Kolsyremaskin Bäst i Test 2018

Kan du inte få nog av sprakande gott bubbelvatten? Gör dig själv en tjänst och köp en kolsyremaskin. Förutom att du får tillgång till bubbelvatten dygnet runt sparar du även på miljön genom att inte köpa massa plastflaskor. En läskmaskin använder sig av samma flaska så du sparar även en hel del pengar.

Men hur väljer man den rätta kolsyremaskinen egentligen? Det finns många modeller och har man ingen erfarenhet är det lätt i att drunkna i ett hav av kolsyra (ursäkta ordvitsen). I vårt kolsyremaskin test har vi kikat på fem populära modeller och listat både för- och nackdelar.

Kolsyremaskin test – Testvinnarna

 • Aarke Carbonator
 • 15 x 42 x 26 cm
 • 1.6 kg
 • AGA Aqvia Exclusive
 • 14 x 44 x 26 cm
 • 3.7 kg
 • SodaStream Power
 • 15 x 45 x 31 cm
 • 3.1 kg
 • KitchenAid Artisan
 • 20 x 45 x 28 cm
 • 7.7 kg
 • SodaStream Genesis
 • 19.5 x 37 x 29 cm
 • 2.9 kg

Aarke Carbonator

Aarke Carbonator läskmaskin

Du hittar bästa pris hos:

Stilren och modern, Carbonator från Aarke piffar upp både vattnet och köket. Det märks tydligt att man har lagt ner mycket tid på att designen ska uppfattas som minimalistisk och elegant. Tillverkad i rostfritt blankt stål som avger en känsla av lyx. Perfekt för dig som gärna dricker bubbelvatten dagligen och vill kunna ha sin kolsyremaskin framme dagligen.

Liten men stark

Till storleken är Aarke Carbonator inte speciellt stor, även vikten har blivit nedbantad till ynka 1.6 kg. Trots detta är den här läskmaskinen en hel del kraft i sig. Designen gör det även busenkelt att montera gascylinder, ett vrid underifrån och det är klart. Hela processen från att fylla på flaskan till att trycka ner spaken för att kolsyra vattnet är underbar. Många användare har också påpekat att Carbonator håller sig fräsch trots dagligt användande.

Att den dessutom är så pass kompakt gör den perfekt för transport, ta med den till sommarstugan, farmor eller grannens balkong. Det krävs ingen el för att den ska fungera, enda som behövs är en gascylinder.

Enkel att använda

Den stilrena spaken som sitter på sidan gör det möjligt att kolsyra vattnet med enkelhet. Precis som på andra kolsyremaskiner tillsätter man kolsyra tills ett pysande ljud hörs, vill man så kan man dra ner spaken ytterligare för att få ännu mer bubbel. I slutet av vår artikel har vi skrivit ner tips på hur du kan få bästa smakupplevelsen, läs gärna det stycket!

Skulle man mot all förmodan ha problem att komma igång kan man läsa igenom manualen som följer med. Den går rakt på sak och förklarar inte mer än vad den behöver.

AGA Aqvia Exclusive

Du hittar bästa pris hos:

Ännu mer borstad och rostfri metall bjuds det på när AGA Aqvia Exclusive kliver in i bild. Förutom att designen är väldigt stilren och futuristisk är den faktiskt tillverkad i Sverige av återvinningsbara delar. Du som tänker på miljön bör därför tänka lite extra på den här modellen. Metallen har blivit behandlad så den är smutsavvisande, lätt att torka bort eventuella fingeravtryck och fläckar med andra ord.

Stabil och smart konstruktion

Även om den här modellen inte är mycket större än de två tidigare kolsyremaskinerna så väger den mer än två gånger så mycket som vår testvinnare. Någonting som bör ses som någonting positivt då det betyder att maskinen står stabilt på diskbänken. Den har sex gummifötter som hindrar den från att glida omkring när man väl använder den. Den kräver heller ingen elektricitet för att fungera.

Flaskan monteras med hjälp av ett bajonettfäste, så enkelt att du kan göra det med en hand, både när du sätter i den och tar ut den. Flaskan är också förseglad vilket hindrar kolsyran från att försvinna, perfekt om du förvara kolsyrat vatten eller läsk över dagen.

