Larm i villan blir allt vanligare

Det blir allt vanligare att man installerar larm i sin villa eller radhus. Det är ju trots allt ett effektivt sätt att hålla borta tjuvar. Vi har snackat med Jörgen som sysslar installerar larm Norrköping. Han driver företaget SÄKA, som installerar larm för bostäder och företag. Han har över 20 års erfarenhet i branschen och har dessutom installerar över 2000 larm.

Jörgen berättar att inbrott i villor och radhus blir allt vanligare, så det är viktigt att man vidtar åtgärder innan det är försent. “Tjuvarna blir allt mer djärva och desperata” säger Jörgen till oss. Han menar att för många tjuvar spelar det ingen roll med att det sitter en skylt där det tydligt står “LARM” på. Han menar att om tjuven insett att det finns saker av stort värde så är det redan försent. “Vill man vara extra smart ska man inte skylta att man sitter på dyra grejer där hemma” säger Jörgen, “lättare sagt än gjort”.

Säkerhetskamera

Det finns flera olika typer av larm, men allra vanligaste är nog ändå inbrottslarmet. Det är designat för att larma vid ett potentiellt inbrott. Dessa larm kommer i två olika variationer, en högljudd och en tyst. Den högljudda varianter används för att skrämma bort tjuvarna och för att upplysa grannarna i närheten att någonting händer i bostaden. En tjuv vill inte gå igenom ett helt hus när hen vet att larmet har gått igång.

Ibland skippar man larmet helt och köper enbart en skylt där det står att bostaden är larmad och bevakad. Nackdelen med dessa skyltar är att en tjuv enkelt kan se att den är falsk. Det saknas oftast trovärdiga element, som en logotyp från ett stort säkerhetsbolag. Om det är något man vill göra, så är det att skylta med vilket företag som bevakar huset, inte tvärtom.

Men sen finns det tysta larm, som gör precis raka motsatsen. Här vet tjuven aldrig att larmet har gått och tror därför att hen kan ta god tid på sig. Det ger tiden larmcentralen behöver för att skicka ut väktare som kan gripa tjuven i bar gärning.

Man kan även koppla in rörelsekänsliga lampor och kameror i ens larmsystem. Då märker man mot tjuven långt innan inbrottet är gjort att det finns ett larmsystem som är aktivt.

Vad skulle passa bäst för din bostad? Vi rekommenderar att ni hör med Jörgen, så kan han ta en titt på er bostad och göra en noga analys.

Lämna en kommentar