För dig som vill göra 3D utskrifter utan en 3D printer

Det är ingen tvekan om att 3D printers är supercoola, men det är är en stor och relativt dyr leksak att ha hemma. Vad gör man om man endast vill skriva ut en enstaka del då och då? Lyckligtvis finns det en lösning för dig som passar denna beskrivning.

Be någon att printa åt dig

Nu för tiden behöver du inte äga en 3D printer för att kunna skriva ut något. Det finns flera tjänster som erbjuder just detta, du skickar din 3D modell till en lokal verkstad eller privatperson, så skriver de ut delen åt dig. Det är billigt och går oftast väldigt snabbt också.

Den bästa sidan för oss svenskar i dagsläget är 3D Hubs. Många andra sidor är endast avsedda för stora företag som vill skapa prototyper för kommande produkter de utvecklar. Tillhör du inte den kategorin kan det bli väldigt svårt att få en vettig offert (om du ens kan få det som privatperson). På 3D Hubs är processen väldigt enkel, du laddar upp din modell i antingen STL, OBJ, STEP eller IGES format. Därefter väljer du vart du bor och vilket material du vill få din modell utskriven i. Det finns möjlighet att få din modell utskriven i både plast och metall. När allt detta är gjort kommer företag och privatpersoner som är registrerade på hemsidan kontakta dig med en offert.

Saker att tänka på

Har man aldrig använt sig av en 3D skrivare förut kan det vara svårt att veta vad man ska förvänta sig. De två allra vanligaste materialen till exempel, ABS och PLA, ser exakt likadana ut men har väldigt olika egenskaper. PLA är bräckligt och tål inte höga temperaturer medan ABS tål hög värme och klarar av mycket slitage.

Ska du skriva ut delar för cosplay kan det vara bättre att välja ABS som material. Man vill inte glömma en del i bilen, bara för att komma tillbaka och se att den har smält. Men är du bara ute efter något enkelt som du ska ha hemma, till exempel en hängare för kläder, kommer du långt med PLA. Är du osäker bör du kontakta personen som ska skriva ut delen åt dig och be om råd.

Videon nedan förklarar tydligt för- och nackdelarna med vardera material.