Allt du behöver veta om promille

Om du någonsin haft en alkoholmätare på en hemmafest vet du hur populär den blir. Alla vill veta hur mycket promille de har i blodet, oftast rätt efter att man svept en öl ett glas vin. Men riktigt så funkar det inte, det tar ett tag innan alkoholen når blodet. Mäter du precis efter du druckit någonting kan det visa 0, även fast du kanske ligger på 1. Vissa har samma tankegång när de ska köra bil, vilket kan vara livsfarligt. Därför ska vi i den här artikeln ta en titt på promillenivåer och vad som krävs för att man ska nå dessa. Vi skriver den här artikeln i samband med vårt test av alkomätare, som du hittar här: https://konsumenttest.se/teknik/alkoholmatare-test/

Effekten av olika promille

Eftersom ingen människa är den andra lik är effekterna av olika promille-nivåer högst individuella. En person som är kort och väger lite kan bli berusad på 0.5 promille, medan en större och längre person inte känner av någonting alls på samma nivå. Allt du läser nedan är endast grovt beräknat och skall alltså inte tas som ren fakta.

0,2 promille

Du blir gladare, avslappnad och piggare, samtidigt minskar självkritiken och självförtroendet ökar. Kroppen blir mindre känslig till lukt, smak och smärta. Koordinationen och din reaktionsförmåga blir även sämre.

0,5 promille

Du börjar känna dig upprymd och taggad, vilket kan leda till att hämningarna minskar. Du får ännu sämre reaktionsförmåga, koordination, uppmärksamhet och koncentration. Forskning visar att det är den här nivån som ger störst tillfredsställelse .

0,8 promille

Du börjar bli högljudd, vilket kan bero på att du har fått nedsatt hörsel. Dina rörelser blir överdrivna. Du har nu långsamma reflexer, dålig koordination och sämre synförmåga. Du finner det riktigt svårt att koncentrera dig på något. Vissa får en känsla av överdriven självsäkerhet.

1,0 promille

Du har svårt att prata utan att sluddra, det blir svårare att gå normalt och du har sämre kontroll över din kropp.

1,5 promille

Det börjar bli riktigt svårt att gå, både balans och koordinationsförmåga är kraftigt påverkade. Du ranglar dig framåt och din självkritik är helt och hållet borta. Vissa personer får känsloutbrott där man blir aggressiv eller börjar gråta. Det finns nu även risk för att kräkas.

2,0 promille

Att stå upp är en utmaning, du behöver hålla i dig i något för att inte tappa balansen. Reaktioner, reflexer och koordination är helt och hållet borta. Troligtvis börjar du få dubbelseende och risken för att kräkas är stor.

3,0 promille

Du har väldigt svårt att uppfatta vad som händer. Du känner enorm trötthet och kommer till slut somna.

4,0 promille

Du blir medvetslös samtidigt som din andningen blir väldigt långsam. Stor risk att bli andningsförlamad  och alkoholförgiftad.

Hur mycket måste jag dricka för att nå en viss nivå?

Som vi nämnde ovan är effekten av alkohol individuell och det är väldigt svårt att säga hur mycket du måste dricka innan du börjar känna av någonting. Du kan använda dig av en promilleräknare på nätet för att få ett grovt beräknat resultat, men det här är långt ifrån ren fakta.

Hur försvinner alkoholen ur kroppen?

En vanlig myt när det kommer till alkoholförbränning är att du kan påskynda det genom att träna, basta eller dricka kaffe. Tyvärr är verkligheten annorlunda och det finns inget vetenskapligt bevis som tyder på att man kan påskynda förbränningen. Det enda som påverkar är din vikt, personer som väger mer har en snabbare förbränning och vice versa för mindre personer. Majoriteten förbränner mellan 1,5 – 2 cl sprit per timme. Vi vill också påminna att bara för alkoholen har gått ur blodet betyder det inte att du är helt återställd i huvudet, även när du ligger på 0% promille och inte känner dig bakfull kan din körförmåga bli nedsatt med 20%.

Så hur lång tid tar det att förbränna olika typer av drycker? Förbränningstiden nedan är beräknad på en person väger 70 kg, väger du mer eller mindre kommer resultaten variera.

 •  2,2% lättöl (33 cl)- 1 timme
 • 2.8% folköl (50 cl) – 1,5 till 2 timmar
 • 3,5% folköl (33 cl) – 1,5 till 2 timmar
 • 3,5% folköl (50 cl) – 2 till 2,5 timmar
 • 5,0% starköl (33 cl) – 2 till 2,5 timmar
 • 5,0% starköl (50 cl) – 3 till 4 timmar
 • 12% vin (12,5 cl) – 2 till 2,5 timmar
 • 13% vin (12,5 cl) – 2 till 2,5 timmar
 • 13% vin (75 cl) – 11 till 12 timmar
 • 40% sprit (4 cl) – 2 till 2,5 timmar
 • 40% sprit (35 cl) – 16 till 17 timmar

 

I den här artikeln utgår vi statistik och fakta från CAN, Systembolaget och IQ.