Regler för drönare

Även om drönare har funnits i många år nu, så var det inte allt för längesen regeringen började kolla på regler för drönare. Det är rätt logiskt ändå, med tanke på hur snabbt drönare har utvecklats. För ett par år sedan krävdes det stor kunskap inom elektronik och teknik för att kunna sätta ihop något som ens kunde lyfta från marken. I dagsläget kan du gå till närmaste prylbutik och köpa en drönare som flyger direkt ur lådan.

Att hobbyn har blivit mainstream har till mestadels varit positivt, tekniken har utvecklats och saker har blivit billigare men också bättre. Samtidigt finns det en negativ sida till det hela. Att precis vem som helst kan köpa sig en drönare och börja flyga utan någon licens eller kunskap har lett till en hel del olyckor och irritation, både bland civila människor men också hos regeringen, polisen och brandkåren.

Ett av de största problemen har varit att piloter inte känner till de flygregler som finns. Bor man t.ex. I Stockholm måste man hålla sig minst 5 km borta från Bromma Flygplats såvida man inte har kontaktat flygtrafikledningen och fått tillstånd för att flyga under en specifik tid.

Butikerna man köper drönare från har inget krav på att upplysa dig som konsument om reglerna i luften, vilket har lett till ett par incidenter där flygplatser har fått stängas ner pga drönare.

Drönarettikett – Läs det här innan du börjar flyga

Det finns mycket att tänka på när man är drönarpilot, för att undvika dryga böter (eller i värsta fall fängelse) rekommenderar vi att du läser igenom allting nedan. Dessa regler tillämpas för drönare som väger mindre än 7 kg, alltså kategori 1. Har du en drönare som väger över 7 kg kan du scrolla till vårt nästa stycke.

Märk din drönare

Det första du ska göra innan du börjar flyga är att märka din drönare med namn och telefonnummer. Här är det också viktigt att man skriver namnet på personen som framför drönaren, delar man samma drönare kan det vara klokt att skaffa antingen märka den med bådas namn eller ha namnlappar som man kan enkelt byta ut.

Se till att drönaren fungerar korrekt

Innan din flygtur börjar är det viktigt att du säkerställer att allting på drönaren fungerar korrekt. Det betyder att du kollar så inga propeller är skadade, att navigationssystemet fungerar korrekt och att alla batterier är laddade. Använder du dig av en drönare från DJI är det rekommenderat att använda sig av deras app för att se eventuella fel och problem.

Använd lampor om du flyger i mörker

Ska du använda drönaren efter att solen har gått ner är det viktigt att drönaren är belyst så man kan både utgöra drönarens position men också färdriktning. Använd till exempel på två gröna lampor där fram och två röda där back, på så sätt kan du snabbt och enkelt veta vilken riktning drönaren åker mot.

Utse vem som är befälhavare

Det låter lite lustigt att man ska utse en befälhavare för varje flygning, men bortser man från det formella språket betyder det egentligen bara att man bestämmer vem som har ansvaret för drönaren. Personen som är befälhavare ska se till att ingen flygning utförs om det finns temporära förbjud eller andra restriktioner i området. Detta kan du hitta hos Polismyndigheten, kommunen, länsstyrelsen, AIP, AIP supplement och NOTAM.

Begränsade områden

Innan du beger dig ut på din första flygtur rekommenderar vi starkt att spana in drönarkartan från lufttrafikverket. På kartan kan du enkelt se vilka områden som är säkra att flyga i.

Befinner du dig mer än 5 km från flygplatsens banor ska du följa dessa regler:

 • Flyg inte högre än 50 meter
 • Flyg inte snabbare än 90 km/h
 • Drönaren måste väga mindre än 7 kg

Ska du flyga inom ett kontrollerat luftrum är det viktigt att du har tillstånd men att du också har kontaktat flygplatsen innan du flyger.

