Hur långt batteriliv har en laptop?

Batteritiden är utan tvekan bland det viktigaste på en bärbar dator, det är ju trots allt därför många köper en laptop, så man kan jobba och vara på språng. Men hur länge brukar ett batteri till en laptop räcka egentligen? Pratar vi timmar eller dagar? I den här artikeln tar oss en titt på batteritiden hos olika laptops och vad man ska tänka på om man vill kunna använda datorn så länge som möjligt utan att ladda den. I vårt bäst i test av bärbara datorer har vi gått igenom ett antal modeller som har riktigt bra batteritid, så titta gärna där först!

Såhär länge brukar ett laptopbatteri räcka

Helt ärligt finns det ingen definitivt svar för detta, olika märken och modeller kommer ha helt olika resultat. Även om man jämför samma slags modell kan batteritiden variera beroende på hur man använder sig av datorn. Ska man försöka sätta någon slags tid så brukar de flesta nyare modellerna klara av upp till fem timmar av “vanligt” användande.

Billigare bärbara datorer har så klart en sämre batteritid, medan dyrare modeller klarar sig längre. Just nu finns det finns riktigt grymma modeller som klarar upp till 16 timmar på en enda laddning, men då är det andra saker man får kompromissa om, som priset och designen.

Vi vill också påpeka att inte stirra dig blind på specifikationerna, då dessa oftast inte speglar verkligheten. Sätter man datorn i standby-läge och har lägsta ljusstyrkan och bara låter datorn stå kommer nästan alla modeller ha riktigt bra resultat.

Hur du använder datorn spelar roll

Om du vill ha en laptop med riktigt bra batteritid är det viktigt att du läser andras recensioner. Någon som endast sitter och jobbar med excel-filer eller word-dokument kommer ha en väldigt annorlunda upplevelse i jämförelse med någon som sitter och redigerar film. Ju mer resurser din dator använder, desto kortare batteritid kommer du få.

Annat du måste tänka på hur skärmstyrkan du använder dig av, det är lätt att tänka att man kan köra på lägsta styrkan dygnet runt, men tänk om du vill gå ut och jobba i solen? Då kommer den lägsta styrkan gör att det knappt går att läsa av skärmen, så försök inte att lura dig själv, tänk realistiskt!

Vill du få ut det mesta av datorn rekommenderar vi att du stänger av alla onödiga appar, justerar skärmstyrkan och sätter på din dators “eco-mode”.

Var snäll mot batteriet

Sen får man inte heller glömma att själva batteriet som sitter i datorn försämras med tiden. Därför är det extra viktigt att du är snäll mot datorn och inte utsätter batteriet för onödiga påfrestningar.

Det finns massvis av gamla tips som säger att man inte ska ladda datorn fullt ut och aldrig låta laddaren sitta kvar i datorn, men faktum är den här informationen är utdaterad och inte aktuell längre. Dock kan det vara bra att låta datorn bli helt urladdad då och då.

Det viktigaste är att du undviker att hetta upp datorn, sitter du ute i solen är det smart att hitta lite skugga för att ta vara på batteriet. Det är nämligen så att onödiga värme förkortar ditt batteris livstid. Se också till att fläktarna i datorn inte är fulla av damm, du vill att det ska flöda så mycket luft genom chassit som möjligt.

Sista utvägen

Finner du fortfarande att du inte får ut tillräckligt med batteritid finns det faktiskt en sista utväg… En powerbank för bärbara datorer, ja, det finns faktiskt. Dessa är tyvärr lite dyrare och du bör åtminstone lägga ut runt 1,000 kr för att få någonting som inte förstör din dator. Vill du maxa rekommenderar vi att du använder dig av denna: http://www.powerbankexperten.se/produkt/50000-mah-laptop-powerbank-barbara-datorer/