SodaStream Power

SodaStream Power Bubbelvatten Maskin

Du hittar bästa pris hos:

Man kan inte prata kolsyremaskin bäst i test utan SodaStream. Märket har gjort sig känt bland tusentals svenska hushåll genom åren och för en god anledning, SodaStream skapar bland de bästa kolsyremaskinerna på marknaden idag.

Power skiljer sig från majoriteten av SodaStreams kolsyremaskiner då den är tillverkad i stål. Ett välbehövd uppgradering då deras plastiga modeller kan se lite billiga ut. LED-dioder lyser när man kolsyrar vattnet vilket alltid är trevligt och gör upplevelsen lite extra rolig.

Stor designuppgradering från SodaStream

Den må inte se lika lyxig ut som vår testvinnare men det betyder inte att den fungerar sämre. Det här är faktiskt en av de snyggaste läskmaskinerna som har kommit från SodaStream på många år, vi hoppas att trenden fortsätter åt det här hållet och att vi kan förvänta oss mer eleganta produkter i framtiden. Den är tillverkad i rostfritt stål så du behöver inte vara orolig över att ha den i köket. LED-dioderna informerar dig hur mycket kolsyra det är i vattnet samt när själva kolsyrningen är färdig.

En annan designuppgradering är att man inte längre skruvar fast flaskan utan endast behöver trycka in den. Samma procedur sker när man ska ut flaskan, bara dra så släpper den.

Tre kolsyrenivåer

SodaStream Power ger dig tre olika nivåer för att kolsyresätta dina drycker. Högsta nivån ger dig väldigt mycket bubblor, mer än drycker man hittar i livsmedelsbutiker, mellersta ger dig en kolsyrenivå i mått med vanligt köpt bubbelvatten och lägsta nivån är för dig som vill ha något mildare bubbelvatten. Under hela processen blir guidad av LED-dioderna som säger till när vattnet är klart. Det går snabbt och smidigt, det gillar vi.

Behöver el för att fungera

En stor nackdel med SodaStream Power är att den kräver el för att den ska fungera. Visst har de flesta köken eluttag men oftast är dessa upptagna av andra köksapparater. Har man plats för en till elektrisk apparat i köket så bör det inte vara några större problem.

KitchenAid Artisan KSS1121

KitchenAid Artistain Läskmaskin

Du hittar bästa pris hos:

Den dyraste av alla i vårt kolsyremaskin bäst i test, med god anledning också. Likt KitchenAids andra produkter är designen unik, det får en att blicka tillbaka till 50-talets stilar och trender. Det bjuds på mycket färg och runda former med ett inslag av analogt. Som kolsyremaskin fungerar den väldigt bra.

Unik design som bjuder på kvalitet

KitchenAid Artisan är för dig som är ute efter någonting som är annorlunda men som ändå kan prestera riktigt bra. Den är byggd helt och hållet i metall, vilket gör den väldigt robust och stabil men på bekostnad av vikt, vikten är hela 7.7 kg. Ett rejält kliv uppåt i jämförelse med vår testvinnare som endast väger 1.6 kg.

Precis som man förväntar sig från KitchenAid erbjuds den här kolsyremaskinen i flera olika färger, du behöver inte leta länge för att hitta en färgkombination som passar ditt kök. Artisan är en riktig praktpjäs som fungerar lika bra som dekoration som kolsyremaskin.

Enkel att använda

Artistan är väldigt enkel att använda och ger dig alldeles lagom med bubblor. Du justerar hur mycket kolsyra du vill ha i vattnet genom att dra ner på spaken som sitter på sidan. Med hjälp av den analoga mätaren på framsidan kan du se hur mycket kolsyra du har pumpat in i din dryck.

Likt SodaStream Power är det bara att trycka i flaskan, man behöver inte skruva och tricksa för att den ska sitta fast. Om du av någon anledning har en SodaStream flaska liggandes hemma någonstans kan vi med glädje berätta att den är kompatibel med KitchenAid Artisan. Även kolsyrepatronerna som är ämnade för SodaStream passar till Artisan. Det blir både billigare och smidigare att handla då man kan hitta dessa i nästan alla stora matbutiker numera.

