Vart ska man köpa sin domän?

En fråga vi får rätt ofta är vart man ska köpa sin domän. När man beställer sitt webbhotell blir man ofta förfrågad om man vill köpa en domän samtidigt, men är det verkligen billigare att köpa båda på samma ställe?

Det billigaste sättet

Vill man spara pengar så bör man undvika att köpa domän och webbhotell på samma ställe. Lustigt nog brukar företag som erbjuder billiga domäner ha lite dyrare webbhotell, samtidigt som billiga webbhotell har dyrare domäner. Det är ju rätt logiskt ändå, någonstans måste man tjäna pengar.

En vanlig missuppfattning är att domänen och webbhotellet måste ligga på samma plats för att allting ska fungera som det ska. Det stämmer så klart inte men man kan förstå varför vissa tror att det är så. Det bästa är att det inte krävs någon teknisk kunskap för att koppla ihop en separat domän med ett annat webbhotell.

Såhär gör du

För att dirigera om domänen korrekt så måste vi först kolla upp namnservrarna för webbhotellet. Detta kan du göra genom en enkel googling, hittar du inget kan du alltid kontakta support. Det finns alltid namnservrar, så oroa dig inte om du inte lyckas hitta det till en första början, supporten kommer hjälpa dig att få rätt serveradress. Man brukar få en till fem olika namnservrar, det enda som skiljer mellan varje adress är en siffra.

Säg att du köpt hotell hos Inleed, då ger en enkel googling följande:

När du fått tag på alla namnservrar går du till platsen där du köpte din domän. I vårt fall använder vi oss av MissHosting för domänen, vart du ändrar namnservrar skiljer sig beroende på vilken tjänst du använder. Kan du inte hitta någon knapp för detta kan det mycket väl vara så knappen är gömd, då behöver du kontakta support och be de att ändra namnservrarna själva.

Vi fyller i namnservrarna vi fick från Inleed och trycker OK.

Sen då?

Du kommer märka att även om du har ändrat namnservrarna så kan din sida fortfarande ge dig en blank hemsida, detta beror på att DNS måste uppdateras, vilket kan ta upp till 48 timmar. Du kan enkelt se vilka namnservrar som används genom att göra enkel Whois på din hemsida. Ser du samma namnservrar som du precis angav vet du att DNS är uppdaterad och klart.

Men vad gör man om man fortfarande inte kommer in på sidan? Då beror det på att din cache har kvar den gamla sidan, då måste du rensa cachen från både webbläsaren och datorn. Men från vår egna erfarenhet brukar detta inte hjälpa, utan du kommer tyvärr behöva vänta upp till ett dygn innan allt är klart. Ett sätt att förhindra detta är att inte besöka hemsidan förrns du har uppdaterat namnservar och dubbelkollat på Whois att allting är korrekt.