Kan ögat se skillnaden på 60hz och 144hz?

När man pratar om bildskärmar ser man oftast att många pratar om hertz (hz), du har säkert sett att vissa skärmar har 60hz medan andra har 144hz. Vad är skillnaden egentligen och kan ögat se någon skillnad? I vårt bildskärm test så fick vi många kommenterar kring huruvida det är värt med att köpa en skärm som är 144 Hz mot en 60 Hz skärm. 

Vill du ha ett kort svar så är det utan tvekan ett ja, det är absolut värt med en skärm med högre hertz.

När vi pratar om hertz och bildskärmar, pratar man om hur ofta skärmen uppdateras. Det kan liknas med bilder per sekund som är vanligt inom film, då räknar man antalet bilder som visas varje sekund. Ju mer bilder, desto jämnare blir rörelserna. Samma sak gäller då inom bildskärmar, ju högre hertz en skärm har, desto jämnare visas allting. Svårt att förstå vad vi pratar om? Kolla på videoklippet nedan för att få en bättre förståelse hur allt funkar.

Hur många hertz ska man ha?

Som du ser så är en 60 Hz skärm betydligt hackigare än en 240 Hz skärm. Men hur många hertz måste man ha egentligen? Detta beror främst på vad du ska göra på din dator. Du som endast vill ha en skärm för att göra enklare grejer som att surfa och göra enklare jobb klarar dig galant med en 60 Hz skärm. Men om du har gaming i åtanke så vill du sikta på så mycket hertz som möjligt. Det ger en otroligt mycket bättre spelupplevelse överlag, det låter konstigt men sitter man jämför sida vid sida är det dag och natt.

“Ögat kan inte se mer än 60 bilder per sekund”

Det här är något man ofta läser så fort en diskussion kring hertz och bildskärmar bryter ut. Må så vara att ögat är begränsat, men det betyder inte att man inte märker av en skillnad. Som videon ovan visar så är det faktiskt en otrolig skillnad, tror du inte på oss gör du bäst i att besöka en butik som Webhallen och be om att få jämföra 60 Hz mot 144 Hz.