Det finns även ett inbyggt säkerhetssystem som förhindrar att man pumpar in för mycket kolsyra, perfekt om ni har barn där hemma som vill göra eget bubbelvatten eller läsk.

SodaStream Genesis

SodaStream Genesis Test

Du hittar bästa pris hos:

Sist men inte minst, budgetalternativet. Ibland vill man inte behöva lägga ner tusenlappar bara för att kunna njuta av kolsyrade drycker i hemmet. Om du känner igen dig ska du ta en extra titt på vårt SodaStream Genesis test. Med flera nöjda användare är det här bland det bästa valet för dig som är ute efter en billig men bra kolsyremaskin. Att kalla den för prisvärd är en underskattning.

Metall byts mot hårdplast

Till skillnad från alla andra läskmaskiner i vårt test är den här tillverkad helt och hållet i hårdplast. Materialet är snäppet tuffare än vanlig plast men fortfarande långt ifrån lika hållbart som metall. Men hur mycket stryk utsätts en kolsyremaskin för? I de flesta fallen sitter den på diskbänken eller inne i köksskåp, har du inga planer på att resa jorden runt med maskinen i bagaget kommer den klara sig många år framöver.

Vattnet smakar bra

Den må inte ha massa tuffa funktioner som de dyrare modellerna har, men den kan fortfarande skapa riktigt gott bubbelvatten. Genesis tillsätter rätt mängd kolsyra som dessutom håller sig kvar i vattnet ett längre tag. Du bestämmer själv hur mycket kolsyra du vill ha genom att hålla inne knappen på toppen. Inte lika smidigt som de andra maskinerna men det funkar.

Vad kännetecknar den bästa kolsyremaskinen?

Är du efter det allra bästa på marknaden finns det ett par egenskaper vi rekommenderar att du kollar extra noga på hur bra maskinen kan kolsyra vatten. Många billiga kolsyremaskiner tillsätter kolsyra men den stannar inte kvar i vattnet speciellt länge. Lämnar till exempel flaskan över natten kommer stora delar av kolsyran vara borta dagen efter.

En bra maskin producerar även små bubblor som ger ett välsmakande och “pärlande” vatten. Vattnet ska ha en aningen syrlig smak, att det kittlar lite på tungan när man dricker det.

Den ska även vara enkel att använda. Saker som att byta patron, montera flaskan och rengöra maskinen ska inte vara komplicerat och ska kunna göras på någon minut, inte mer. På budgetmodeller är det alltid krångligare att byta ut kolsyrepatroner och installera flaskan, det slipper man med bra maskiner.

Varför ska man köpa en bubbelvatten maskin?

Den största anledningen är ju uppenbar, man gillar kolsyrade drycker, vare sig det är läsk eller bubblande vatten. Men visste du att det finns andra positiva fördelar? 

Det är miljövänligt

Japp, du läste det helt rätt. Att köpa en kolsyremaskin är faktiskt miljövänligt i längden. Du förminskar konsumtionen av plastflaskor och burkar. Även om man kan panta de flesta flaskorna idag så är det själva tillverkningsprocessen och transporten till affärerna som tar på miljön. Man kan argumentera att tillverkningen av patronerna också tar på miljön, vilket stämmer men då får man inte glömma att dessa patroner kan återanvändas flera gånger om och går dessutom att panta.

Man sparar pengar

Eftersom du slipper handla nya flaskor gång på gång drar du ner kostnaden avsevärt. Visst, kolsyrat vatten kostar inte en förmögenhet men adderar man kostnaden under ett helt år kan utan problem gå upp i någon tusenlapp. En maskin kostar mycket i början, men dricker man bubbelvatten ofta kommer man snabbt tjäna tillbaka de pengarna. En kolsyrepatron kostar runt 200 kr och gör det möjligt att kolsyra cirka 60 liter dryck. Pantar man dessutom varje patron får man cirka 100 kr tillbaka, vilket ger en total kostnad på 2 kr per 1 liter kolsyra, grovt beräknat.

Tar mindre plats

Att köpa ett helt paket med flaskor tar sin lilla plats. Med en kolsyremaskin behöver du inte sitta på litervis med plastflaskor utan du klarar dig med endast en som du tar fram du när känner för det. Dessutom sparar du på kroppen när du inte behöver bära på tunga kassor fyllda med bubbelvatten.