och utan tvekan den som tilltalar oss mest, i alla fall när man pratar design. Den är inte snabbast men lyckligtvis har den massvis av bra funktioner som backar upp den.

Vi har molnlagring, koppla in en USB-hårddisk så får helt plötsligt en hårddisk hela hushållet har tillgång till. Du kan även mata in ett minneskort och på så sätt kommer du åt innehållet från alla enheter i nätverket, smidigt om man inte vill använda sladdar och adaptrar för överföring av material till datorn. Den kan även begränsa barnens surfande, man kan ställa in så till exempel Mobil A endast kan surfa mellan 17:00 till 18:00 varje dag. Ett bra sätt att få ut barnen i solen. Sist men inte minst finns möjligheten att skapa en VPN-anslutning, rekommenderat om man använder den på kontoret där en säker anslutning behövs.

På allt detta får man en app som är busenkel att kontrollera. Med hjälp av appen kontrollerar du allt som händer på routern.

Fördelar

 • Stilren design
 • Snabb hastighet
 • Bra räckvidd

Nackdelar

 • Få uttag för nätverk

Köp hos:

D-Link DIR-809

Produkten summerad:

Vill man verkligen snåla när det kommer till sin router ska man kolla på DIR-809. Här får du en funktionell modell för under 500-lappen. Designen är den vanliga, signalstyrkan är svag och hastigheten är inte speciellt snabb. Men ibland behöver man inte mer än så.

För dig som kanske bor ensam eller behöver något simpelt till kontoret funkar DIR-809 utmärkt. Den må följa den senaste AC-standarden men tyvärr är hastigheten långt ifrån dyrare modeller.

Den kan varken begränsa surfande, ta emot USB-hårddiskar eller skrivare. Men är man ute efter en billig router bara för att kunna koppla upp sig mot nätet funkar den prima. Den är pålitlig och gör sitt jobb riktigt bra.

Fördelar

 • Väldigt billig
 • Enkel att använda
 • Tre antenner

Nackdelar

 • Medioker hastighet
 • Lämpar sig inte för flera enheter

Köp hos:

 

Vad är en router egentligen?

Den här apparaten har många namn och kallas ibland felaktigt för bredbandsmodem, ett modem och en router är två helt olika saker. Utan att gå in på allt för detaljerade beskrivningar kan man säga att modemet är apparaten som gör det möjligt att länka din dator till internet, medan en router delar ut internet till olika datorer i nätverket. Den gör det även möjligt för alla enheter som är kopplade till nätverket att prata med varandra. Notera att du behöver ett modem för att en router ska fungera.

Visste du dessutom att den trådlösa routern som man oftast får av sin bredbandsleverantör kanske inte klarar av att leverera hastigheten ni betalar för? Det kan vara så att ert hushåll betalar för 100 mbit per sekund men routern gör att ni endast får ut hälften. Därför är det rekommenderat att köpa en nyare och bättre trådlös router om man vill få den bästa upplevelsen.

Trådlös router eller trådad?

För några år sedan behövde man fortfarande välja ifall man ville köpa en router som hade stöd för trådlösa nätverk. I dagsläget är det mycket enklare då i princip alla routrar har stöd för WiFi. Men bara för en router har WiFi-stöd betyder det inte att du måste gå trådlöst, det går lika bra att använda en kabel också. Det är faktiskt rekommenderat att använda en kabel då man får en stabilare och snabbare anslutning.

Skillnaderna mellan modellerna

Den största skillnaden mellan modellerna är hastigheten och räckvidden. När du shoppar vill du se till att du kollar efter rätt kapacitet på din router, leta efter beteckningen “802.11ac”. Det betyder att routern har den senaste tekniken och ger dig bäst förutsättningar för att få en snabb uppkoppling.

Ibland hittar man även beteckningen AC, till exempel AC1200. Här pratar man istället om hur hög hastighet en router klarar, men det betyder nödvändigtvis inte att den levererar samma hastighet som den klarar av.

Leta efter en router som har gigabit angivet som hastighet, du kommer inte surfa i den hastigheten men det gör det underlättar när man använder sig av flera enheter samtidigt.

Dual & Tri Band

Något som skiljer de bra routrarna från de dåliga är hur möjligheten att kunna hantera alla signaler som skickas runt till alla enheter i hemmet. Någon kanske streamar en film från datorn, medan en annan sitter och surfar på Facebook och lyssnar på Spotify samtidigt. En sämre router kan ha svårt för att hantera all data på en och samma gång, vilket leder till att någon av enheterna kommer tappa anslutningen till nätet.

Tillverkarna har löst detta genom att låta routern skicka datasignalerna genom olika frekvenser. Så istället för att endast ha frekvens A har man nu frekvens A och B, då kan man underlätta belastningen på routern. Detta kallas alltså för dual och tri band, eller dubbel- och trippelband på svenska. Ju fler band desto fler frekvenser har man att utnyttja, har ni många i familjen som sitter på internet samtidigt bör ni leta efter en router med flera frekvenser.

Använd routern för molnlagring

Visste du att man kan använda en router för att skapa sitt egna molnlager? Modeller som har USB-anslutningar gör det möjligt att koppla in externa hårddiskar. Då kommer alla kunna ansluta till hårddisken från sin enhet och få tillgång till hårddiskens hela innehåll. Den här funktionen är inte helt felfri och är man ute efter just molnlagring finns det dedikerade lösningar för detta ändamål.

Det går även att koppla in skrivare till USB-ingången som då gör det möjligt att alla enheter i hushållet kan utnyttja skrivaren helt trådlöst. Däremot är det inte alla skrivare som har den här funktionen, så kika gärna på det innan du köper en trådlös router.

Vad är det man ska tänka på?

Nu när vi kortfattat gått igenom en routerns alla egenskaper kan vi gå vidare till det sista steget, vad är viktigast för dig? Du som bor själv eller väldigt sällan har flera enheter kopplade till nätverket kommer klara dig undan lite billigare i jämförelse med en större familj där varje person har en egen enhet. Tänk efter ifall tuffa funktioner som molnlagring och liknande är viktigt för dig. Känner du att funktionerna är onödiga kan du spara en del pengar och köpa något enklare. 

Ibland är en billig, tråkig och funktionslös router bättre än en dyr och avancerad. Utgå från din situation och inte prislappen!