Fyra tips för en supergod espresso

Numera finns det oändligt med information kring hur man gör en god espresso. Men det är lätt att bli överbelastad med information, ena hemsidan säger att man ska göra såhär och någon annan säger att det är helt fel. Så vad är rätt egentligen? I den här korta artikeln tänkte vi dela med oss av fem tips som baristas runt hela världen håller med om.

Tips: Spana in vårt test av kaffemaskiner 2018

Dosera och pressa jämnt

Det är väldigt viktigt att du fördelar kaffet jämnt i filtret, se till att det inte finns någon del som sticker upp mer än den andra. Dessutom ska du även se till att du lägger ett jämnt tryck när du pressar ihop kaffet till en puck.

Mellan 21-30 sekunder

När din espresso shot hälls upp det ska det inte ta mer än 21 till 30 sekunder och fylla ca 44 ml till 60 ml.

Brygg kaffet på ett sätt, inte flera

Det finns många experter som säger att man ska banka handtaget så man kan överdosera mängden kaffe, att man ska dra fingret över filtret för att få det jämnt och mycket mer. Men det viktigaste är egentligen att du brygger kaffet på samma sätt varje gång. Så nästa gång när du får till den där espresson som är supergod, se till att skriv ner hur du gjorde den!

Håll maskinen ren

Vill du få den bästa smakupplevelsen är det viktigt att du håller din kaffemaskin ren. Jämför man en espresso som blivit bryggd i en ren maskin mot en “smutsig” maskin är skillnaden helt otrolig. Det må låta överdrivet, men skillnaden är faktiskt enorm. Se till att byta dina filter ofta!