Hemsida – Köpa eller bygga egen?

Vill du ha en egen hemsida? Kanske för din hobby eller för ett företag du driver? Då har du säkert funderat över vad som är bäst, att köpa en hemsida från någon eller försöka göra det själv. I den här artikeln kommer vi gå igenom för- och nackdelar med båda, så du lättare kan bestämma vilket val som är bäst för dig. Det finns egentligen ingenting som är rätt eller fel, allting beror på hur mycket tid och pengar du har.

Att köpa en hemsida

Vill man vara säker på att saker och ting fungerar är det alltid bäst att köpa en hemsida. Fördelarna med detta är att man får hemsidan skapad av företag eller frilansare som gjort detta i många år, vilket minimerar risken för slarv och eventuella buggar. Numera är det också relativt billigt att köpa en sida, då CMS som WordPress finns ute och gör hela processen så mycket snabbare. Nästan alla stora företag vet hur man använder WordPress och kan snabbt och enkelt skapa hemsidan du är ute efter. En annan stor fördel med WordPress är att du kan gå in och göra ändringar i framtiden, utan att behöva veta vad HTML och CSS är.

Nackdelen är att du måste lägga ut pengar så klart, väljer du fel slags företag kan du dessutom betala alldeles för mycket en hemsida som inte är speciellt bra. Så vad är ett rimligt pris att betala för en hemsida egentligen? Priset bestäms till största del av vilka funktioner du vill ha, att skapa en enkel blogg kommer bli betydligt billigare än en företagssida med bilder och filmer.

Det kostar, men då får man i alla fall kvalitet för pengarna och kan vara säker att ingenting kommer strula i framtiden.

Att bygga sin egna hemsida

Har man gott om tid eller inte vill lägga ner flera tusenlappar på en professionell hemsida kan man lära sig WordPress. Du kan bygga i princip vilken sida som helst i WordPress, allt från enkla bloggar till stora avancerade hemsidor. Det finns oändligt med guider och tips på nätet som visar steg för steg hur man skapar sin första sida. Kom ihåg bara att kolla på en guide som är uppdaterad, då det finns guider från flera år tillbaka och dessa är inte aktuella längre.

Nackdelen här är ju självklart att det tar massvis av tid men också att vid eventuella fel finns det ingen som kan hjälpa dig direkt. Råkar man ändra någonting kan hela sidan bli blank och då måste du antingen leta hjälp på forum eller kolla om supporten på ditt webbhotell kan stå till tjänst, glöm inte att detta kan kosta en slant dock. Men jobbar du dig fram långsamt och metodiskt så bör du få en hemsida du är nöjd med efter någon vecka.

Ska du gå den här vägen rekommenderar vi att spana in vårt bäst i test av webbhotell, här har vi listat fem stycken webbhotell som är både billiga, snabba och har riktigt bra service. Du kan alltså betala så lite som 10 kr per månad för en fullt fungerade hemsida, hur coolt är inte det? Samtidigt vill vi påminna att det finns många webbhotell där ute idag som inte levererar, antingen är supporten urkass eller så är gränssnittet hemskt. Så använd gärna webbhotellen vi har listat, då får du det bästa, både när man snackar pengar, prestanda och service!