Vi vill också påpeka att det inte bara är flygplatser som är begränsade, nationalparker, naturreservat, fängelser, militära områden och kärnkraftverk är alla begränsade. För att kunna flyga på dessa platser lagligt krävs det att transportstyrelsen kontaktas men även markägaren. Notera att dessa områden är inte markerade på kartan.

Ha drönaren i sikt under hela flygturen

Det här är en regel som många missar, men som pilot måste du ha uppsyn över drönaren under hela flygturen, det gäller även drönare som har kamera. Att flyga bakom byggnader eller andra objekt som skymmer sikten är inte bara en dålig idé, det kan vara livsfarligt. Tappar man anslutningen till drönaren ökar risken för en krasch markant och du kan dessutom träffa en människa eller ett djur på vägen ner.

Transportstyrelsen har sagt att man ska hålla sig under 120 meter i höjd (lägre i närheten av flygplatser, se stycken ovan) och inte flyga längre bort än 500 meter. Det finns tillstånd som tillåter dig att flyga bortom synhåll, kontakta transportstyrelsen för mer information.

Undvik allt som lever

Även om en musikfestival skulle säkerligen se otroligt bra ut från luften, så måste man tänka på att det finns levande människor nedanför. Om din drönare helt plötsligt slutar fungera (vilket har hänt förut) så är det personerna under som får ta smällen. Därför är det väldigt viktigt att man inte flyger direkt ovanför människor eller djur för att minimera skaderisken.

Visa hänsyn

Även om du inte flyger direkt ovanför djur eller människor så får man inte glömma att en drönare låter väldigt mycket. Försök därför att avgöra om din flygning kommer störa människor i närheten. Det är så klart svårt att dra en klar gräns på vad som är okej eftersom vissa personer är mer känsliga än andra, men försök alltid ha i åtanke att din flygtur kan vara jobbig för oss här nere. Du behöver inte ta flera varv i närheten av en familj som är ute på picknick till exempel.

Det är också viktigt att man inte tar kränkande bilder på människor, att till exempel flyga en drönare utanför någons lägenhet och försöka fota är strikt förbjudet.

Sprid inte flygfoton eller filmer utan tillstånd

Ska du ladda upp dina foton eller videoklipp på nätet är det viktigt att du kollar om du har tillstånd att göra det. På lantmäteriets hemsida hittar du all information om spridningstillstånd.

Använd radioutrustning som är CE-märkt och använder tillåtna frekvenser

Alla drönare du köper i butik idag är CE-märkta och använder endast tillåtna frekvenser. Skulle du mot förmodan använda något annat än 2,4 eller 5,8 GHz behöver du ett tillstånd från Post- och telestyrelsen (PTS).

För att summera reglerna

Att man följer dessa regler för drönare är otroligt viktigt, förutom att man undviker att smutskasta hela hobbyn så ser man till att människor och djur inte störs eller skadas. För att summera reglerna en gång till:

 1. Flyg inte i begränsade områden utan tillstånd
 2. Håll dig under 120 meter i höjd
 3. Flyg inte längre bort än 500 meter
 4. Ha drönaren inom synhåll hela tiden
 5. Flyg inte över människor eller djur
 6. Ta hänsyn till människors privatliv

Bryter man mot dessa regler riskerar man att få dryga böter eller i värsta fall fängelse. Blev man inte tagen på bar gärning under flygturen så är risken stor att bli anmäld om man laddar upp sina videoklipp på nätet, det har hänt förut och det kommer hända igen. Var smart, använd sunt förnuft så kommer allting att gå bra.

När ska du ansöka om tillstånd?

Du ska ansöka om tillstånd hos Transportstyrelsen om du ska:

 • Flyga en drönare över 7 kg
 • Flyga utom synhåll (då du inte längre kan se drönaren)
 • Flyga högre än 120 meter i kontrollerad luft
 • Flyga över människor och djur
 • Flyga inom flygplatsernas kontrollzon
 • Publicera och sprida material
 • Använda en typ radiosändare